Chyawanprash: 6 prednosti ovog nektara

Chyawanprash: 6 prednosti ovog nektara

Chyawanprash se najčešće koristi za jačanje imunološkog sustava, ali i kao podrška organizmu u mnogim drugim segmentima.

Chyawanprash je biljni pripravak sličan džemu koji se koristi u Ajurvedi, sustavu tradicionalne medicine iz Indije. Koristi se kao dodatak prehrani za borbu protiv svakodnevnih bolesti. Chyawanprash se najčešće koristi za jačanje imunološkog sustava, za liječenje problema s plućima ili disanjem te za poboljšanje memorije i funkcije mozga.

Prema ajurvedskoj farmakopeji u Indiji, Chyawanprash sadrži više od 40 ljekovitih biljaka, iako sastav može varirati. Međutim, glavni sastojak, amla ili indijski ogrozd, ostaje dosljedan u različitim formulacijama. Indijski ogrozd vrlo je bogat vitaminom C, a budući da je glavna komponenta Chyawanprasha, odgovoran je za neka njegova antioksidativna svojstva. Uz to, pokazalo se da indijski ogrozd i vitamin C poboljšavaju pamćenje, zbog čega se Chyawanprash koristi za poboljšanje rada mozga i pamćenja.

 

Blagodati Chyawanprasha

 

  • Jačanje imuniteta

Jedno je kliničko ispitivanje otkrilo da Chyawanprash smanjuje učestalost bolesti od infekcija ili alergija i poboljšava razinu energije, fizičku spremnost, snagu i izdržljivost. U ispitivanjima stanica, Chyawanprash je povećao aktivnost različitih stanica u imunološkom sustavu i oslobađanje citokina, molekula uključenih u aktiviranje imunološkog sustava.

 

  • Poboljšanje funkcije mozga

Znanstvena su istraživanja pokazala da svakodnevno uzimanje Chyawanprasha poboljšava pamćenje i poboljšava funkcije mozga, vjerojatno zbog njegovih antioksidativnih svojstava. Chyawanprash također može poboljšati rad mozga pojačavanjem aktivnosti određene vrste moždanih stanica. Također, jedna je studija pokazala da je studentima poboljšao budnost, pažnju, koncentraciju i akademske rezultate.

 

  • Ublažavanje depresije

Neke su studije pokazale da uzimanje Chyawanprasha može smanjiti depresiju i zato podržavaju njegovu upotrebu za pomoć pri liječenju depresije.

 

  • Pomoć kod infekcija

Povišena sedimentacija eritrocita može biti znak za upalu ili ozbiljnu infekciju u organizmu, a jedna je studija pokazala da je samo jedna velika žličica Chyawanprasha dva puta dnevno smanjila stopu sedimentacije eritrocita kod infekcija.

 

  • Snažan antioksidans

Antioksidansi su tvari koje mogu spriječiti oštećenje stanica od oksidacijskog stresa. Vitamin C jedan je od najučinkovitijih i najčešće uzimanih antioksidansa, a studije su pokazale da je Chyawanprash snažniji antioksidans od njega koji može smanjiti oštećenje srca, bubrega i jetre.

 

  • Anti-aging sredstvo

Studije su pokazale da Chyawanprash smanjuje razinu molekula povezanih sa starenjem te smanjuje oštećenja kože nastala zbog izloženosti UV zračenju. Naime, Chyawanprash može povećati rast stanica te smanjiti razinu reaktivnih vrsta kisika, molekule koja sudjeluje u oksidacijskim oštećenjima i starenju.

 

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Čuvajte svoje zdravlje, ostanite u Fitzoni.