Dajte nam 10 minuta, reći ćemo vam istinu o blagodatima kineskih gljiva

Dajte nam 10 minuta, reći ćemo vam istinu o blagodatima kineskih gljiva

Jesu li kineske gljive blagotvorne? Ako je suditi prema tradiciji i nekim modernim istraživanja - odgovor je itekako da.

Iako se određene vrste gljiva koriste u tradicionalnoj istočnjačkoj biljnoj medicini već tisućama godina, njihova medicinska svojstva i zdravstvene blagodati moderna, zapadna znanost otkriva tek sada.

Ljekovite gljive bogate su polisaharidima koji su djelomično zaslužni za njihove blagotvorne učinke. Provode se brojna istraživanja koja nastoje do kraja rasvijetliti učinak određenih gljiva na cjelokupno zdravlje čovjeka.

Sudeći prema povijesnim iskustvima starih istočnjačkih civilizacija, gljive imaju blagotvorni učinak, moderna medicina tek treba otkriti zašto je to tako.

 

Evo što znamo o ljekovitoj gljivi Reishi

Reishi je japanski, kineski naziv joj je Lingzhi, a Hrvatima je poznatija kao Hrastova sjajnica.

Riječ je o gljivi koja u prirodi raste na istrunulim panjevima i drvima. Najčešće raste na hrastu, vrlo rijetko na smreki ili arišu. Kod nas je možemo naći u Gorskom kotaru te na Velebitu, no nije baš česta.

U prirodi je dosta rijetka i zato je bila vrlo skupa. Zbog toga je bila dostupna samo aristokratima i dvorskim liječnicima na dvoru kineskog cara po čemu je dobila naziv imperatorska gljiva.

Mesnati dio gljive koristi se u medicinske svrhe. Reishi sadrži nekoliko osnovnih aktivnih tvari s povoljnim djelovanjem na organizam čovjeka, primjerice biljne sterole, kumarin, manitol, polisaharide i triterpenoide ganoderične kiseline.

Ganoderične kiseline su važan faktor u sniženju povišenog krvnog tlaka i sniženju lošeg (LDL) kolesterola. Ovi specifični spojevi iz skupine triterpenoida pomažu i u smanjenju 'ljepljivosti' krvnih platela, što je važan čimbenik za smanjenje rizika od koronarne bolesti srca.

Istraživači s Instituta Linus Pauling otkrili su da ova gljiva potiče aktivaciju t-stanica i proizvodnju antitijela koji su važni za normalnu funkciju imunološkog sustava.

 

Zec gljiva, zečarka odnosno Maitake gljiva

Popularno ime za ovu gljivu je i “gljiva koja pleše”. Radi se o većoj gljivi koja raste u obliku grma koji može biti do 40 cm promjera i težak 10-20kg. Najčešće raste na hrastu ili hrastovim panjevima, od srpnja do listopada.

Ono što je zajedničko maitake i reishi gljivama je sadržaj polisaharida. To su aktivne tvari koje blagotvorno djeluju na funkcije imunološkog sustava. Polisaharidi prisutni u maitake gljivama imaju posebnu strukturu i kod istraživanja u laboratoriju pokazuju jako dobre rezultate.

Beta-D-glukan, polisaharid koji se nalazi u ovoj gljivi, s lakoćom se apsorbira oralnim putem, a čak se ispituje i kao ljekoviti pripravak za terapiju opasnijih zdravstvenih stanja. Ponekad se čini kako je istočnjačka medicina puno naprednija od moderne zapadnjačke. Kao da stvarno koristimo samo 10% mozga.

 

Egzotična medicinska gljiva Cordyceps

Ova gljiva je jako rijetka i iznimno cijenjena. U Kini i Tibetu gdje je poznata stoljećima bila je vrjednija od srebra i zbog toga većini nedostupna.

Tek zadnjih dvadeset godina se probija na zapadno tržište i u isto vrijeme učimo o njoj i otkrivamo potencijalne blagodati za cjelokupno zdravlje. Kada kažemo mi mislimo na modernu znanost.

Cordyceps sadrži široku paletu potencijalno važnih sastojaka, uključujući polisaharide, ophiochordin (supstancu s antibiotičkim djelovanjem), cordycepin, cordypiridone, nukleozide, bioksantracene i biljne sterole.

Iako se ove gljive smatraju ljekovitima i to jesu, također su u određenim situacijama/količinama opasne i mogu izazvati alergijske reakcije. Zato se prije korištenja obavezno posavjetujte s vašim liječnikom ili ljekarnikom.

 

Ostanite zdravi, ostanite u FitZoni!

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.