Zdravlje zubi

Zdravlje zubi

Dobra oralna higijena pomaže u sprječavanju niza stomatoloških problema kao što su karijes, bolest desni pa čak i tzv. dentalna erozija.

Dok je četkanje zubi ujutro i navečer odličan početak, potrebno je ipak malo više predanosti i brige. Donosimo nekoliko savjeta za zdravlje i njegu zuba na koje biste trebali obratiti pozornost ako želite lijepe i zdrave zube te blistav osmijeh.

 

Ispravna tehnika četkanja

Kao što svi znamo, zubi se peru najmanje dva puta dnevno; ujutro i navečer. Četkajte zube barem 2 minute i obuhvatite sve zubne površine. Osim toga, pravilna tehnika četkanja zubi također igra veliku ulogu. Ključ je u tome da se zubi peru od korijena odnosno od linije desni pa prema gore jer se ovdje počinje formirati plak. Nježno pomičite četkicu kružnim pokretima i pokrijte svaku površinu zuba.

 

Odgovarajuća četkica

Na tržištu postoje različite vrste četkica za zube, ovisno o tvrdoći vlakana. Osim toga, vjerujemo da su vam svima poznate i električne četkice. Ipak, velika novost u svijetu zasigurno su četkice za zube od bambusa. Drška uobičajene četkice za zube izrađena je od plastike, dok se za ove zadnje koristi bambus. Ovakva četkica idealna je u borbi protiv sveprisutne plastike.

 

Korištenje zubnog konca

Za uklanjanje plaka između zubi potrebno je redovno koristiti zubni konac, barem jednom dnevno nakon pranja zubi. Jednostavno omotajte zubni konac oko kažiprsta svake ruke, a pomoću palca kontrolirajte i odredite smjer.

 

Korištenje vodice za ispiranje usta

Nakon svakog obroka isperite usta namjenskom vodicom za ispiranje usta kako biste uklonili bakterije i ostatke hrane. Još jedan savjet odnosi se na čišćenje jezika koji je također prepun bakterija, a to ćete najbolje postići sa strugačem za jezik.

 

Prirodni sastojci za njegu usne šupljine

Osim vodice za usta, možete posegnuti za brojnim prirodnim pripravcima (soda bikarbona, morska sol, limun, jabučni ocat, paprena metvica…) kojima ćete osvježiti dah, smanjiti iritacije usne šupljine i ukloniti neugodne mirise.

 

Na kraju, ali ne manje važno, redovno posjećujte svog stomatologa, osobito onda kada „otkrijete“ bilo kakve probleme kao što su krvarenje ili otečenost desni i sl.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite zdravi i educirani, ostanite u FitZoni!