Sikavica za njegu kože

Sikavica za njegu kože

U svijetu ljepote i zdravlja veliko uzbuđenje u posljednje vrijeme predstavlja značaj sikavice u njezi i liječenju kože.

Ultravioletno zračenje je glavni faktor starenja i malignih promjena na koži a dokazano je da silibin iz sikavice ima različite mehanizme za neutralizaciju toksičnih efekata različitih kemikalija i UVB zračenja u koži. Sikavica štiti kožu od vanjskih štetnih utjecaja te djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože.

Sikavica , jetra je voli, voli je i koža, zaslužna je za dobru volju i ugodno raspoloženje, zaslužna je zapravo za dobrobit baš svake stanice u našem organizmu. Osobito u nježnom,blagom ulju dobivenom mehaničkom preradom sjemenki u kontroliranim uvjetima na niskim temperaturama. Ulje sikavice je ne-alergijsko a odlikuje se mnogim koristima za zdravlje organizma i kod unutarnje i vanjske primjene.

Već smo mnogo puta pisali o sikavici ali danas vam pišemo o tome kako da sami od ulja sikavice napravite ljekovite i kozmetičke proizvode baš po Vašoj mjeri.

Ulje sikavice može se dodavati kozmetičkim proizvodima koko bi se ono obogatili vitaminima, mineralima i bioaktivnim tvarima. U pravilu na 10 g kozmetičke kreme dovoljno je dodati 8-10 kapi ulja sikavice; u losione ili tonike na svakih 10 ml dodaje se 10 kapi ulja, a isto toliko ulja dodaje se na 100 ml šampona.

 

Ulje sikavice za masnu, problematičnu kožu

  • 1 žlica ulja sikavice
  • 3-4 kapi eteričnog ulja geranija, bergamnota ili ruže za zrelu kožu, odnosno 3-4 kapi eteričnog ulja lavande, bergmonta, eukaliptusa ili čajevca za mlađu kožu

Ukoliko se borite sa masnom i aknastom kožom, preporuka je uzimati i sirovi Granulat sikavice, 3-4 tjedna, dva puta dnevno, ujutro natašte i navečer zadnje prije spavanja po čajnu žličicu.

 

Mješavina ulja kod dermatitisa i ekcema

  • 30 ml ulja sikavice
  • 15 ml ulja crnog kima
  • 10 kapi eteričnog ulja čajevca

Ovom mješavinom ulja dobro namazati kožu dva puta dnevno (ujutro i navečer). Za pojačani protuupalni učinak dobro je svaki dan kroz 30 dana, redovito 2-3 puta dnevno prije obroka uzimati po čajnu žličicu hladno prešanog ulja Boljeg / divljeg lana.

 

Maska od sikavice za suhu, umornu kožu

U 10-20 ml ulja sikavice dodati brašno sikavice, dobro miješati da se dobije glatka, rijetka smjesa. Nanijeti na lice i ostaviti 30-tak minuta, a nakon toga oprati lice mlakom vodom. U masku se mogu dodati 3-4 kapi ulja lavande, ylag-ylaga, jasmina, ruže ili naranče.

 

Anticelulitno ulje od sikavice

U ulje sikavice dodati eterična ulja naranče, grejpfruta, limuna i komorača – eterična ulja trebaju sadržavati do 1% ukupne količine mješavine, a dodaju se u jednakim omjerima. Masirati dijelove kože zahvaćene celulitom jednom dnevno.

Ukoliko se odlučite provesti prirodnu, terapijsku njegu kože uljem sikavice važno je da ju provodite redovito kako bi se rezultati očitovali. Hladno prešano ulje sikavice pripada grupi visoko polaritetnih ulja pa se odlikuje visokom mazivošću, a također je i izuzetni nositelj biološki aktivnih tvari što je velika prednost u odnosu na parafinska ulja. Osobito je blagotvorno u njezi osjetljive kože, pogodna je i za najosjetljiviju kožu- kožu novorođenčadi i beba.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite zdravi i educirani, ostanite u FitZoni!