Vrste i tipovi kolagena: Što vama treba

Vrste i tipovi kolagena: Što vama treba

Jeste li znali da postoji više tipova i vrsta kolagena? Ako se pitate postoji li najbolji i kako izabrati pravi tipa za sebe, na pravom ste mjestu.

O kolagenu se puno priča i to je razumljivo.

Ipak je riječ o jednom od najbitnijih i najzastupljenijih proteina u ljudskom tijelu.

Jeste li znali da 75% organa u svom sastavu sadrži kolagen i da 30% svih proteina u organizmu čini upravo kolagen? Da, kolagen je zaista bitan. Nedostatak kolagena utječe na tijelo pa kronično zanemarivanje može dovesti do suhe kože, narušenog oblika tijela i artritisa.

Zbog svega navedenog je super-važno informirati se o različitim tipovima kolagena i njihovoj primjeni.

Kako bi vam približili kolagen i njegovu stvarnu moć istaknut ćemo različite tipove kolagena i njihove specifične primjene.

Dakle, znanost je do danas otkrila i klasificirala 19 različitih vrsta kolagena. U nekim izvorima se spominje i 28 različitih vrsta. Bilo kako bilo, po važnosti se ističu 4 tipa.

 

Kolagen tipa I

  • najčešći oblik kolagena
  • nalazi se u sastavu kose, kože, noktiju, organa, kostiju i ligamenata
  • pomaže držati kožu zategnutom
  • dobar izvor je morski kolagen

Morski kolagen djeluje na povećanje cjelokupnog kolagena tipa I u tijelu i izrazito učinkovito se apsorbira u ljudskom tijelu. Njegove molekule su malene, veličinom slične ljudskom kolagenu.

Morski kolagen (riblji), zbog svoje sličnosti s ljudskim pokazuje najbolje rezultate u brzini apsorpcije i ulaska u krvotok.

 

Kolagen tipa II

  • pomaže graditi hrskavicu i sluznicu crijeva
  • pomaže zglobovima, radu probavnog trakta i imunološkog sustava
  • često se dobiva od kokošiju (kokošja juha)

Ovo je tip kolagena kojeg ima smisla uzimati kod problema s bolnim zglobovima, a i inače jer je super izvor bjelančevina.

Ovaj tip kolagena nije toliko čest u našem tijelu. Tek 10% cjelokupnog kolagena otpada na kolagena tipa II.

 

Kolagen tipa III

  • dolazi “u paketu” s kolagenom tipa I (u manjim količinama)
  • pomaže održavati zdravlje kože i kostiju, čest je u mišićima
  • gradi najistureniji sloj arterija adventitiu

Kolagen tipa III je drugi najčešći kolagen u ljudskom tijelu, a crijeva ga sadrže u velikim količinama. U jednom istraživanju su znanstvenici povezali slučaj ekstremnog nedostatka kolagena tipa III s puknućem arterija. Kolagen tipa III je uglavnom goveđeg podrijetla.

Postoje i dokazi da kolagen tipa III može poboljšati učinak fitnessa. Ako uđete nešto dublje u tematiku, ovo je savršeno logično. Naime kolagen tipa III se najčešće nalazi u mišićima.

Koristeći kolagen tipa III kao dodatak prehrani možete učinkovitije raditi na izgradnji mišićne mase, ako je to vaš cilj.

 

Kolagen tipa IV

Kolagen tipa IV se također nalazi u koži, ali u znatno manjim količinama. Također, pomaže u radu bubrega i drugih organa. Ovom kolagenu nedostaje jedna specifična aminokiselina (glicin), pa je i strukturom nešto drugačiji od drugih tipova kolagena.

Jako rijetko ga se može pronaći u obliku dodataka prehrani, ali dobri izvori može biti bjelanjak i druga hrana bogata proteinima. Kažemo “samo” dobar izvor jer je apsorpcija kolagena iz hrane 27%, dok se, uzimajući dodatke prehrani, kolagen apsorbira 90%.

 

Najbolji tip kolagena je …

Najbolji tip kolagena je svaki, odnosno, nema najboljeg. Svi oblici ovog proteina su korisni ljudskom tijelu. Najbitnije je obratiti pozornost na kvalitetu sirovine i svakako uzimati od provjerenih proizvođača.

Svaki od njih pokriva određeni spektar funkcija, organa i pomaže različite aktivnosti.

Generalno možemo reći kako su kolagen tipa I i tipa II najkorisniji. Naime, smatra se da su ova dva tipa kolagena korisni najširem broju ljudi. Opet, za specifične slučajeve možda će bolje rezultate dati kolageni nekog drugog tipa.

 

Dodatno pojašnjenje*

Često ćete uz imenicu kolagen pročitati i pridjev hidrolizirani.

O čemu se ovdje radi?

Naime, kada se hidrolizira kolagen se smanjuje na manje, lakše probavljive forme (peptide). Istraživanja su pokazala kako se pravilno hidroliziran kolagen u krvotoku može pronaći već kroz sat ili dva od konzumiranja.

