Higijena usta i zdravlje zubi prema Ayurvedi

Higijena usta i zdravlje zubi prema Ayurvedi

Kako održati zdravlje zubi prema Ayurvedskoj znanosti? Koji su to preporučeni proizvodi i zašto bi trebali brinuti o higijeni vlastitih usta? Pročitajte.

Već smo pisali o Ayurvedi. Ayurveda je znanost o dugom životu, a Ayurvedska zdravstvena skrb smatra se najstarijom i najobuhvatnijom zdravstvenom skrbi na svijetu. Temelji se na bezvremenskom znanju o unutarnjoj ravnoteži koja je osnova dugotrajnog zdravlja, zadovoljstva i prirodne ljepote.

Današnja tema je tema dentalne higijene i pravilnog zdravlja zubi uz Ayurvedske preparate koje preporučuju stručnjaci iz područja dentalne higijene.

 

Ayurvedska oralna higijena i zubna njega

Jeste li znali da su karijes i bolesti koje pogađaju desni među najčešćim bolestima u svijetu? Imati zdrave zube utječe na našu dobrobit i fizičko zdravlje.

Ayurveda poznaje uspješne načine održavanja njege zubiju, zubnog mesa i usne šupljine. Objasnit ćemo zašto je ajurvedska oralna higijena puno više od pukog čišćenja zuba i što se preporučuje za sprječavanje nastanka naslaga, neugodnog zadaha, propadanja zubi i kako spriječiti da desni uopće postanu problem.

 

Razvijanje dobrih preventivnih higijenskih navika

Moto „Prevencija je bolja od liječenja“ podupire principe Ayurvede i primjenjuje se u jednakoj mjeri na zdravlje zubi i usne šupljine. Dobre navike osobne higijene pomažu našem zdravlju.

 

Čišćenje zuba - najvažniji dio zdravlja zubi

Lijepi, njegovani zubi znak su vitalnosti i atraktivnosti. Osvjetljuju nam osmijeh, čine da se osjećamo dobro i važni su za našu probavu jer nam pomažu da hranu razgradimo žvakanjem.

Pažljivo čišćenje zuba jedan je od prvih koraka u ajurvedskoj jutarnjoj rutini i neophodan je ako želimo održati svoje zube zdravima.

Ayurveda preporučuje čišćenje zuba ujutro i navečer, ali što je zanimljivo, ne nužno nakon svakog obroka kako bi se spriječilo uklanjanje prirodne zubne cakline i "dobrih" bakterija. Međutim, Ayurveda preporučuje ispiranje usta čistom vodom nakon jela, te također savjetuje da se naknadno koriste određeni začini poput komorača ili sezama kako bi se usta osvježila i kako bi dah bio svjež.

Posebno je korisno ispirati usta vodom nakon konzumiranja kisele hrane i pića poput voća ili voćnog soka. Nakon toga je najbolje pričekati 15-30 minuta prije pranja zuba. Ayurveda koristi niz vrijednih biljaka za zaštitu zuba i desni. Najvažnije sastojke sadrže zubne paste Ayurdent Classic i Ayurdent Mild. Jedina razlika između Mild i Classic je ta što Classic sadrži puni intenzitet svih biljaka i ulja, dok je Mild “lakša” u pogledu okusa i jačine.

Ayurdent zubna pasta sadrži 21 visoko koncentrirano bilje i esencijalna ulja, uključujući neem, ulje od klinčića, ulje mente, itd. koji trenutno djeluju na usnu sluznicu i stvaraju čudesno svjež osjećaj. Pomažu u borbi protiv bakterija i kontroliranju naslaga, umiruju desni te daju ustima svjež dah.

 

Bez obzira koju od ove dvije paste za zube odabrali:

  • Ayurdent pomaže u borbi protiv bakterija i naslaga,
  • umiruje desni,
  • stvara ugodan svjež osjećaj i
  • pruža dugotrajan svjež dah.

 

Štoviše, ne sadrži štetne kemikalije poput kemijskih sredstava za pjenjenje ili fluorida!

 

Čišćenje jezika ujutro je sve samo ne luksuz!

Naš osjetljivi jezik dragocjen je alat, bilo za govor, kušanje hranu ili probavljanje. Puno je razloga da mu se zato posveti malo više pažnje.

Tijekom noći na jeziku se nakupljaju toksini i otpadni proizvodi ili “ama” (Ayurvedsko učenje opisuje pojam “ama” kao vrstu neprobavljenih sastojaka hrane u tijelu koja može negativno utjecati na sve metaboličke procese). U nekih ljudi to čak može stvoriti neugodnu, primjetnu, vidljivu prevlaku preko jezika. Ovaj je premaz ponekad povezan s probavnim problemima.

Bakterijski premaz i ostaci hrane na jeziku ne utječu samo na naše fine okusne pupoljke, već mogu stvoriti i zadah iz usta. Zapravo, 90% uzroka neugodnog zadaha proizlazi iz usta, a polovinu svih slučajeva uzrokuje jezik ili, točnije, bakterije koje se lako talože na njegovoj hrapavoj površini.

Redovito čišćenje jezika može značajno smanjiti prevlaku i učiniti da jezik bude osjetno čišći.

Čišćenje jezika ujutro strugačem jezika ajurvedska je tradicija već tisućama godina. Mehaničko uklanjanje mikroorganizama tako igra ključnu ulogu u borbi protiv neugodnog zadaha.

Ako je moguće, treba koristiti sredstva za čišćenje jezika od nehrđajućeg čelika ili srebra. Posrebreni ima dodatnu prednost što ima antibakterijska svojstva. Plastika je manje učinkovita jer redovnom uporabom može ispuštati mikroplastiku koju tijelo može apsorbirati i poremetiti floru jezika.

