Maharishi Ayurveda

Maharishi Ayurveda

Potpuno zdravlje u skladu s prirodom. “Ono što je vrućina vatri i tečnost vodi to je i ajurveda našoj unutarnjoj naravi.” Ćaraka Samhita 30.27

Ayurveda, znanost o dugom životu, podrijetlom je iz velike vedske kulture Indije i smatra se najstarijom i najobuhvatnijom zdravstvenom skrbi na svijetu. Temelji se na bezvremenom znanju o unutarnjoj ravnoteži koja je osnova dugotrajnog zdravlja, zadovoljstva i prirodne ljepote. Primjenjuje se u Indiji tisućama godina i sada uživa obnovljenu popularnost.

Sredinom osamdesetih, zahvaljujući suradnji Maharishi Mahesh Yogija s najčuvenijim ajurvedskim liječnicima, znanje o ayurvedi, čiji su dijelovi bili izgubljeni, nanovo je oživljeno u uvjetima njezinih temeljnih načela i obnovljeno u svoj svojoj cjelini. Takva obnovljena, cjelovita ayurveda zove se Maharishi ayurveda. Smatra se najvišom kvalitetom i službeno je potvrđena 1997. god. na Sveindijskom zboru ajurvedskih liječnika (All Indian Ayurvedic Congress) te uživa sve veće priznanje širom svijeta.
Maharishi ayurveda je aspekt Maharishijevog vedskog pristupa zdravlju koji shvaća zdravlje kao cjelinu. Stoga Maharishi ayurveda uključuje, naprimjer, uvježbane životne navike u skladu s godišnjim dobima, preporuke za uravnoteženu prehranu, terapije za pročišćavanje, jednostavne tjelesne vježbe, vježbe disanja i tehnike razvitka svijesti, kao što je transcendentalna meditacija.

Da bi se ostvario puni potencijal ovoga vrijednog znanja proizvodi Maharishi ayurvede pripremaju se prema strogim tradicionalnim uputama. Cijeli proces proizvodnje je pod nadzorom Savjeta vaidya (vaidya = ajurvedski liječnik).
Savjet vaidya osnovali su najčuveniji indijski ajurvedski stručnjaci: Dr. B. D. Triguna, savjetnik indijske vlade i bivši predsjednik Sveindijskog zbora ajurvedskih liječnika - cijenjen širom svijeta zbog svojega znanja o ajurvedskoj pulsnoj dijagnozi, Balraj Maharishi, vodeći stručnjak u dravyaguni (umijeće prepoznavanja i primjene ljekovitoga bilja) i V. M. Dwivedi, međunarodno priznati autoritet na polju rasayana (ajurvedske biljne i mineralne mješavine za jačanje duha i tijela).
Kako bi se udovoljilo našim strogim zahtjevima i ponudila maksimalna sigurnost, primjenjuje se još jedan prijeko potreban aspekt proizvodnje - najsuvremenija kontrola kakvoće prema prihvaćenim svjetskim standardima. Maharishi ayurveda jamči vam najvišu kvalitetu i čistoću izvornih ajurvedskih proizvoda.

Ajurvedski dodaci hrani odgovaraju tisuće godina starim receptima ajurvedskih spisa. Od davnina se upotrebljavaju s mnogo uspjeha. No, mi ipak ne tvrdimo da ovi dodaci hrani imaju učinak u alopatskom smislu. Za liječenje bolesti molimo vas da se obratite liječniku. 

 

Tri doše: temeljna načela prirode

Ajurveda opisuje tri osnovna načela (doše) - vatu, pittu i kaphu - koje se očituju posvuda u prirodi, uključivši naš duh i tijelo. Za normalno i zdravo funkcioniranje naše fiziologije i za staložen i budan duh, ravnoteža triju doša je prijeko potrebna.

VATA - načelo kretanja

PITTA - načelo metabolizma

KAPHA - načelo strukture

Vata je načelo kretanja i odgovorna je za živčani sustav, disanje i sve kretanje u fiziologiji. Vata doša odgovara elementima zraku i prostoru. Kod uravnotežene vate, spavanje je zdravo, a eliminacija je dobra; čovjek se osjeća pun energije, blažen, oduševljen i kreativan; duh je smiren, jasan i budan.

