Štitnjača - leptir koji može stvarati probleme!

Štitnjača - leptir koji može stvarati probleme!

Štitnjača je organ koji ima veliku funkciju u našem tijelu. Nepravilan rad štitnjače smanjuje kvalitetu života i zato je važno bolest imati pod kontrolom.

Štitnjača je žlijezda u obliku leptira koja se nalazi nisko u donjem dijelu vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika. Štitnjača ima dva bočna režnja, spojena mostom (isthmusom) u sredini. Kad je štitnjača normalne veličine, ne možete je osjetiti.

Smeđo-crvene boje, štitnjača je bogata krvnim žilama. Živci važni za kvalitetu glasa također prolaze kroz štitnjaču.

Štitnjača luči nekoliko hormona, zajednički nazvanih hormoni štitnjače. Glavni hormon je tiroksin, koji se naziva i T4. Hormoni štitnjače djeluju u cijelom tijelu, utječući na metabolizam, rast i razvoj te tjelesnu temperaturu. Tijekom djetinjstva i mlađe dobi, hormon štitnjače presudan je za razvoj mozga.

Hormoni štitnjače utječu i na kontraktilnost srčanog mišića te ubrzanje rada srca, povećavaju pokretljivost crijeva te utječu na pregradnju kosti.

Za nadzor rada štitnjače najvažnija je hipofiza koja pomoću tireotropina (TSH) potiče štitnjaču na stvaranje hormona, ali utječe i na rast, što za posljedicu može dovesti do povećanja štitne žlijezde, odnosno gušavosti.

 

Koji su problemi povezani sa štitnjačom?

Kroz hormone koje stvara štitnjača utječe se na gotovo sve metaboličke procese u tijelu.

Poremećaji štitnjače mogu se kretati od male, bezazlene guše (povećane žlijezde) koja ne treba liječenje do raka opasnog po život. Najčešći problemi sa štitnjačom uključuju povećanu proizvodnju hormona štitnjače. Previše hormona štitnjače rezultira stanjem poznatim kao hipertireoza. Nedovoljna proizvodnja hormona dovodi do hipotireoze.

Iako nuspojave mogu biti neugodne, većinu problema štitnjače može se kontrolirati, ako se na vrijeme pravilno dijagnosticiraju i propiše se odgovarajuća terapija.

 

Što zapravo radi “leptir” u našem tijelu?

Vaša štitnjača ima važan posao u vašem tijelu! Hormoni štitnjače utječu na funkciju svih organa, a kontrola i oslobađanje hormona štitnjače kontroliraju metabolizam.

Što je zapravo metabolizam? Metabolizam je skup kemijskih procesa u kojem se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju za normalno funkcioniranje. Zamislite svoj metabolizam kao generator koji uzima “sirovu” energiju i koristi je za pokretanje nečeg većeg.

Štitnjača kontrolira vaš metabolizam s nekoliko specifičnih hormona - T4 (tiroksin) i T3 (trijodtironin). Ova dva hormona koje stvara štitnjača “poručuju” tjelesnim stanicama koliko energije treba potrošiti. Kada vaša štitnjača radi pravilno, ona će održavati pravu količinu hormona kako bi vaš metabolizam radio ispravnom brzinom.

Sve to nadgleda hipofiza. Smještena u središtu lubanje, ispod vašeg mozga, hipofiza nadgleda i kontrolira količinu hormona štitnjače u vašem krvotoku. Kada hipofiza osjeti nedostatak hormona štitnjače ili visoku razinu hormona u vašem tijelu, prilagodit će količine vlastitim hormonom. Ovaj hormon naziva se stimulirajući hormon štitnjače (TSH). TSH će poslati štitnjači što treba učiniti da se tijelo vrati u normalu.

 

Što je bolest štitnjače?

Bolest štitnjače opći je pojam za zdravstveno stanje koje sprečava štitnjaču da stvara pravu količinu hormona.