Nikada ne biste trebali četkati jezik četkicom za zube jer to može oštetiti osjetljive okusne pupoljke na vašem jeziku.

 

Naslage nastale u korijenu jezika utječu na osjet okusa i uzrokuju zadah iz usta. Jezik stoga treba redovito čistiti."

Charaka Samhita, Sutrasthan 5, 75

 

Savjet za čišćenje jezika - brzo i jednostavno:

  • Uhvatite krajeve strugača jezika od kirurskog čelika ili strugača jezika posrebrenog objema rukama i držite ga u vodoravnom položaju.
  • Stavite zakrivljeni dio na podnožje jezika i lagano ga povucite nekoliko puta od straga prema naprijed.
  • Isperite usta s malo vode, a sredstvo za čišćenje jezika isperite pod mlazom vode.

 

Gandusha - intenzivno čišćenje povlačenjem ulja

Drugi važan dio ajurvedske jutarnje rutine je Gandusha, inače poznata rutina kao "povlačenje ulja". Ovaj jednostavan tretman uljem omogućuje vam još temeljitije čišćenje usta i zuba. “Povlačenjem ulja” može se značajno poboljšati higijena usne šupljine.

Jedino što vam treba je malo vremena i malo visokokvalitetnog ulja. Najbolje je korištenje najčišćih mogućih hladno prešanih ulja ili kokosovog ulja.

Kako ulje brzo miješate po ustima te se ono miješa sa slinom, može upiti otpadne tvari i tako zaštititi usta od bilo kojih otpadnih bakterija koje su se nakupile u ustima. Ulje također dolazi do skrivenih područja poput prostora između zuba i istovremeno štiti sluznicu.

 

Savjet za metodu povlačenja ulja - korak po korak:

  • U usta ulijte 1-2 žlice ulja.
  • Povucite ga između zuba i grgljajte njime.
  • Nakon cca. 3 minute bijelo, pjenasto ulje bacite u papirnati ubrus ili posudu (ne sipajte u odvod!).
  • Ponovite postupak ako želite. Postupak izvlačenja ulja može potrajati 5-7 minuta.
  • Isperite usta vodom i, opet, ispljunite u posudu.

Suvremene studije potvrđuju pozitivne učinke tradicionalnog izvlačenja ulja. Ovaj postupak može smanjiti broj bakterija u ustima i pomoći u smanjenju naslaga, pojave karijesa i neugodnog zadaha. Suvremena istraživanja potvrđuju vrijednost povlačenja uljem, tehnike koja se u Ayurvedi primjenjuje tisućama godina, kada se radi u kombinaciji sa svakodnevnim čišćenjem zuba.

 

"Uljna vodica za usta sprječava suhoću grla i usana, štiti zube i jača zubno meso."

Charaka Samhita, Sutrasthana 5, 78-80

 

Ayurdent herbalizirano ulje za njegu desni

Obrada desni posebnim uljem preporučuje se kao završni dio rutine oralne higijene. To uključuje prskanje malo Ayurdent herbaliziranog ulja za desni u usta dva puta dnevno nakon čišćenja zuba ili usta. Zatim lagano umasirajte ulje u desni 1-2 minute, čistim prstom.

Ayurdent ulje za njegu desni izrađeno je prema tradicionalnim receptima. Koristeći sazrelo organsko sezamovo ulje kao bazu, sadrži 21 odabranu biljku, vrijedne sastojke na biljnoj bazi i najčišća esencijalna ulja koja otkrivaju svoje čiste, prirodne okuse i uravnotežujuće učinke kada se umasiraju u desni.

Ayurdent ulje za njegu desni ugodnog je okusa i može se koristiti za liječenje, umirivanje i jačanje desni. Aktivno djeluje protiv naslaga, upale desni i neugodnog zadaha.

 

I na kraju, ali ne manje važna - prehrana

U Ayurvedi su zubi povezani s Asthi Dhatu koja također čini anatomski okvir našeg tijela. Asthi znači kosti.

Važan način jačanja naših kostiju je konzumiranje kalcija koji se nalazi prije svega u mliječnim proizvodima, ali i u zelenom povrću poput brokule, špinata, kelja, rukole i komorača, kao i u orašastim plodovima i sjemenkama.

Zdrava razina magnezija u tijelu također jača naše kosti. Orašasti plodovi, mahunarke i integralni proizvodi trebali bi stoga činiti značajan dio naše prehrane.

Također, trebali bi se pobrinuti za redovito kretanje (najmanje 30 minuta hodanja po danu) kako bismo potaknuli metabolizam kostiju i zajamčili zdravu razinu vitamina D.

Šećer oštećuje zube! Svatko tko ima naviku redovito grickati slatkiše ili čak noću, učinit će veliko opterećenje svojim zubima. Kombinacija kiseline i šećera koja se nalazi u bezalkoholnim pićima, ali i u voćnim sokovima, posebno je štetna za caklinu.

 

Osjećajte se svježe!

Prema ajurvedskim tekstovima, jednostavan, prirodan način osvježavanja daha je žvakanje bilja nakon jela. Posebno su omiljene sjemenke komorača i sezama, kao i kardam te klinčić. Ne samo da imaju dobar okus već i potiču probavni sustav.

Daleko premalo pažnje posvećuje se pravilnom načinu žvakanja. Temeljito žvakanje je izuzetno važno, kao i jedenje u pravo vrijeme. Usklađivanje obroka s ayurvedskom dnevnom rutinom jednostavan je način smanjenja nakupljanja toksina.

 

Nadamo se da ćete uživati u isprobavanju ovih proizvoda i savjeta! :)

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Čuvajte svoje zdravlje, ostanite u Fitzoni.


Vezani proizvodi