Ayurvedska jesen: Balansiranje Vata doše

Ayurvedska jesen: Balansiranje Vata doše

Ayurveda je sustav tradicionalne medicine koji potječe iz Indije. Evo kako oni vide balansiranje organizma za vrijeme jeseni.

Prema Ayurvedi iznimno je važno živjeti skladno. To se također odnosi na usklađivanje prehrane s godišnjim dobima. Jeste li primijetili kako se izmjenom godišnjih doba ne mijenja samo priroda, nego i mi sami?

Na samom početku jeseni primjećujemo kišovito vrijeme, ali uskoro će uslijediti i početak dominacije Vata doše koja je suha, hladna, suptilna i pokretljiva. Jeste li se već upoznali s ajurvedskim došama Vata, Pitta i Kapha?

Vata je jedna od tri doše koja nastaje od elemenata prostora i zraka, a prevodi se kao vjetar ili ona koja pokreće stvari.

U Ayurvedi godinu promatraju kroz dva solsticija, Južni i Sjeverni, a svaki od njih je podijeljen na 3 sezone. Sezone, ovog Južnog solsticija ili Visarga Kala su:

  • Varsha Rutu - kišna sezona
  • Sharat / Sharad Rutu - jesenska sezona
  • Hemanta Rutu - zimska sezona

 

Jesenske osobine Vata doše

Vata doša počinje u jesen i traje sve do sredine zime. Ona nam donosi snijeg, hladan vjetar i stopala. Tražimo tople napitke, čajeve ili kuhano vino, uživamo provoditi vrijeme pod dekicom, a po stanu ‘furamo’ samo mekane i tople papuče. Životinje pripremaju brlog za zimski san, djeca pišu pismene sastava na temu šarenila godišnjeg doba, domaćice pripremaju zimnicu - sve je to jesen.

Uočavanje ovih promjena, ali i prepoznavanje unutarnjih promjena u svakodnevnom životu je ono čemu nas Ayurveda uči. Danas, kada su ljudi uglavnom fokusirani na vanjske podražaje, ovaj nam je sustav tradicionalne medicine, koji potječe iz Indije, prijeko potreban.

Jesen je vrijeme kada u prirodi primjećujemo suho, vjetrovito, hladno, grubo, čisto. Sve te pojave utječu na elemente prostora i zraka koji su glavne odlike Vata doše te ih pojačavaju. Ako ne balansiramo karakteristike Vata doše u nama može doći do disbalansa. Često se u ovo vrijeme godine javljaju problemi suhe kože pa je Maharishi Ayurveda razvila poseban gel za tuširanje Vata, namijenjen suhoj koži. Preporučuje se i češći odlazak na masaže ili u saunu iz istog razloga. Ako su vam takvi tretmani iz bilo kakvog razloga previše, preporučujemo Vata ulje za kućnu masažu od Maharishi Ayurvede.

 

Ayurveda ima najbolje namirnice za jesen

S obzirom na to da je Vata doša suha i hladna, konzumiranje hrane koja hladi i koja nam je odgovarala ljeti, dodatno otežava normalno funkcioniranje organizma.

Sada je vrijeme za jušnu, toplu i masnu hranu (ovdje mislimo na dobre masti).

Treba izbjegavati gorke, trpke i ljute okuse, a jesti hranu koja je slana, slatka ili kisela. Kako bi uspješno balansirali Vata došu posegnite za fermentiranom i ukiseljenom hranom (kiseli kupus ili repa, kiseli krastavci),

  • Za doručak, Ayurveda u Vata sezoni preporučuje cjelovite kuhane zobene pahuljice s vrhnjem ili mlijekom od riže ili pšenice. Također, idealno vrijeme doručka je u 08 h.
  • Jesenski Vata ručak je obrok kada preporučuju topla variva od sezonskog povrća uz dodatak mahunarki i žitarica.
  • Vata večera trebala bi biti jušna i bogata začinima i slatkim namirnicama poput slatkog krumpira, buče, poriluka… Također, predlažu izbjegavati večeru 2 sata prije spavanja, a idealno bi bilo večerati oko 18-19 h.

Sva ova važna znanja koja nam Ayurveda donosi, potiču zdravlje, zadovoljstvo i sreću u čovjeku. Zato uživajte u jeseni!

 

Balansirajte kroz Vata sezonu i ostanite u FitZoni!