Ayurvedski Božić: Kako izbjeći Amu ovih blagdana

Ayurvedski Božić: Kako izbjeći Amu ovih blagdana

Ayurveda je učenje koje se može primijeniti na svakom aspektu života. Evo kako uz balansiranu prehranu izbjeći Amu i maksimalno uživati u blagdanima.

Mislite da Božić služi prežderavanju francuskom salatom, puricom i fritulama dok zavaljeni u fotelji čekate da pukne i posljednji gumb na trapericama?

Znamo da ste pametniji od toga. Ipak koristite više od 10% mozga.

Vjerojatno ste već isplanirali balansirani blagdanski jelovnik i ništa vam neće poremetiti planove. Ovih blagdane stavit ćete dugoročnu ravnotežu ispred trenutnih, malih zadovoljstava.

Na tom putu može vam pomoći i Maharishi Ayurveda. Nadamo se da vam je i jesen protekla u ayurvedskom balansu, upravo to je glavni cilj ovog sustava tradicionalne medicine koji potječe iz Indije.  

Balansiranje je ključ izbjegavanje Ame ovih blagdana, a Ama se balansira s Agni. Pitate se što je Ama i kakav Agni? Nastavite čitati.

 

Što je Ama i kakav Agni

Ama u Ayurvedi označava neprobavljene sastojke hrane koje tijelo ne može iskoristiti pa se oni gomilaju u organizmu. Organizam ili sustav, kako ga često nazivaju, će se začepiti, a to ćete najprije osjetiti na vašem imunitetu.

Prvi simptomi Ame su letargija, nedostatak energije i apetita. Također možete osjetiti i ukočenost zglobova, respiratorne probleme, alergijske reakcije, zatvor pa čak i debljanje.

Agni je ayurvedsko rješenje za balansiranje Ame. Agni je probavna vatra koja osigurava nesmetano odvijanje metabolizma. Kada je Agni snažna, tijelo će učinkovito probaviti hranu bez stvaranja toksina. Shvatili ste, poanta je proaktivno djelovanje na stvaranje mogućih zdravstvenih problema.

1. Glavni obrok jedite sredinom dana

Blagdanski ručci mogu zahtijevati puno pripreme, ako s pripremom započnete sredinom popodneva, sve će završiti kasno poslijepodne.

Prema prirodnim zakonima probavnog ciklusa, najtežu hranu ćemo najlakše probaviti sredinom dana, a upravo tada je i Agni na najvišoj razini. Ayurvedski savjet je da vaš zajednički božićni ručak imate između 12 i 14 sati.

 

2. Nemojte se prejedati

Ayurvedsko pravilo kaže da na kraju obroka ostavite 25% svog želuca prazno - trebate biti siti, ali ne sasvim. Tako ćete ostaviti prostora probavnim kiselinama i enzimima da rade svoj posao.

Jedite polako, uzimajte manje porcije i izbjegavajte ponovno jedenje. Kad jedete polako lakše je odrediti moment sitosti. Čak i svježa organska hrana stvorit će Amu ako jedete previše.

 

3. Koristite biljna pomagala za metabolizam

OK, ruku na srce, povremeno ćete prekršiti prva dva pravila. Takve stvari se događaju, pogotovo u blagdansko vrijeme. Stolovi su puni omiljene hrane pa ćemo u ugodnom društvo nesvjesno posegnuti za čašicom više ili još jednim desertom.

Priroda ima rješenje i za ovaj problem. Vašoj Agni možete pomoći prirodnim pomagalima za probavu.

Ako ste pretjerali i stvorili Amu, najbolji biljni pripravak za uklanjanje viška je Triphala. Osim što vam pomaže u detoksu, Triphala pomaže u učinkovitoj apsorpciji hranjivih sastojaka i u vraćanju zdravlja, energije i imuniteta.

 

4. Izbjegavajte hranu koja gasi Agni

Agni, probavna vatra koja osigurava nesmetano odvijanje metabolizma mora gorjeti.

Određena hrana stvarno ima bolji okus sljedećeg dana, ali Ayurveda ne preporučuje jesti ostatke - čak ni puricu od jučer. Većina kuhane hrane oksidira s vremenom, a prethodno pripremljena hrana proizvodi Tamas ili prigušenost u umu, a Amu u tijelu. Svježe pripremljena hrana lakše se probavlja i sadrži više Prana, odnosno životne snage.

Hrana koja gasi Agni i pospješuje nakupljanje Ame:

  • teška, duboko pržena hrana
  • hladna hrana iz frižidera
  • sladoled
  • hladna pića uz hranu (zamislite da bacate vodu na vatru)

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.