Pitta je odgovorna za sva metabolička djelovanja. Regulira probavu i tjelesnu temperaturu, a na mentalnom planu znači oštar intelekt i također regulira emocije. Pitta odgovara elementu vatri. Kad je u ravnoteži, daje zadovoljstvo, energiju, jasan govor, dobru probavu, normalnu tjelesnu temperaturu, bistar i oštar intelekt.

Kapha je strukturno načelo tijela. Daje čvrstoću, stabilnost i regulira ravnotežu tjelesnih tekućina. Elementi voda i zemlja strukturiraju kapha došu. Uravnotežena kapha daje snagu, izdržljivost, dobar imunitet, strpljivost i mentalnu stabilnost.

Ravnoteža doša rezultira stabilnim zdravljem, životnim zadovoljstvom, a osoba zrači prirodnom ljepotom i privlačnošću.

Mnogi činitelji utječu na doše, npr. naš rad, dnevne životne navike ili godišnja doba - doslovce sve, s čime se svakodnevno suočavamo, utječe na doše.

Uravnoteženje doša se može postići usvajanjem mjera i navika suprotnih utjecajima koji stvaraju neravnotežu. Vata se npr. uravnotežuje počinkom, redovitošću i toplinom. Posebno se preporučuju masaže toplim uljem. Pitta se može nadzirati mjerama hlađenja i smirivanja; treba izbjegavati vruće začine i alkohol. Kapha zahtijeva toplinu, oštre-ljute začine (Kapha ćurna i Kapha čaj), tjelesnu aktivnost (vježbe) i stimulaciju. Za ravnotežu doša na trajnoj osnovi, Maharishi ayurveda preporučuje zdravu, individualno prilagođenu prehranu, redovitost dnevnih životnih navika, posebne dodatke hrani, aroma terapiju i terapiju glazbom, tjelesne vježbe i vježbe disanja te primjenu transcendentalne meditacije, jednostavne, nenaporne, mentalne tehnike za razvoj punoga potencijala duha i tijela.

Vata proizvodi uravnotežavaju vatu
Oni imaju toplo i smirujuće djelovanje. Preporučuju se kada smo preopterećeni ili pod stresom; dobri su navečer, na putovanju i tijekom hladnih godišnjih doba (jesen i zima).

Pitta proizvodi uravnotežavaju pittu
Oni rashlađuju i ublažuju. Posebno se preporučuju tijekom ljeta. Uravnotežavaju žestoku narav i pretjerani apetit.

Kapha proizvodi uravnotežavaju kaphu
Oni imaju zagrijavajuće i stimulirajuće djelovanje. Preporučuju se za hladnoga i vlažnog vremena i u proljeće. Dobri su za ljude sa sporim metabolizmom i za one koji naginju prekomjernoj težini.

Ravnoteža je ključ za savršeno zdravlje!

 

 

Izaberite proizvod prema ukusu ili doši koju nastojite uravnotežiti
Vata se sastoji od elemenata prostor i zrak
Pitta se sastoji od elementa vatra (u stanovitoj mjeri i od elementa voda)
Kapha se sastoji od elemenata zemlja i voda


Osoba s previše vate
naginje prema:
Budite pažljivi!
Ovi činitelji mogu dovesti vatu u neravnotežu:
Vata se uravnotežava:
  • mršavoj, nježnoj i vitkoj tjelesnoj građi
  • suhoj koži
  • brzom govoru
  • slabom pamćenju
  • nervozi i neotpornosti na stres
  • isprekidanom spavanju
  • neredovitom apetitu
  • konstipaciji
  • averziji prema hladnom i vjetrovitom vremenu
  • stres, prenapregnutost, žurba
  • loše dnevne životne navike i neredovitost u obrocima
  • kasno lijeganje u krevet
  • sirova, hladna, suha ili lagana hrana
  • kava, čaj, cigarete, gazirana pića
  • duga putovanja
  • hladno, vjetrovito vrijeme (jesen, zima)
  • dobrom dnevnom rutinom i redovitim obrocima
  • redovitim odmaranjem s dovoljno sna
  • utopljavanjem kada je vrijeme hladno ili vjetrovito
  • toplim, hranjivim jelima
  • slatkim, kiselim i slanim okusom
  • masažama toplim uljem
Dajte prednost VATA proizvodima!

