Maslačak - korov ili kralj

Maslačak - korov ili kralj

Maslačak je biljka koja je svima lako dostupna i koristi se stoljećima Kralj ili korov? Otkrijte u blogu.

Znate onaj žuti cvjetić koji se pojavljuje na baš svakoj livadi, u svakom dvorištu i na svakoj zelenoj površini. Mnogi ga čupaju i ne vole, iako je malen, savršen i lijep. Često ga gazimo onako bešćutno ne znajući da upravo taj mali žuti cvjetić može pomoći kod puno ljudskih tegoba.

Awww…

Jesmo vam sada uspjeli malo bolje približiti ovaj mali/veliki dar prirode?

 

Maslačak ne liječi, ali ...

Ako vas je netko uvjeravao u blagotvorno djelovanje maslačka kod karcinoma ili neke druge zloćudne bolesti, morate znati da nije u pravu.

Naime, pretraživanjem znanstvene literature nije pronađena ni jedna kontrolirana studija na ljudima u kojoj je istražen učinak maslačka. Nije istraženo djelovanje niti jednog dijela biljke na liječenje bilo koje vrste zloćudne bolesti (raka, karcinoma). Nije poznat niti učinak maslačka na uklanjanje mutiranih stanica iz organizma. Dakle, maslačak, na žalost, ne može liječiti rak.

Kada smo već tu, evo odmah i odgovor na pitanje iz naslova. Maslačak za nekog može biti kralj, dok će ga drugi gledati samo kao korov kojeg moraju počupati jer žele travnjak kao s TV ekrana.

Sada kada smo razbili sve mitove o ovoj livadnoj biljci, nastavljamo dalje.

 

Maslačak ima pozitivan utjecaj kod nekih tegoba

Nije slučajno maslačak prisutan u povijesnim medicinskim receptima diljem svijeta. Maslačak je zanimljiv jer je lako dostupan, sadrži vitamine i minerale, a svi njegovi dijelovi su jestivi i blagotvorni.

Indijanci su kuhali maslačak u vodi za liječenje bolesti bubrega, problema s kožom, žgaravice i želučanih tegoba.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, maslačak se i danas koristi za liječenje problema želuca i upale slijepog crijeva.

U Europi je maslačak bio korišten kao lijek za groznicu, očne probleme, dijabetes i proljev.

Maslačak može pomoći kod:

  • artritisa
  • reuma
  • problema s bubrezima
  • reguliranja krvnog tlaka
  • problema s plućima

 

Maslačak pomaže eliminirati toksine iz tijela

 

Korijen maslačka ima brojna ljekovita svojstva, a najčešće se koristi za čišćenje jetre. Tradicionalno se koristi kod tegoba povezanih s jetrom kao što je žutica.

Određene studije pokazale su kako maslačak može pomoći zaštiti jetru od oštećenja uzrokovanih korištenjem antidepresiva i analgetika.

Za ovu namjenu preporuka je koristiti 500 - 2000 mg praha korijena maslačka u kapsuli svakodnevno dva tjedna.

 

Maslačak sadrži više željeza nego špinat i više A vitamina nego mrkva

Prirodni ekstrakt od listova i korijenja biološki proizvedenog maslačka u bezalkoholnoj otopini sadrži više vitamina A od mrkve.

Poznato je kako vitamin A ima antioksidativna svojstva i kao takav nezamjenjiv je u borbi protiv srčanih i drugih degenerativnih stanja. Potreban nam je za zdravu reprodukciju, hormonsku ravnotežu žena, pravilan rast te za ravnotežu šećera u krvi, a služi i u obrani protiv infekcija.

Dobro znamo da je željezo mineral ključan za pravilan rad ljudskog organizma. Osnovni je dio mnogih proteina koji ne mogu pravilno raditi bez njega.

To su najčešće proteini koji vežu kisik:

  • hemoglobin
  • mioglobin

Ovi su proteini glavni dijelovi eritrocita koji čine krv.

 

Tinktura od maslačka

Poznato je kako tinktura od maslačka izuzetno blagotvorno djeluje na mokraćni sustav, žuč i jetru.

Djelovanje tinkture na ove organe posljedično pomaže kod tegoba uzrokovanih njihovim nepravilnim radom.

Prema europskoj regulativi, ljekoviti su korijen i list. U modernoj fitoterapiji preferira se upotreba korijena, no učinkovitost se također postiže listovima i korijenom.

Tinktura od Maslačka preporučuje se kod ovih tegoba:

  • visoki krvni tlak
  • reumatoidni artritis
  • plućne tegoba
  • žutica
  • bolesti bubrega
  • kožne tegobe

Čini se da su Indijanci, Kinezi i stari Europljani dobro uvidjeli općenito dobro djelovanje maslačka bez modernih laboratorija i istraživanja.

Maslačak se općenito smatra sigurnim. Upotreba ljekovitog bilja je tradicionalan pristup jačanju tijela i ublažavanju tegoba. Bilje, međutim, može izazvati nuspojave i interakcije s drugim biljem, dodacima prehrani ili lijekovima.

 

Zato pazite na svoje zdravlje i ostanite u FitZoni!

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.