Problemi s mjehurom - koji su i što učiniti kada se pojave?

Problemi s mjehurom - koji su i što učiniti kada se pojave?

Nikada nije ugodno osjećati određenu bol. Međutim, bol povezanu s mjehurom i osjećajem stalne nelagode svakako želim izbjeći.

Što je mjehur?

Mjehur je šuplji organ u donjem dijelu trbuha u koji dolazi mokraća. Kako se mjehur puni, mišići se na njegovim stijenkama opuštaju kako bi se mogao proširiti. Kako se mokraćni mjehur prazni tijekom mokrenja, mišići se skupljaju kako bi istisnuli urin kroz uretru.

Nekoliko različitih problema s mjehurom može uzrokovati bol. Tri najčešća uzroka boli u mjehuru su intersticijski cistitis, infekcija mokraćnog sustava i rak mokraćnog mjehura.

 

Intersticijski cistitis

Intersticijski cistitis (IC) naziva se i sindromom bolnog mjehura. Neinfektivna je to upala mokraćnog mjehura kod koje se mjehur upali i nadraži. Upala učvršćuje stijenku mjehura i otežava mjehuru da se potpuno proširi prilikom punjenja mokraćom.

Može biti uzrokovan nedostatkom zaštitne obloge mokraćnog mjehura, autoimune reakcije, genetikom, ozljedom leđne moždine ili drugim razlogom, ali istraživanje nije definiralo točan uzrok. Žene imaju puno veću vjerojatnost od muškaraca da imaju to stanje.

Glavni simptom IC je bol, koja je najjača kad se mjehur napuni i popusti kad se mjehur isprazni. Bol se također može osjetiti općenito u donjem dijelu leđa, trbuhu ili preponama. Osobe s ovim stanjem mogu i češće mokriti ili osjećaju hitnu potrebu za mokrenjem. Seksualni problemi također mogu biti povezani s intersticijskim cistitisom.

Često se dijagnoza IC postavlja isključenjem drugih stanja koja uzrokuju slične simptome, poput infekcija mokraćnog sustava, infekcija rodnice, bubrežnih kamenaca ili raka.

 

Osim određenih bolničkih pretraga i sami si možete ublažiti bolove malim promjenama u načinu života:

 

  1. Dijeta: određena hrana, poput rajčice, agruma, kave, čokolade ili alkohola, nekim ljudima može pogoršati simptome. Da biste utvrdili koja hrana, ako postoji, iritira mjehur, vodite dnevnik onoga što jedete tijekom dana. Kada se pojave bolovi u mjehuru, provjerite možete li pronaći obrazac u prehrani.
  2. Kontrola stresa: osobe s IC često prijavljuju pogoršanje simptoma povezanih s povećanim fizičkim, mentalnim ili emocionalnim stresom.

 

Infekcija mokraćnog sustava

Ponekad se kroz uretru mogu “ušuljati” bakterije koje povezuju mokraćni mjehur s vanjskom stranom tijela. Infekcija mokraćnog sustava može zahvatiti bilo koji dio mokraćnog sustava, uključujući mokraćni mjehur, mokraćovod, uretru i bubrege. Međutim, najčešće je u mjehuru (cistitis). Žene imaju puno veću vjerojatnost od muškaraca da razviju infekciju mjehura.

Infekciju mokraćnog sustava izazivaju bakterije koje čine fiziološku floru crijeva. Infekcije mogu biti akutne upale mokraćnog mjehura, akutne upale bubrega, infekcije bez smetnji, ponavljajuće infekcije te komplicirane infekcije.

Simptomi infekcije mjehura mogu uključivati:

  • Bol ili peckanje tijekom mokrenja
  • Hitna potreba za mokrenjem
  • Bol ili osjetljivost u trbuhu
  • Krv u mokraći ili urin neugodnog mirisa
  • Groznica
  • Česta potreba za mokrenjem

 

Prevencija:

  • Pijte što više tekućine
  • Često mokrite i ne zadržavajte mokraću
  • Nakon spolnog odnosa se pomokrite
  • Tuširajte se redovito
  • Izbjegavajte usku odjeću
  • Dnevno izlučite preko 2 litre mokraće koju je potrebno nadoknaditi adekvatnom količinom tekućine

 

Liječnici dijagnosticiraju infekcije mokraćnog sustava uzimajući uzorak urina i testirajući ga na bakterije.

Često se kaže da je za svaku bolest Bog stvorio određenu ljekovitu biljku, a na nama je da tu biljku iskoristimo što je moguće bolje. Jedan od načina ekstrahiranja aktivnih ljekovitih sastojaka iz biljaka je izrada uljnih macerata. Macerati objedinjuju najbolje od ljekovitog bilja i hladno prešanih ulja crnog kima, sikavice, itd.

Jedan od macerata je i onaj koji doprinosi dobro stanju bubrega. O zaštiti bubrega smo već govorili.

Osim toga, često prilikom pojave i najgorih oblika bolesti tražimo alternative koja će olakšati bolove i pomoći prilikom ozdravljenja. Tu je često preporuka korištenje slatkog pelina. Slatki pelin sadrži artemisinin koji spojen sa željeznim ionima u stanici postaje agresivan te slobodni radikali ubijaju kancerogenu stanicu. Njegov antikancerogen učinak je i dokazan.

Kako se još zaštititi osim ojačati imunitet i ne dopustiti slabosti da nas neočekivano uhvati.

 

Čuvajte svoje zdravlje! :)

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.