Osoba s previše pitte
naginje prema:
Budite pažljivi!
Ovi činitelji mogu dovesti pittu u neravnotežu:
Pitta se uravnotežava:
  • srednjoj građi
  • plavoj do crvenkastoj kosi ili čelavosti
  • osjetljivoj koži
  • tečnom govoru
  • ljutnji, iritiranosti u stresnoj situaciji
  • jakom apetitu i brzoj probavi
  • čestoj stolici
  • nesklonosti vrućem vremenu
  • ljutnja, žestok temperament
  • previše mentalne aktivnosti
  • previše tjelesne aktivnosti
  • previše vruće, začinjene, kisele i slane hrane
  • kava, čaj, alkohol, cigarete
  • bučna, agresivna glazba
  • vrućina, pretjerano izlaganje suncu (tijekom ljeta)
  • umjerenošću u radu i vježbi
  • uživanjem u slobodnom vremenu
  • umjerenim športskim aktivnostima (plivanje, hodanje, grupni športovi)
  • izbjegavanjem vrućeg vremena
  • slatkom, gorkom i trpkom hranom
  • korištenjem masla (jedna jušna žlica) u prehrani
Dajte prednost PITTA proizvodima!

Osoba s previše kaphe
naginje prema:
Budite pažljivi!
Ovi činitelji mogu dovesti kaphu u neravnotežu:
Kapha se uravnotežava:
  • teškoj građi
  • masnoj kosi i koži
  • mekom, sporom govoru
  • inertnosti i ljenčarenju
  • dugom spavanju i dubokom snu
  • tromom metabolizmu i sporoj probavi
  • redovitom pražnjenju
  • nesklonosti vlažnom i hladnom vremenu
  • premalo mentalne i tjelesne aktivnosti
  • spavanje tijekom dana
  • previše teške, masne i hladne hrane
  • jedenje između obroka
  • slatka, kisela i slana hrana
  • vlažno i hladno vrijeme
  • proljetno doba
  • mentalnom i tjelesnom aktivnošću
  • ranim ustajanjem
  • toplom, laganom i suhom hranom
  • ljutim, gorkim i trpkim okusima
  • tretmanom pročišćenja u proljeće (panćakarma)
  • suhom masažom svilenim rukavicama (garšan)
Dajte prednost KAPHA proizvodima!

 

Maharishi Mahesh Yogi

Maharishi Mahesh Yogi je široko priznat kao vodeći znanstvenik u polju svijesti i smatra ga se najvećim svjetskim učiteljem u današnjem svijetu. Maharishi je u potpunosti obnovio tisućljetnu Vedsku literaturu u punoj važnosti njene teorije i prakse i organizirao je u obliku potpune znanosti o svijesti.

Maharishijeva Vedska znanost i tehnologija razvija puni potencijal Naravnog zakona u ljudskoj svijesti kao osnove za unaprijeđivanje svih vidova života. Program transcendentalne meditacije, subjektivni vid tehnologije Maharishi-jeve Vedske znanosti i tehnologije, najšire je prakticiran i najopsežnije istražen program samo-razvoja u svijetu.

Maharsihi trenutno ustanovljava Maharishijeva Vedska sveučilišta i Maharishijeve Vedske škole diljem svijeta koje nude majstorstvo nad Naravnim zakonom svakom pojedincu čime je moguć život u skladu sa svim zakonima prirode - sa željom da se ostvari savršenstvo u području svake profesije - i stvaranje državnih vlada koja će biti sposobne ne samo riješiti probleme već ih i prevenirati.

 

Službena procjena Maharishi ayurvede kao cjelovite (potpune) ayurvede

All Indian Ayurvedic Congress (Sveindijski zbor ajurvedskih liječnika) je službena organizacija i najviši autoritet za ayurvedu u Indiji s preko 300 000 ajurvedskih liječnika-članova. Službeno je mišljenje predsjednika te organizacije da Maharishi ayurveda predstavlja autentičnu i klasičnu formu ayurvede te da primjenjuje tradiciju ajurvedskoga znanja u svoj svojoj cjelini, a što je danas teško naći u Indiji.

"Veliko mi je zadovoljstvo potvrditi da Maharishi ayurveda predstavlja ajurvedsku tradiciju na najvišoj razini njezine učinkovitosti i potpunosti, kao što to i iznose klasični tekstovi te znanosti.

