Razbijmo neke uvriježene mitove o hrani i debljanju!

Razbijmo neke uvriježene mitove o hrani i debljanju!

Pročitajte blog o uvriježenim mitovima vezanim za hranu i debljanje. Jesu li to samo mitovi ili zaista ima istine u njima? Ima li i masnoća svoj utjecaj?

Razbijamo mitove o hrani i debljanju koje sigurno znate !

Ponovno se vraćamo na onu najosjetljiviju temu - temu oko hrane i debljanja. Svi težimo savršenim tijelima koje susrećemo na raznim portalima te društvenim medijima, međutim najvažnije je biti svoj i raditi ono što mislite kako bi bili zdravi i zadovoljni sobom.

Toliko se govori o gubitku kilograma da je teško izlučiti činjenice od fikcije. Evo prave istine i 10 uobičajenih mitova o mršavljenju.

 

Mit 1: Radikalni režim vježbanja jedini je način gubitka kilograma

Nije istina. Uspješno mršavljenje uključuje male promjene kojih se možete držati kroz dulji period vremena.

To znači biti aktivniji u svojoj svakodnevnoj rutini. Odrasli bi trebali tjedno provoditi barem 150 minuta tjelesne aktivnosti - poput brzog hodanja ili vožnje biciklom, a onima koji imaju prekomjernu težinu vjerojatno će trebati više od toga za mršavljenje.

Da biste izgubili težinu, trebate sagorjeti više kalorija nego što konzumirate. To se može postići manjim unosom hrane, povećanjem kretanja ili ono što je najbolje kombinacijom obojega.

 

Mit 2: Zdrava hrana je skuplja

Možda se čini da je zdravija hrana skuplja od manje zdravih alternativa, ali ako pokušate zamijeniti sastojke zdravijim alternativama vjerojatno će se dogoditi da vaši obroci u konačnici koštaju manje.

Iako, na prvi pogled i razmišljanje o zdravoj hrani izaziva mišljenje skupoće i precijenjenosti, gledajući kvalitetu i utjecaj na zdravlje isplati se razmisliti i doslovno “staviti na papir” sve benefite zdrave hrane.

 

Mit 3: Ugljikohidrati povećavaju tjelesnu težine

Ne, nije baš tako. Jedite ih u pravim količinama i kao dio uravnotežene prehrane. Na taj način, ugljikohidrati sami po sebi (tj. bez dodatnih pojačivača) neće dovesti do povećanja kilograma.

Jedite cjelovite žitarice i integralne ugljikohidrate poput smeđe riže i integralnog kruha te krumpir da biste povećali unos vlakana i nemojte pržiti škrobnu hranu kada pokušavate smršaviti.

 

Mit 4: Izgladnjivati sebe je najbolji način za regulaciju težine

Jedno veliko: NE! Dijeta izgladnjivanjem vjerojatno neće rezultirati dugoročnim gubitkom težine i donijet će samo loše efekte po zdravlje. U stvari, ponekad takve rigorozne dijete mogu dovesti do dugotrajnijeg debljanja.

Glavni problem je što je ovu vrstu prehrane teško održavati. Možda će vam nedostajati i bitnih hranjivih sastojaka jer dijeta kojom se izgladnjujete može vas ograničavati. Vaše tijelo zahtjeva energiju, a ovaj način prehrane može dovesti do žudnje za hranom s visokim udjelom masti i šećera što može dovesti do konzumiranja hrane i više kalorija nego što vam je zaista potrebno.

 

Mit 5: Neke namirnice ubrzavaju metabolizam

Metabolizam opisuje sve kemijske procese koji se u tijelu neprekidno odvijaju kako biste održali život i normalno funkcioniranje svojih organa, poput disanja, oporavka stanica i probave hrane. Ti procesi trebaju energiju i potrebna količina energije varira od pojedinca do pojedinca, ovisno o čimbenicima kao što su oblik tijela, starost, spol i geni.

Tvrdi se da određena hrana i piće mogu ubrzati metabolizam pomažući tijelu da sagorijeva više kalorija i pomogne mršavljenju. Za to ima malo znanstvenih dokaza. Pazite jer neki od tih proizvoda mogu sadržavati visoku razinu kofeina i šećera.

 

Mit 6: Sve tablete za mršavljenje sigurno će koristiti prilikom mršavljenja

Nisu sve tablete za mršavljenje učinkovite ili sigurne za upotrebu za mršavljenje. Upravo zato, ako se odlučite na konzumiranje određenih tableta za mršavljenje savjetujte se sa svojim liječnikom i odaberite provjerenu kvalitetu.

