Zzz zujanje u ušima: uzroci i lijek

Zzz zujanje u ušima: uzroci i lijek

Zujanje u ušima ili tinitus je problem koji se javlja kod 15% ljudi. Pročitajte koji su uzroci i kako se liječi ovaj problem.

Pojavio se iznenada, trajao nekoliko dana, ali i nestao. Zujanje ili šum u ušima ima i medicinski naziv - tinitus.

Ako je vaš slučaj jednak ovom iz prve rečenice, problem je vjerojatno sankcioniran. Nažalost, češće je slučaj da zujanje u ušima traje nekoliko tjedana ili mjeseci prije nego se shvati ozbiljno i nešto poduzme. Samo zujanje može predstavljati problem onda kada traje duže vrijeme i ugrožava kvalitetu života.

Da vas odmah “spasimo”, ne radi se o nikakvoj bolesti, zujanje u ušima je zapravo simptom, a uzroka može biti jako puno.

Ako ste već pretraživali internet s ovim ili sličnim upitom, vjerojatno ste negdje pročitali i kako uzrok može biti tumor. Osobe koje kreiraju takve naslove i tekstove vjerojatno su razlog zašto je mit o korištenju 10% mozga toliko popularan. :) Isto tako vjerojatno znate da postoji jako puno vrsta tumora, a onaj koji može biti uzrok zujanju u ušima je akustični neurom (tip tumora).

Akustični neurom je izraslina u unutarnjem uhu kojoj se zasad još ne zna uzrok. Općenito je bezopasan i potpuno benigan, dakle nije kancerogen. Čak i u slučajevima kad ga je potrebno ukloniti, stopa uspjeha je blizu 100%. Nema mjesta panici!

 

Uzroci zujanja u ušima

Kako smo rekli, zujanje u ušima nije bolest nego stanje. Naš savjet je da svakako posjetite liječnika prije nego sami požurite sa zaključcima.

 

U nastavku pročitajte neke od mogućih uzroka.

  • Poremećaj krvožilnog sustava. Ovdje mislimo na promjene na krvnim žilama vrata i glave, na grčenje mišića srednjeg uha, ozljeda uha, glave ili vrata i sl.
  • Upotreba lijekova. Određeni lijekovi mogu uzrokovati ovu nelagodnu pojavu. Najčešće korišten takav lijek je aspirin. U tom slučaju, liječnik će vam preporučiti zamjenski lijek, smanjiti dozu postojećeg lijeka ili u potpunosti prekinuti njegovo korištenje. Zujanje u ušima navodi se kao nuspojava za više od 200 lijekova.
  • Visoki krvni tlak.
  • Nakupine voska u uhu. Vosak iritira bubnjić.
  • Starenje. Uzrok su degenerativne promjene sitnih kostiju.
  • Problemi sa štitnjačom.
  • Nezdrava prehrana. Hrane koja je bogata mastima, kolesterolom i šećerom doprinosi nastanku i razvoju ove pojave, a općenito govoreći narušava zdravlje uha. Pravilna prehrana uvijek bi trebala biti prioritet.
  • Nedostatak vitamina B12.
  • Prekomjerno izlaganje buci. Posebno su izloženi djelatnici na gradilištima, tvornicama i ostalim prostorima u kojima je visoka razina buke.
  • Ateroskleroza, migrene, manjak sna, previše kofeina ili alkohola, pušenje, problemi s čeljusti, ozljede vrata, Menierova bolest, alergije, anemija.

 

Zujanje u ušima ili tinitus neki opisuju kao razne oblike šumova, zvukova, pulsiranja ili javljanje drugih zvukova u najčešće nepravilnim razmacima.

Zujanje u ušima trebalo bi shvatiti kao upozorenje tijela da postoje nekakve nepravilnosti na koje treba utjecati.

 

Pomoć za zujanje u ušima

 

Vjerovali ili ne, zujanje u ušima je problem za koji se lijek tražio još u 1. tisućljeću pr. Kr. Naime, Asirci su zujanje liječili tako što bi sipali ekstrakt ruže u uho kroz brončanu cjevčicu. Rimljanima kojima je šumilo u ušima su predlagali da u uho stave crve kuhane u pačjoj masti. Prvi liječnici vjerovali su kako tinitus uzrokuje vjetar koji je zatočen u uhu i beskrajno puše po njemu.

Današnje lijekovi za zujanje u ušima usmjereni su na liječenje temeljnog uzroka. Ostali tretmani mogu pomoći smanjiti ili prikriti zujanje u ušima. Istraživanja pokazuju da između 5 -15% ljudi kaže da su čuli neku vrstu fantomske buke u trajanju od šest ili više mjeseci.

Ginko je biljka koja pomaže u stanjima povezanima sa smanjenim protokom krvi u mozgu, a to uključuje i zujanje u ušima.

U slučaju da je kod vas uzrok zujanja nedostatak vitamina B12, pomoći vam mogu Vitamin B12 u spreju. Osim što pomaže kod zujanja u ušima, B12 podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav i održava pozitivno raspoloženje.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Za uši bez zujanja, ostanite u FitZoni!