Imao sam prigodu ispitati iz prve ruke ogroman doprinos koji je Maharishi Mahesh Yogi ostvario oživljavajući taj drevni sustav brige za zdravlje, donoseći njegove dobrobiti ljudima cijeloga svijeta. Maharishi ayurveda čini dostupnim načela i praksu ayurvede na kompletan, sustavan i autentičan način, koji je rijetko kad u posljednje vrijeme bio postignut u Indiji. Naprimjer, Maharishi ayurveda uključuje yogu (zajedno s transcendentalnom meditacijom i asanama), đjotiš, gandharvaveda glazbu i druge vedske discipline za koje se u drevnim ajurvedskim tekstova drži da su od životne važnosti za stvaranje i održavanje zdravlja.

Maharishi ayurveda uključuje veliki raspon terapija preporučenih u starim tekstovima, što općenito nije slučaj u ayurvedi koja se danas primjenjuje u Indiji. Ona uključuje visoke standarde kontrole kvalitete primjenjujući suvremene tehnologije. Nadalje, njezina učinkovitost je dokazana u obimnom znanstvenom istraživanju koje je provedeno u Americi i Europi kao i u Indiji.

Ja ću posebno preporučiti svakome tko je zainteresiran za proučavanje ayurvede da se bavi Maharishi ayurvedom jer nudi puni opseg te prastare mudrosti, koju su drevni indijski vidioci iznijeli na svjetlo dana."

Predsjednik Sveindijskog zbora ajurvedskih liječnika
(ALL INDIA AYURVEDIC CONGRESS)
Šiv Karan Šarma Ćhangani

 

Maharishi ayurveda proizvodno postrojenje dobilo je certifikat ISO 9001

Maharishi Ayur-Veda Products India je jedino ajurvedsko proizvodno postrojenje na svijetu koje je zadovoljilo najstrože zahtjeve i dobilo certifikat ISO 9001.

Certifikat ISO 9001 je međunarodni standard koji ocjenjuje rad proizvodnih kompanija. ISO - pregledi (verifikacija) pokrivaju 20 područja koja se testiraju na kvalitetu. Među njima su: menadžment (vođenje poslova), razvoj proizvodnje, postupci, kontrola kvalitete koja uključuje mikrobiološke testove, tehnička oprema za analitičke laboratorije, stardardizacija, kalibracija (mjerenje), skladištenje i izvoz.

Maharishi Ayur-Veda Products India opskrbljuje MTC s dodacima hrani i sirovinama.

 

Ajurvedski savjeti za zdravu, uravnoteženu prehranu

U Maharishi ayurvedi, uloga hrane nije samo opskrba tijela s esencijalnim tvarima, kao što su vitamini, minerali i elementi u tragovima. Vrijeme obroka i način kako se jede također služe održavanju harmonične ravnoteže u tijelu.

U namjeri da opskrbi tijelo sa svime što mu je potrebno za dobru probavu i asimilaciju, ayurveda tvrdi da je, osim kvalitetne hrane, vremena obroka i načina kako se jede, od bitne važnosti i način kako djeluje (radi) naš probavni sustav.

Zato ćete na ovoj stranici naći neke ajurvedske savjete za zdravu prehranu koji su jednostavni i istodobno vrlo učinkoviti:

