Ostanite u formi i tijekom karantene

Ostanite u formi i tijekom karantene

Trenutna situacija dovela nas je u nezavidan položaj i ostavila kod kuće. Iskoristimo to vrijeme, bavimo se aktivnosti i pazimo na svoju prehranu.

Svi smo se iznenada našli u situaciji da smo kod kuće, ne možemo se previše kretati, teretane i okupljanja su zabranjena, izleti u prirodu nisu preporučeni, a vani je Sunce sve jače.

Nije lako, ali prihvaćanjem trenutne situacije postaje nam lakše sve ovo prebroditi. Kako se ona ipak bliži kraju svatko od nas u teškim trenucima pronašao je neki način zabave. Svima nam je zajedničko da smo barem jedan dan pokušavali vježbati.

Možda ima onih koji su nastavili s aktivnošću tijekom cijelog boravka u kući, a možda ima i onih koji se još uvijek izvlače kako sada nije pravo vrijeme za to.

JE, sada je PRAVO VRIJEME za krenuti s aktivnosti. Tjelesna aktivnost pomaže da ostanemo zdravi, mirni te da redovitim vježbanjem dobijemo potrebnu energiju tijekom ovog razdoblja karantene. WHO preporučuje 150 minuta tjelesne aktivnosti jakog intenziteta.

Vježbanje podiže naše raspoloženje, osjećamo se sretnije, bolje spavamo. Upravo zbog toga, kada smo u kući uvrstimo vježbanje u svoj raspored jer ćemo samo tako biti potpuno spremni za (brzi) povratak u stvarni svijet u kojem sve funkcionira.

Odlučite se, ako već niste. Napravite taj prvi korak i krenite vježbati.

 

Dobrobiti tjelesne aktivnosti

S obzirom na to da smo u kući, radimo za posao, provodimo vrijeme čitajući, gledajući filmove, igrajući igrice i slično te većinu vremena zapravo sjedimo, ležimo i nismo aktivni sve to utječe na smanjenje dnevne potrošnje kalorija kod svakog od nas.

Pojavljuje se rizik od pretilosti, gubitka snage, mišićne mase, a cijela ta situacija može utjecati i na imunitet koji slabi.

Iz svih navedenih razloga, ali i prema brojnim istraživanjima ovo je možda i najbolje razdoblje da pokažemo svoju aktivnosti i želju za tjelovježbom radi održavanja zdravlja, jačanja imuniteta te svakako većeg zadovoljstva.

Kako bi zadržali kondiciju ili ju možda tek izgradili u vježbanje kod kuće mogu se uključiti vježbe snage, ravnoteže, vježbe istezanja ili kombinirati iste. Možete i hodati po kući, podizati namirnice određene težine, raditi iskorake, vježbati po stepenicama, izvoditi vježbe pomoću stolaca, i na kraju možete slobodno vježbati na slobodnom prostoru kuće izvodeći plank, trbušnjake, sklekove i sl.

Sve to su zapravo tradicionalne vježbe koje ne zahtijevaju nikakvu opremu, ako ju imate svakako ju iskombinirajte s vježbama, traže malo prostora i mogu se izvoditi kad god vi budete spremni za to.

 

Pomoć tehnologije prilikom vježbanja

Danas je tehnologija toliko napredovala da su nam svakodnevno dostupni različiti sadržaji čija je jedna od tema poticanje na tjelesnu aktivnost. Uz pomoć interneta i pristupa različitim aplikacijama, YouTube kanalima, live javljanja fitness trenera mogućnosti su beskrajne.

Svugdje se mogu vidjeti slike, videa i motivirajuće live izvedbe koje tako pomažu prilikom vježbanja, održavanja mentalnog zdravlja i rada na samome sebi, tijekom ovog, za sve nas izazovnog razdoblja.

Pokušajmo svi skupa iz novonastale situacije izvući ono najbolje. Samim time učinit ćete ove dane puno lakše podnošljivijim i zanimljivijim, raspoloženje će vam se popraviti, a tijelo će vam biti zahvalno. Budite proaktivni i kreativni.

 

Ostani u formi uz vitamine i minerale

Važno je voditi brigu i o pravilnoj prehrani i unosu svih potrebnih vitamina, minerala i ostalih sastojaka za normalno funkcioniranje organizma.

Kako bi tijelo, tijekom karantene, dobivalo potrebne proizvode i njihove sastojke za svakodnevno funkcioniranje svakako su tu dodaci prehrani koji će uz vlastitu kuhinju ojačati imunitet i donijeti boljitku zdravlja.

Ono što je još jako važno, a to je da je potrebno poznavati svoje vlastito tijelo. Potrebno ga je proučavati i prepoznati kada je potrebno reagirati i dati mu dodatnu snagu.

Nakon svake vježbe potrebno je nadoknaditi izgubljene vitamine, minerale i opustiti mišiće. Najbolje za to svakako su proizvodi za sport i energiju koji točno znaju što je organizmu potrebno nakon tjelesne aktivnosti.

Pisali smo već koliko su vitamini i minerali važni dodaci prehrani i kako ih tijelo ne može samostalno proizvoditi te je potreban njihov dodatan unos. Pomoću vitamina borimo se protiv umora i bolesti, a izgrađujemo zdravlje i vitalnost. S mineralima čuvamo koštano tkivo i izgrađujemo krvne stanice te regulaciju tonusa mišića.

Proteini su glavni dio svake prehrane te utječu na rast i regeneraciju mišića. Svakako preporučujemo proteine koji su razvijenu u svrhu povećanja i maksimiziranja izdržljivosti.

Energenti i energetske pločice također su nešto što preporučujemo za zdravi međuobrok te za povećanje energije, izdržljivosti i stimulaciju metabolizma.

 

I na kraju: “Nema više izgovora, svakodnevno radimo za svoje zdravlje i za dobrobit organizma!”

 

Ostanite zdravi, budite aktivni i informirajte se uz FitZonu.

Ovaj tekst je informativnog tipa i svakako vam savjetujemo tjelesnu aktivnost i nakon što završi trenutna situacija.