Kada štitnjača stvara previše hormona štitnjače, kako je već navedeno, vaše tijelo prebrzo troši energiju. To se naziva hipertireoza. Prebrza upotreba energije dovest će do onoga što je i najčešća posljedica bolesti štitnjače - umora. Također, nepravilan rad štitnjače može ubrzati lupanje srca, utjecati na gubitak kilograma i povećati nervozu.

S druge strane, vaša štitnjača može stvoriti premalo hormona štitnjače. To se naziva hipotireoza. Kada u tijelu imate premalo hormona štitnjače, možete se osjećati umorno, možda ćete se udebljati, a možda nećete moći tolerirati ni hladne temperature.

Ova dva glavna poremećaja mogu biti uzrokovana raznim stanjima, a mogu biti i nasljedno prenesena.

 

Koga može zahvatiti bolest štitnjače?

Bolesti štitnjače mogu zahvatiti bilo koga - muškarce, žene, dojenčad, tinejdžere i starije osobe. Može biti prisutno pri rođenju (tipično hipotireoza), a može se razviti i s godinama (često nakon menopauze u žena).

Bolesti štitnjače vrlo su česte. Otprilike pet do osam puta je vjerojatnije da će žena imati dijagnozu štitnjače češće od muškarca.

 

Možda imate veći rizik od razvoja bolesti štitnjače ako:

  • imate obiteljsku anamnezu bolesti štitnjače,
  • imate problema sa zdravstvenim stanjem (dijabetes tipa 1, problem nadbubrežne žlijezde, artritis, ...),
  • uzimate lijek koji sadrži puno joda,
  • stariji ste od 60 godina, posebno žene,
  • već ste na liječenju od raka (zračenju).

 

Simptomi koji se povezuju s bolesti štitnjače

Postoje razni simptomi koje biste mogli osjetiti ako imate bolest štitnjače. Nažalost, simptomi stanja štitnjače često su vrlo slični znakovima drugih zdravstvenih stanja. To može otežati saznanje jesu li vaši simptomi povezani s problemom štitnjače ili nečim drugim.

Simptome bolesti štitnjače uglavnom možemo podijeliti u dvije skupine:

  • one povezane s previše hormona štitnjače (hipertireoza)
  • one povezane s premalo hormona štitnjače (hipotireoza)

 

Simptomi preaktivne štitnjače (hipertireoza) mogu uključivati:

  • tjeskobu, razdražljivost i nervozu,
  • probleme sa spavanjem,
  • mršavljenje,
  • povećanu štitnjaču ili gušu,
  • mišićnu slabost ili drhtavicu,
  • neredovite menstruacije ili zaustavljanje menstrualnog ciklusa,
  • osjećaj osjetljivosti na toplinu,
  • problem s vidom ili iritacijom očiju.

Simptomi slabe štitnjače (hipotireoza) mogu uključivati:

  • osjećaj umora,
  • debljanje,
  • zaboravljanje,
  • česte i obilne menstruacije,
  • suhu i beživotnu kosu,
  • hrapav glas,
  • netoleranciju na hladne temperature.

 

Trebate li vježbati ako imam bolest štitnjače?

Redovito vježbanje važan je dio zdravog načina života. Ne morate mijenjati rutinu vježbanja ako imate bolest štitnjače. Vježba ne iscrpljuje hormone štitnjače vašeg tijela i neće vam naštetiti. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom prije nego započnete novu rutinu vježbanja kako biste bili sigurni da vam takav ritam vježbanja odgovara.

Poremećaj u radu štitne žlijezde danas se naziva i bolešću modernog doba! Ubrzani način života, neredovita i nepravilna prehrana te nedostatak brige o sebi utječu na razvoj ove bolesti. S poremećajem štitnjače može se živjeti, ali je to zdravstveno stanje koje traje tijekom cijelog života i koje se mora kontrolirati.

Svakako brinite o svojem zdravlju, odlazite na propisane liječničke preglede, konzultirajte se sa svojim liječnikom i imajte bolest pod kontrolom, a ako imate bilo kakva pitanja oko savjetovanja budite slobodni kontaktirati nas. Tim FitZone rado će vam pomoći!

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.