 

Mit 7: Namirnice s oznakom 'niska masnoća' ili 'smanjena masnoća' uvijek su zdrav izbor

Budite oprezni. Namirnice s oznakom "niske masnoće" ne smiju sadržavati više nego određenu količinu masnoće da bi se legalno koristila ta etiketa. Ako je hrana označena kao "niska masnoća" ili "smanjena masnoća" trebala bi sadržavati manje masti od verzije s punom masnoćom, ali to je automatski ne čini zdravim izborom. Provjerom naljepnice možete vidjeti koliko masti sadrži. Neka hrana s malo masti može sadržavati i visoku razinu šećera. Svakako je važno čitati što se nalazi na onoj maloj, često “nebitnoj” etiketi.

 

Mit 8: Isticanje svih zalogaja može vam pomoći izgubiti kilograme

“Snacking” nije problem kada pokušavate smršaviti - to je vrsta međuobroka.

Mnogi ljudi trebaju zalogaj između obroka da bi održali razinu energije, posebice ako imaju aktivan stil života. Birajte voće ili povrće umjesto slatkiša i drugih grickalica koje sadrže visok udio šećera, soli i masti.

 

Mit 9: Voda za piće pomaže u gubitku kilograma

Voda ne uzrokuje gubitak kilograma, ali čini vas hidratiziranima i može vam pomoći da manje posežete za grickanjem namirnica. Voda je ključna za dobro zdravlje. Ponekad žeđ možete zamijeniti glađu - ako ste žedni možda ćete jesti više.

 

Mit 10: Preskakanje obroka dobar je način za mršavljenje

Preskakanje obroka nije dobra ideja. Da biste smršavili morate smanjiti količinu kalorija koje konzumirate i povećati kalorije koje ćete sagorjeti vježbom. Potpuno preskakanje obroka može rezultirati umorom i može značiti da vam nedostaju bitne hranjive tvari. Također, imat ćete veću potrebu da jedete hranu s visokim udjelom masti i šećera što će opet negativno utjecati na organizam.

Sada dolazimo do idućeg pitanja koje je već prethodno spomenuto: “jesti masti ili ne jesti masti”?

To pitanje aktualna je tema od devedesetih godina, ali nastavlja se i danas.

Istina je da nisu sve masti jednake, zato vam donosimo činjenice razbijajući prvih četiri mita s najzrelijim masnoćama.

 

#1: Nijedan oblik dijetalne masti nije u redu jesti

Da, postoje dijetalne masti koje bi trebali ograničiti. To uključuje izbjegavanje i ograničavanje zasićenih masti i trans masti zbog njihove sposobnosti povišenja kolesterola koje mogu imati negativne posljedice na vaše zdravlje.

Izbjegavajte ove masti ograničenjem unosa hrane poput mesa i margarina, te prerađene i pržene hrane.

 

#2: Sve masti su iste

Zasićene i trans masti nisu jedine vrste dijetalnih masti. Postoje i "dobre masti" koje uključuju monozasićene masti i polinezasićene masti koje uključuju Omega-3 i Omega-6 masne kiseline. One su korisne i dobro ih je konzumirati jer, između ostalog, dijetalne masti pomažu pri apsorpciji vitamina topivih u masti, vitamina A, D, E i K.

Namirnice s ovom vrstom masti uključuju maslinovo ulje, sezamovo ulje, avokado, maslac od kikirikija te mnogo orašastih plodova i sjemenki. Omega-3 se ne može stvoriti u tijelu, stoga ga morate dobiti iz svoje prehrane. Njeni izvori na biljnoj osnovi uključuju orahe, podlanak, alge, chia ili sjemenke konoplje.

 

#3: Hrana bez masti je pametan izbor za užinu

Bilo je doba kada se činilo da svaka hrana koja se prodaje i proizvodi nema masti ili nudi alternativu bez masti. Da nadoknadimo to uklanjanje masti, obično se poseže za dodavanjem drugih sastojaka, uključujući šećer, sol ili druge sastojke kako bi se nadoknadili uklonjeni okusi, tekstura i ukus. Na kraju, napravi se još gore za zdravlje od onog početnog.

 

#4: Jedenje masti povećat će rizik od srčanih bolesti

Iako je istina da pretjerani unos trans masti štetno djeluje na zdravlje, izvori nezasićenih masti utemeljeni na biljkama mogu pomoći kod zdravlja srca. Mononezasićene masti mogu pozitivno utjecati na kolesterol u tijelu, podržavajući zdravlje srca. Izvori mononezasićenih masti uključuju avokado, masline, bademi, sjemenke bundeve i sezam.

 

Slažete li se s idućom slikom? :)

Sada, kad smo se vratili u devedesete godine, pokrili najnovije teme i razbili različite mitove o hrani i masnoći, osjećamo se malo gladno. I vi? Ali ipak čuvajte svoje zdravlje!

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika. Zdravlje je važno, raznolika prehrana je važna kao i tjelovježba. Pazite na sebe!