  • Jedite samo ako ste gladni i ako je vaš zadnji obrok potpuno probavljen (otprilike 3-6 sati nakon zadnjega obroka).
  • Jedite sjedeći u opuštenom, mirnom ozračju. Čitanje, rad ili gledanje televizije treba izbjegavati tijekom obroka.
  • Ne prejedajte se. Nakon jela, želudac bi trebao biti oko 3/4 pun.
  • Dopustite sebi na kraju obroka 5-10 minuta mirnog sjedenja.
  • Ručak bi trebao biti glavni obrok. Doručak i večera trebaju biti lagani i ne bi trebalo večerati kasno.
  • Uvečer je najbolje izbjegavati tešku hranu, kao meso, ribu, jogurt, svježi sir, vrhnje itd.
  • Svakoga dana uvijek jedite otprilike u isto vrijeme.
  • Izbjegavajte jesti između obroka. Umjesto toga pijte toplu prokuhanu vodu. Ako ste baš gladni, jedite zrelo slatko voće.
  • Hrana bi trebala biti svježe pripremljena, ukusna i dobre kvalitete.
    Izbjegavajte hranu koja je podgrijana.
  • Većina hrane treba biti kuhana, jer tijelo bolje apsorbira kuhanu hranu. Sirova hrana treba se jesti samo kao prilog (npr. salata).
  • Koristite začine: ne samo da hranu čine ukusnom, nego također podržavaju i probavu. Posebno se preporučuju Vata, Pitta i Kapha ćurne.
  • Uključite svih 6 okusa u svoja jela: slatko, kiselo, slano, ljuto, gorko i trpko. Okusi imaju svoj vlastiti utjecaj na finu unutarnju ravnotežu fiziologije.
  • Tijekom jela možete pijuckati vodu, sokove ili lasi. Izbjegavajte ledenohladna pića.
  • Izbjegavajte piti mlijeko za vrijeme obroka. Mlijeko bi se trebalo piti samo uz tost, proizvode od žitarica i hranu slatka okusa.
  • Med se ne smije zagrijavati i stoga se ne bi smio koristiti u kuhanju i pripremi kolača.
  • Koristite prikladne dodatke hrani već prema potrebi.

 

Topla voda

Redovito piti toplu vodu je tipična ajurvedska preporuka. Topla voda uravnotežuje vata i kapha došu, jača probavnu snagu, i pomaže pri eliminaciji ame (otpaci metabolizma).
Kuhajte određenu količinu vode (nekloriranu vodu iz vodovoda ili negaziranu mineralnu vodu). Pustite vodu neka vrije oko 10 minuta u otvorenoj posudi. Prokuhanu vodu ostavite malo neka se staloži, a zatim prelijte u termosicu. Preko cijeloga dana pijte nekoliko gutljaja, svakih pola sata, već prema tome koliko ste žedni. Važnije je piti što češće, a ne količina koju popijete. U namjeri da podržite pozitivan učinak možete dodati 1-2 kriške svježega đumbira dok se voda još kuha ili prstohvat đumbira u prahu.

 

Ajurvedske preporuke za uravnotežen duh

Osobni stil života, dnevne navike i zdrava prehrana imaju zasigurno temeljni utjecaj na naše mentalno zdravlje. Ajurvedske preporuke mogu biti od pomoći u pronalaženju unutarnjeg mira i usklađivanju našega života s prirodom.

 

  • Odmarajte se redovito. Transcendentalna meditacija se lako primjenjuje i vrlo je efikasna. Uvijek spavajte dovoljno.
  • Smanjite stres. Obratite pozornost na uravnotežen odnos rada i slobodnoga
    vremena. Pokušajte razriješiti postojeće nesuglasice s drugim ljudima.
  • Boravite što više na zraku: to može biti jutarnja tjelovježba u parku ili ugodna večernja šetnja nakon koje se čovjek osjeća bolje.
  • Vodite brigu o uravnoteženom načinu života i redovitim obrocima.
  • Potpuna masaža tijela prije tuširanja ili kupanja ima izrazito smirujuće i uravnote-žavajuće djelovanje na živčani sustav

 

Ajurvedski savjeti za prirodnu ljepotu

  • Jedite zdravu, svježu i prirodnu hranu u smirenom ozračju.
  • Uz hranu uzimajte i vama potrebne dodatke hrani.
  • Omogućite sebi dovoljno odmora - "rano lijeganje, rano ustajanje".
  • Istražite i iskoristite prednosti znanstveno provjerene dobrobiti transcendentalne
    meditacije.
  • Održavajte svoje tijelo gipkim s redovitim vježbama (npr. yoga asanama).
  • Izbjegavajte stresove i napetosti, prevelika uzbuđenja i neugodnosti.
  • Uživajte u ugodnim i korisnim mirisnim dobrobitima uz aromatičnu terapiju Maharishi
    ayurvede.
  • Slušajte Maharishi gandharvaveda glazbu.
  • Omogućite sebi svakodnevnu masažu uljem.
  • Upotrebljavajte Maharishi ayurveda proizvode za osobnu njegu i njegu lica.

