Gorka dinja

Gorka dinja

Bitter Melon - zvana gorka tikva ili karela

Šećerna bolest je jedna od najčešćih bolesti u razvijenim i zemljama u razvoju, a bolest sve više raste u mnogim dijelovima svijeta. To je sindrom poremećenog metabolizma, obično zbog kombinacije nasljednih i okolišnih razloga, što je rezultiralo abnormalno visokim razinama šećera u krvi (hiperglikemija). Procijenjeno je da 30% bolesnika sa šećernom bolešću koriste neke oblike komplementarne i alternativne medicine koja uključuje upotrebu biljaka i ostalih dijetetskih dodataka prehrani.

Jedna biljka koja je dobila najviše pozornosti zbog svojih antidijabetičkih svojstava je gorka dinja (Momordica charantia), također zvana gorka tikva ili karela.

Gorka dinja je cvatuća loza iz porodice Cucubitaceae. To je tropska biljka koja se naširoko uzgaja u Aziji, Indiji, istočnoj Africi i sjevernoj Americi zbog svojih intenzivno gorkih plodova koji se uglavnom koriste kao namirnica u kuhinji te kao prirodan lijek za tretiranje dijabetesa. To je višegodišnja penjačica koja najčešće naraste do 5 metara visine i rađa duguljaste plodove bradavičaste površine, a svaki čvor loze ima dlanasto iscjepan list i viličaste vitice te žute mirisne cvjetove. Nezreo plod je zelene boje te sazrijevanjem žuti te se rastvara na tri dijela te otpušta brojne crvene sjemenke. Svi dijelovi ove naizgled neugledne biljke su jestivi , no izuzetno su gorki. Korisna je ljekovita i prehrambena biljka za ljudsko zdravlje i jedna od najobečavajućih biljaka za dijabetes.

To je moćna biljka prepuna nutrijenata sastavljena od kompleksne palete blagotvornih komponenti koje mogu svoja ljekovita svojstva ispoljiti zasebno ili zajedno (više od 225 njih). One uključuju bioaktivne kemikalije, vitamine, minerale i antioksidante koji svi doprinose izvanrednoj mnogostranosti u tretiranju širokog spektra zdravstvenih stanja. Plod sadrži visok udio vitamina C, Vitamina A, vitamina E, vitamina B1, B2 i B3 te također i vitamina B9 (folati). Kalorijska vrijednost lista, ploda i sjemenki je 213, 241 i 176 Kcal/100 g. Njen plod je također bogat mineralima koji uključuju kalij, kalcij, cink, magnezij, fosfor i željezo te je također i dobar izvor dijetalnih vlakana. Sve navedeno ju također čini idealnom biljkom koja također doprinosi zdravom gubitku te održavanju zdrave težine.

Gorka dinja je tradicionalno poznata po svojim ljekovitim svojstvima kao što su antidijabetičko, antikancerogeno, antiupalno, antivirusno te po djelovanju spuštanja kolesterola. Ona sadrži mnogo fenolnih komponenti koje imaju potencijalna antioksidativna i antimutagena svojstva od kojih svi doprinose njenom gorkom okusu. Plod, stabljika, lišće i korijen se svi tradicionalno koriste kao pomoć kod hiperlipidemije, probavnih poremećaja, mikrobnih infekcija i menstrualnih problema. Istraživanja su također pokazala kako gorka dinja posjeduje jaka antivirusna svojstva koja mogu stimulirati imunološki sustav te potaknuti tjelesne NK (“natural kiler”) stanice u borbi protiv virusa. Istraživanja su također pokazala da gorka dinja ima antikancerogena svojstva i može se koristiti kao citotoksični agent protiv mnogih tipova karcinoma (dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, jetre, želuca, gušterače, neuroblastoma, leukemije). Aktivne komponente gorke dinje ometaju metabolizam glukoze u stanicama karcinoma te ih izgladnjuju, uskračujući im neophodan šećer za daljnji razvoj.

Možemo izdvojiti kako ekstrakt gorke dinje preinačuje impulse transdukcijskih puteva za inhibiciju rasta stanica karcinoma dojke i može se koristiti kao dodatak prehrani za prevenciju karcinoma dojke.

Ekstrakt gorke dinje se također može koristiti kao antibakterijski agent širokog spektra za borbu protiv infekcija uzrokovanih Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, Staphylococcus, Pseudomonas i Streptobaccilus. Također, biljka posjeduje antihelmintička svojstva (protiv crijevnih nametnika).

Glavni sastojci gorke dinje koji su odgovorni za njeno antidijbetičko djelovanje su triterpen, proteid, steroid, alkaloid, lipid i fenolni spojevi. U odnosu na dijabetes, samo karantin, peptid nalik inzulinu i ekstrakti nalik alkaloidima posjeduju hipoglikemijska svojstva nalik samoj biljci ili njenim neobrađenim ekstraktima. Inzulin zaustavlja upotrebu masti kao izvor energije sprječavajući oslobađanje glukagona, dok gorka dinja sprječava ključne enzime koji razgrađuju ugljkohidrate (α-amilazu i α-glukozidazu).

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.