Blagodati Alfa-lipoične kiseline

Blagodati Alfa-lipoične kiseline

Alfa-lipoična kiselina

Alfa-lipoična kiselina: sve blagodati snažnog antioksidansa.

Alfa-lipoična kiselina ili tioktična kiselina vrlo je snažan antioksidans koji se prirodno proizvodi u svim ljudskim stanicama, ali u iznimno malim količinama. Proizvodi se unutar mitohondrija gdje pomaže enzimima pretvoriti hranjive tvari u energiju. Pojačava učinak vitamina C i E, a može se pronaći u namirnicama poput špinata, repe, mrkve, brokule, krumpira, ali i crvenog mesa. Topljiva je i u vodi i u masti, što joj omogućuje da djeluje u svakoj stanici ili tkivu u tijelu. U međuvremenu, većina drugih antioksidansa topljiva je ili u vodi ili u masti. Primjerice, vitamin C je samo topiv u vodi, dok je vitamin E topljiv samo u mastima.

 

Zašto je Alfa-lipoična kiselina idealan antioksidans?

Lako neutralizira slobodne radikale, a u farmakološkim koncentracijama može biti adekvatna zamjena za koenzim A u metabolizmu ugljikohidrata i masti (povećava biosintezu triglicerida) pa se koristi u tretmanu šećerne bolesti i profilaksi komplikacija ove bolest, poput simptoma povezanih s dijabetičkom neuropatijom koja uključuje bol i utrnulost u ekstremitetima. 

Svojim antioksidativnim djelovanjem pruža zaštitu mozgu te pomaže i kod različitih tegoba jetre i gušterače, a koristi se i kod pretilosti, Alzheimerove bolesti, kiselosti organizma i infekcija. Istovremeno jača imunitet, pozitivno djeluje na vid i sluh, smanjuje kiselost organizma i pomaže u borbi s brojnim virusima.

 

Na koji način Alfa-lipoična kiselina djeluje kod određenih bolesti?

 

Bypass operacija

Bypass operacija izvodi se kako bi se poboljšao protok krvi do srčanog mišića te kako bi se ublažili simptomi i poboljšalo funkcioniranje srca. Kombinacija alfa-lipoične kiseline, koenzima Q10, omega-3 masnih kiselina, magnezija i selena prije i poslije operacije smanjuje komplikacije nakon same operacije.

 

Dijabetes

Ključna značajka nekontroliranog dijabetesa je visoka razina šećera u krvi. Ako se ne liječi, to može uzrokovati zdravstvene probleme, poput gubitka vida, srčanih bolesti i zatajenja bubrega. Alfa-lipoična kiselina postala je popularna kao pomoć kod dijabetesa, jer se pokazalo da snižava razinu šećera u krvi i kod životinja i kod ljudi na način da potiče procese koji mogu ukloniti masnoću nakupljenu u mišićnim stanicama. Smanjuje rezistenciju na inzulin, poboljšava kontrolu šećera u krvi, ublažava simptome oštećenja živaca i smanjuje rizik od dijabetičke retinopatije.

Predijabetes

Predijabetes je stanje koje karakteriziraju povišene vrijednosti šećera u krvi, no ne u tolikoj mjeri da bi se moglo okarakterizirati kao šećerna bolest. Intravenozna aplikacija 600 mg alfa-lipoične kiseline jednom dnevno tijekom dva tjedna smanjuje šećer u krvi nakon jela. Predijabetes, ako se ne kontrolira, dovodi do dijabetesa u prosječnom periodu od 5 do 10 godina, kada mogu nastati komplikacije.

 

Dijabetička neuropatija

Kao rezultat visoke glukoze u krvi ili hiperglikemije kod osoba koje imaju dijabetes može se razviti i dijabetička neuropatija. Alfa-lipoična kiselina može ublažiti simptome dijabetičke neuropatije kao što su bol, utrnulost i žarenje u rukama i nogama.

 

Vitiligo

Vitiligo je stečena ograničena depigmentacija kože koja je sklona širenju i često se javlja s drugim bolestima. Alfa-lipoična kiselina u kombinaciji s vitaminima E i C, te polinezasićenim masnim kiselinama uz preporučenu terapiju poboljšava diskoloraciju kože.

 

Pretilost

Istraživanja provedena na životinjama ukazuju na to da se može smanjiti aktivnost enzima AMP-aktivirane protein kinaze (AMPK), koja se nalazi u hipotalamusu mozga. Kad je AMPK aktivniji, to može povećati osjećaj gladi. S druge strane, suzbijanje aktivnosti AMPK-a može povećati broj kalorija koje vaše tijelo sagorijeva u mirovanju. Tako su životinje koje su uzimale alfa-lipoičnu kiselinu sagorjele više kalorija. Treba napomenuti da alfa-lipoična kiselina ima svojstva koja mogu potaknuti gubitak tjelesne težine, ali njezin ukupni učinak ne treba preuveličati.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.