Ako ste stariji od 25, trebali biste obratiti posebnu pozornost na ovaj protein. Ljudski organizam sam sintetizira kolagen, a starenjem stopa obnove pada pa poslije 25. tijelo gubi kolagen po stopi od 1,5% godišnje.

 

Kako prepoznati gubitak kolagena?

Kolagen je zaslužan što naše tkivo raste, sazrijeva i što se uopće možemo kretati. S druge strane prisutnost kolagena pod kožom sprječava opuštanje kože, a znak opuštanja kože su bore, umoran izgled kože i isušivanje kože.

Prvi pokazatelji gubitka kolagena su:

  • pojava bora
  • isušivanje kože
  • pojava celulita
  • bolni zglobovi
  • smanjena pokretljivost

 

Što kada se pojave bore?

Prvi znak nedostatka kolagena ispod kože su bore. Kada primijetite pojavu prvih bora na licu to je signal da dolazi do gubitka kolagena te ako želite spriječiti pojavu bora trebate brzo reagirati.

Što učiniti kada se pojave bore? Kod pojave bora vrlo je važna pravilna njega lica, vrata i dekoltea čime možete ublažiti pojavu bora. Veliku važnost pri tome ima hidratantna krema koju koristite za lice.

Nećete pogriješiti i ako izaberete kremu za lice s krastavcem koja revitalizira lice, ima osvježavajuće i hidratantno djelovanje. Ova krema puna je vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu da koža zadrži svoju elastičnost. Tu je i krema za lice sa zelenim čajem koja je također odličan izbor ako želite čim duže zadržati mladenački izgled kože.

 

Smilje prijatelj kože

Kada koža izgleda bez sjaja i postaje suha postavlja se pitanje kako koži vratiti ravnotežu te sjaj? Uz hidratantne kreme pomoć možete potražiti i u balzamu, i to balzamu od smilja, koji se naziva eliksir mladosti.

Ovaj eliksir mladosti pomoći će vam da vaša ostane čvrsta, bez bora i lijepa. Smilje kao osnovni sastojak ovog balzama potiče proizvodnju kolagena, umiruje nadraženu kožu te smanjuje bore i ožiljke.

 

U čemu je posebnost ulja bobica pasjeg trna?

Ulje bobica pasjeg trna nadaleko je poznato kao biljno ulje koje u sebi sadrži Omega 7 masne kiseline te je prirodni lijek za brojne tegobe. Kako ulje bobica pasjeg trna utječu na stvaranje kolagena?

Naime, Omega 7 masne kiseline potiču proizvodnju kolagena te tako održavaju optimalnu funkciju kože, štite je od isušivanja, gubitka elastičnosti, stvaranju bora, zaustavlja starenje kože.

 

Što kada zglobovi zabole?

Mnogi ljudi pate od bolova u zglobovima što je znak da se gubi elastičnost hrskavice zbog smanjene proizvodnje kolagena u organizmu.

Kolagen predstavlja oko 80% ukupnih koštanih proteina, a oko 95% je tip I. Njegova ispravna sinteza ključni su za kosti, a hrskavica je elastično tkivo koja štiti krajeve dugih kostiju na zglobovima. Osim toga, ona je i strukturni dio mnogih drugih dijelova tijela za koje je potrebno nešto između krutosti i elastičnosti. Za razliku od koštanog tkiva koje je građeno gotovo isključivo od kolagena tipa I, hrskavica se sastoji pretežno od kolagena tipa II.

Postoje različiti dodaci prehrani koji mogu stimulirati proizvodnju kolagena, a među njih spada i hidrolizirani kolagen u prahu.

Riješite se bolnih zglobova, usporite proces starenja kože

 

Poveznica vitamina C i kolagena

Svi znamo da je vitamin C izuzetno važan za naš organizam. Upravo on utječe na stvaranje kolagena u našem organizmu, a u organizam se može unositi uz pomoć dodataka prehrani.

 

Sprječavanje gubitka kolagena

Postoje brojni načini kako možete spriječiti gubitak kolagena iz organizma i čim duže zadržati mladenački izgled, sačuvati kosti, hrskavicu, krvne žile od starenja.

U sprječavanju gubitka kolagena mogu pomoći:

  • kvalitetni prirodni kozmetički proizvodi
  • kvalitetni prirodni dodaci prehrani

 

Koji proizvod odabrati?

Na tržištu postoje brojne kreme, balzami, ulja, pilinzi te različiti dodaci prehrani koji pomažu njegovom stvaranju te se ponekad teško odlučiti koji proizvod odabrati.

U našoj ponudi se nalaze isključivo kvalitetni prirodni kozmetički proizvodi te dodaci prehrani koji sprječavaju gubitak kolagena, odnosno njegovo stvaranje u organizmu.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite nam i dalje Fit, zdravi, mladi i veseli!