 

Ajurvedski savjeti za doba hladnoće

U vrijeme hladnoća mnogi ljudi pate od tipičnih jesenskih i zimskih tegoba. Ayurveda to objašnjava porastom vata doše. Zbog toga se preporučuju mjere za smanjenje vate. Omogućite sebi zdrav i uravnotežen omjer odmora i aktivnosti, ne pretjerujte u poslu i dovoljno spavajte. Primjenjujte transcendentalnu meditaciju, jer je vrlo korisna za duh i tijelo. Sljeđenje dobrih dnevnih životnih navika pridonosi uravnoteženju vata doše. Dnevni obroci trebaju biti više ili manje u isto vrijeme. Dajte prednost toploj, jakoj, visokovrijednoj hrani i jačajte fiziologiju odgovarajućim dodacima hrani.

 

Ajurvedske upute za masažu

Budite pažljivi prema sebi i svome tijelu
Jedna od najugodnijih stvari koju možete učiniti za sebe je da se naviknete na masažu cijeloga tijela s uljem svakog jutra prije tuširanja ili kupanja.
Masaža uljem (abyanga) ima smirujuće djelovanje na živčani sustav (vata), jača cirkulaciju i pomaže tijelu da ukloni toksine. Kožu čini mekom, glatkom, zdravom i
sjajnom.
Ajurvedski tekstovi tvrde: "Masaža uljem stvara lako, gipko, snažno i privlačno tijelo. Ona je izvanredno korisna za kožu i zbog toga bi se trebala primjenjivati redovito." Pokušajte usvojiti tu korisnu naviku!

Upute za masažu uljem
Odvojite za sebe 15 minuta ujutro. Masirajte se u stojećem ili sjedećem položaju, u udobnoj toploj prostoriji. Idealno bi bilo koristiti ulje zagrijano na malo višu temperaturu od temperature tijela.

Masirajte se polako i ujednačeno s dlanom ispružene šake i držite palac odvojen od dlana. Na kraju masaže, tanak sloj ulja trebao bi pokrivati cijelo tijelo. Ako nemate dovoljno vremena, masirajte samo tjeme, uši i tabane.

Počnite s masažom glave kratkim kružnim pokretima. Zatim vrat, ramena, ruke i šake. Zglobove masirajte kružnim pokretima, a nadlaktice i podlaktice uzdužnim pokretima u oba smjera (gore-dolje). Prsa i trbuh treba masirati vrlo nježno. Kružnim pokretima po prsima, a ravnim pokretima gore-dolje po prsnoj kosti i solarnom pleksusu. Trbuh masirajte polaganim kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

Masirajte leđa i kralježnicu koliko vam je ugodno za dohvatiti. Noge masirajte istim pokretima kao i ruke: kružni pokreti za zglobove, uzdužni pokreti u oba smjera (gore-dolje) za natkoljenicu i potkoljenicu. Na kraju masirajte stopala i tabane. Idealno bi bilo ostaviti ulje na tijelu barem 10 minuta prije nego što se istuširate ili okupate. Na taj način tijelo ima vremena apsorbirati ulje.

Odaberite proizvode za masažu koji vam odgovaraju:

tip
koža
Vata
za normalnu do suhu kožu i za mješoviti tip kože
Pitta
za normalnu i osjetljivu kožu
Kapha
za masnu kožu

 

Ajurvedske upute za čišćenje jezika

“Talog na jeziku smeta pri disanju i pridonosi zadahu,
stoga bi jezik trebalo čistiti redovito.”

 

Ćaraka Samhita Sutrasthan 5,75

Nakon čišćenja zubiju ayurveda preporučuje očistiti jezik, pošto se u mnogih ljudi, tijekom noći, na jeziku stvara talog. Talog čine toksini i bakterije i često uzrokuje zadah, paradentozu i karijes (popadanje zubiju) i ne bi se trebao vraćati nazad u tijelo.
Zbog toga ayurveda posebno preporučuje blago struganje jezika ujutro. Najbolje je koristiti poseban strugač jezika, napravljen od srebra ili nerđajućeg čelika. To traje samo nekoliko sekundi, a izvrsno utječe na zdravlje i dobro osjećanje.

Američko udruženje zubara također preporučuje taj jednostavni postupak. "Ja odista mislim da tako podižemo higijenu ustiju na viši stupanj", kazao je glasnogovornik Udruženja zubara, Dr. Richard Price, profesor stomatologije u Bostonu.


Vezani proizvodi