Dodaci prehrani za ljubimce: Abeceda važnosti

Dodaci prehrani za ljubimce: Abeceda važnosti

Dodaci prehrani mogu pomoći psu, mački ili drugom ljubimcu da upotpuni dijetu i vodi sretniji i zadovoljniji život. Evo koji dodaci su ljubimcima najvažniji.

Vaša prehrana možda uključuje dovoljno vitamina i minerala, možda i ne. Možda znate sve o utjecajima sirove i superhrane na ljudsko zdravlje, a možda ste kompletni laici na ovom polju.

Što je s vašim ljubimcima? Jeste li svjesni koliko se njihova današnja prehrana razlikuje od one na koju su generacijama genetski navikavani?


Postoje razlozi zašto mačke love miševe, a psi kućne papuče. Mačke trebaju meso, a psi, u ovom slučaju - dovoljnu dnevnu količinu fizičke i mentalne stimulacije. Dodaci prehrani za pse neće psu pružiti fizičku i mentalnu stimulaciju, ali hoće raznovrsnu prehranu. ​Ne mislite valjda da u zdjeli suhe hrane, pas ima sve što mu je potrebno?

 

Dodaci prehrani za ljubimce po uzoru na njihovu prirodnu prehranu

Prvi korak u kreiranju potpune raznolike prehrane ljubimca je razumijevanje njegove prirodne prehrane. Ako govorimo o divljim mačkama ili vukovima, radi se o onome što bi oni jeli u divljini.

Mačke su mesožderi​, dakle trebaju meso u svojoj prehrani kako bi zadovoljile sve svoje potrebe. Možda ste primijetili “instinktivnu privlačnost” vaše mace prema pticama i glodavcima.
Međutim, osim mesa, mačke jedu kosti, kožu, perje i unutarnje organe ptica i glodavaca. U svakom od ovih dijelova, nalaze se drugačiji sastojci, a svi su jednako potrebni za potpuno i pravilnu prehranu mačke.

Psi, s druge strane, osim što obožavaju meso - mogu živjeti i na biljnoj hrani.​ Svakako je potrebno obratiti pozornost i na ovaj dio prehrane kod kreiranja raznolike prehrane za psa.

Nakon što se upoznate s prirodnom prehranom ljubimca, usporedite dobivene informacije i trenutnu prehranu. ​Tamo gdje nečega nedostaje ili ima previše, regulirajte.

 

Idealan scenarij na meniju svakog ljubimca

U idealnom svijetu, prehrana vašeg psa ili mačke je dovoljna i kompletna. Sve dnevne, tjelesne i mentalne potrebe su zadovoljene i imate ljubimca “iz udžbenika”. Idealan svijet podrazumijeva živi plijen, u suprotnom - prehrana vašeg ljubimca vjerojatno nije potpuna.

Čak i ako za vašeg ljubimca doma pripremate hranu, neki dijelovi prehrane ljubimca mogu ostati zanemareni. Sve razlike mogu se nadoknaditi nekim od dodataka prehrani za pse i druge ljubimce.

 

Multivitamini za ljubimce

Baš kao i u osobnom slučaju, vlasnici će svojim ljubimcima, kao prvi dodatak prehrani, vjerojatno uvesti nekakav oblik dnevnog multivitamina. To je logičan izbor koji će većini prvi upasti u oko.

U slučaju da će ispočetka, ljubimac imati problema s uzimanjem multivitamina za ljubimce u kapsulama, kapsulu omekšajte u toploj vodi, razrežite ili probušite i njen sadržaj iscijedite u hranu.

 

Probiotici za ljubimce

Veterinari su u jednoj anketi istaknuli probleme s crijevima kao top 10 razloga zbog kojeg im vlasnici dovode ljubimce. Odličan način za proaktivno djelovanje kod problema s crijevima su probiotici za ljubimce.

Korisne bakterije u probavnom traktu psa ili mačke pomoći će ljubimcu da se riješi štetnih utjecaja na balans crijevne flore. Ako se prehrana ljubimca sastoji uglavnom od suhe hrane, ovo je pogotovo bitno!

 

Omega 3 za ljubimce

Omega 3 masne kiseline dobivamo uglavnom iz ribljeg i ostalih morskih ulja.

U prirodi psi i mačke dobivaju dovoljno Omega 3 iz mozga plijena kojeg jedu. S obzirom na to da mozak najčešće nije na meniju, potrebno je ove važne masne kiseline dodati u prehranu ljubimca. Za mačke su sardine možda i najbolja opcija, samo pripazite da su u vodi, a ne u ulju.

Kod pasa, riblje i Omega 3 masne kiseline iz biljaka su jednako učinkovite. Omega 3 jača otpornost organizma, imunitet, poboljšava kvalitetu kostiju, zubi, kože, dlake, kao i očiju.

 

Još 2 pravila kod dodataka prehrani za ljubimce

Prehrana ljubimca je kompleksna tematika pa želimo istaknuti još dvije važne stvari prije nego završimo ovaj tekst.

Prije svega, nemojte zanemariti veterinarsku skrb. Pobrinite se da vaš ljubimac ima optimalnu prehranu, iskoristite pomoć dodataka prehrani.

Drugo, nemojte samostalno postavljati dijagnozu vašem ljubimcu. Uvijek informirajte veterinara o dodacima prehrani, hrani i vitaminima koje koristite. Tako ćete biti sigurni da su vaši napori pravilno usmjereni i da će vaš pas ili mačka dobiti samo najbolje od vitamina i minerala.


Vezani proizvodi