Osteoporoza: Nešto drugačiji pristup problemu

Osteoporoza: Nešto drugačiji pristup problemu

Može li se osteoporoza liječiti drugačije ili je konvencionalna medicina jedini lijek? Odabrani minerali, tjelovježba i prehrana mogu prevenirati probleme s kostima.

Naše kosti, koštano tkivo i stanice konstantno se regeneriraju, ruku na srce, slična je situacija i sa svim ostalim. Stvaraju se novi, odlaze stari.

Kada se ne bi stvaralo novo koštano tkivo, naše kosti bile bi nekvalitetnije i lako lomljive.

Osteoporoza, artritis, reumatoidni artritis i slična stanja, bolesti i problemi nastaju zbog nepovoljnog omjera starih i mladih stanica. Osteoklasti su stanice zadužene za razgrađivanje starih kostiju, a novu kost grade osteoblasti.

Problemi nepovoljnog omjera vjerojatniji su nakon 30 godine života, a 80% svih koji imaju problema s osteoporozom su žene.

Srećom, postoje koraci koje možete poduzeti kako bi preventivno djelovali na razvoj osteoporoze. Moguće je gotovo potpuno zaustaviti slabljenje kostiju. I ne, ovdje ne mislimo na klasične lijekove, to je možda najlakše rješenje, ali lako nije uvijek najbolje. Zar ne?

 

Drugačiji pristup problemu

Godinama su liječnici ženama, automatizmom propisivali lijekove protiv osteoporoze.

One koji su istraživali i kritizirali takav pristup u startu su degradirali i omalovažavali njihova istraživanja i zaključke. Danas je situacija drugačija pa i liječnici moderne (zapadnjačke) medicine zagovaraju drugačiji pristup problemu. Sve češće možete čuti da su konvencionalni lijekovi protiv osteoporoze neefikasni i štetni.

Bisfosfonati (najčešći konvencionalni lijekovi), funkcioniraju tako da poremećuju normalnu strukturu kosti kako bi liječili osteoporozu. Umjesto da se regulira omjer ranije spomenutih osteoblasta i osteoklasta, ovi lijekovi blokiraju osteoklaste i nova kost raste povrh stare.

Istina, tako se povećava gustoća kostiju, ali postavlja se pitanje, opravdava li cilj sredstvo?

 

Drage dame, čuvajte kosti

80% svih koji imaju problema s osteoporozom su žene starije životne dobi, a glavnim uzrokom smatra se prestanak lučenja ženskog spolnog hormona, estrogena.

Tjelesna aktivnost je jedan od glavnih i najučinkovitijih načina prevencije osteoporoze jer fizička aktivnost “tjera” kosti da se preoblikuju. Naše tijelo se konstantno mijenja pa će tako djeca kompletno “promijeniti” sve zglobove kroz 5 godina, odraslima treba duplo više.

Kako bi ubrzali taj proces, drage dame, preporučujemo tjelovježbu.

 

Hrana za “kosti kao iz reklame”

Koliko puta ste čule da je kalcij bitan za kosti? Vjerojatno jako puno… a znate li gdje pronaći dovoljne količine kalcija?

Znate li da ga tijelo ne može samostalno proizvesti? Malo “one bijele tekućine” koju zovemo mlijeko, uz jutarnju kavu, nikako nije dovoljno...

Ayurvedski kalcij iz posebno biranih morskih koralja, plus, sadrži biljke i voće koji pomažu u apsorpciji kalcija. Dakle osim samog kalcija, sadrži i biljke koje pomažu ugradnji kalcija u kosti. Dvostruko potreban!

Sam kalcij se ne preporučuje unositi u tijelo. Ako uz njega ne ide spoj koji ga šalje direktno u kosti, kao npr., vitamin D, može biti i opasan.

Magnezij je još jedan spoj koji pomaže apsorpciji kalcija u kosti, a osim u velikim količinama lisnatog povrća, chia sjemenkama ili grahu, može se dobiti i iz dodataka prehrani ili kakaoa.

Kakao, pogotovo ovaj koji se dobiva organski, je možda i najbolji izvor magnezija

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.