Smijeh za sve!

Smijeh za sve!

Smijeh je najbolji lijek za sve! Za sve probleme koji nas muče, stres kojem se izlažemo, zabavi koju propuštamo - smijeh je za sve!

Odmah krećemo s jednim pitanjem:

Jeste li se prije čitanja ovog bloga već koji put danas nasmijali?

Ako niste, učinite to i krenite na čitanje :)

Ovo je malo drugačiji blog. Nećemo govoriti o klasičnim temama već o smijehu i njegovoj vrijednosti. O smijehu u kontekstu najboljeg, a besplatnog lijeka. Njegovoj energiji koju daje ljudima i benefitima koje ima na zdravlje.

 

Nitko od nas nema točan “vremenski rok” zbog toga uživajmo svaki dan. Smijehom, zabavom, dobrom voljom ispunimo sve dane pa i ove kada se možda ne vidimo fizički, ali dobro znamo kako funkcionira online svijet i da nam on ipak omogućuje da vidimo svoju obitelj, prijatelje, partnere i to je još jedan razlog za sreću.

 

Smijeh - znak sreće i dobrog raspoloženja

Smijeh je najbolji, a jednostavan način za smanjenje svakodnevnog stresa i osobnu borbu protiv svih problema.

Uzrokuje zdravlje tijela i duše, a osim što se osjećamo bolje, smijehom smanjujemo osjećaj depresije i anksioznosti.  Smijeh jača imunološki sustav, daje energiju i smanjuje bol.

Ponekad čak netko skriva osmijeh kako ga se ne bi olako shvatilo jer želi ostaviti dojam snage i ozbiljnosti.

Društvo je nametnulo kriterije kako za smijeh uvijek treba biti razlog no to nije i ne treba biti tako. Ponekad jednostavno neka aktivnost, rečenica, trenutak u nama može izazvati radost koja će rezultirati osmijehom na našem licu. Smijehom unosimo dodatnu energiju, ali i prenosimo energiju na svoje bližnje i osobe u blizini.

Smijeh je svima dostupan. Svi ga razumijemo i možemo ga koristiti. On je prirodni lijek s kojim se ne može pretjerati.

Osjećaj koji dobijete s osmijehom traje puno dulje nego sam smijeh i zbog tog osjećaja imate snagu izdržati sve predstojeće obaveze i zadržati pozitivan stav.

Kada se smijete, automatski se bolje osjećate. On je naša prirodna baterija koja nas potiče na daljnji rad.

Smijehom pomičete životnu perspektivu, drugačije gledate stvari i promišljate o njima na jedan drugačiji način predočavanjem realne slike.

 

Top 4 bitna razloga za smijeh

60.-ih godina prošlog stoljeća smijeh se počeo značajnije istraživati kao i njegovi benefiti za ljudski organizam.

Smijeh stvara ravnotežu između tijela i duha. Uspijeva smanjiti osjećaj brige, straha i tjeskobe te potiče pozitivan način razmišljanja.

Što se događa u ljudskom tijelo dok se smijete?

 

     1. Tijelo se opušta

Iskreni smijeh omogućuje opuštanje cijelog tijela i zaštitu od stresa i napetosti. Tako opušteni mišići ostaju opušteni i do 45 minuta nakon što se čovjek prestane smijati.

Nemoguće je istovremeno biti tjeskoban, zabrinut, loše volje i smijati se pa stoga eliminacijom negativnih osjećaja ostaje samo osmijeh.

 

     2. Jača se imunološki sustav

Smijeh smanjuje hormon stresa - kortizol. Kortizol je najčešći krivac za lošiji imunitet. Smijehom se povećavaju stanice zadužene za jačanje imuniteta i antitijela koja su zadužena za borbu protiv infekcija.

Dokazano je da 30 minuta gledanja komedije povećava razinu imunoglobulina A u tijelu koji štiti od prehlade i gripe. Još jedan razlog za smijeh.

Rezultat - spremnost organizma na nove izazove.

 

     3. Otpušta se hormon sreće - endorfin

Hormon sreće - endorfin koji se otpušta tijekom smijeha omogućuje vam da se lakše nosite sa svim izazovima koji su pred vama. Smanjuje osjećaj boli, a povećava osjećaj ugode.

 

     4. Poboljšava se rad srca i krvnih žila

I vaš krvožilni sustav ima koristi od smijeha. Smijeh poboljšava rad krvnih žila, potiče cirkulaciju te smanjuje krvni tlak. Preventiva je za brojne bolesti.

Osjećaj koji dobijete s osmijehom traje puno dulje nego sam smijeh i zbog tog osjećaja imate snagu izdržati sve predstojeće obaveze i zadržati pozitivan stav.

 

Smijeh je prijatelj

Za bolju komunikaciju, međuljudske odnose i kvalitetnije druženje smijeh i humor su najbolje rješenje. Zarazan je i s njime pozitivno djelujete na okolinu koja vas okružuje.

Smijeh je prema istraživanjima 30 puta zarazniji nego išta drugo. Teško, gotovo nemoguće ga je izbjeći ili ignorirati.

Uz smijeh i svi problemi unutar kućanstva, svađe i prepirke u obitelji, s prijateljima ili na poslu je lakše svladati. Također, utječe i na timski rad. Ako se ljudi međusobno dobro slažu i smiju, osmijeh samo povećava osjećaj pripadnosti i podiže kvalitetu timskog rada.

Kako se više smijati?

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji će vas potaknuti na smijeh i u trenucima kada na njega zaboravite:

 

     1. Smijeh na vlastiti račun

Postoje trenuci u kojima je uz smijeh sve lakše podnijeti. Svijet i društvo oko sebe ne treba uvijek doživljavati preozbiljno jer puno puta život je puno jednostavniji u odnosu na to kako ga se doživljava.

Važno je spomenuti da ne držite (vi kao pojedinci) svijet na ramenima i da se treba opustiti.

 

     2. Pretvorite tragediju u komediju i držite stres pod kontrolom

Iz teške situacije i situacije u kojoj ste pogriješili izvucite pouku i sve ublažite jednom dozom smijeha i humora te pozitivnog razmišljanja.

Ne treba bježati od odgovornosti, ali ne smijete dopustiti da vas preuzme. Stres držite koliko god možete pod kontrolom, smanjite ga, prihvatite i pobijedite.

Život ima trenutke ironije i apsurda i te trenutke treba prihvatiti.

 

     3. Okružite se podsjetnicima koji vas nasmijavaju

Svatko bi trebao pronaći male podsjetnike, stvari koji će ga svakodnevno poticati na radost i smijeh. Fotografije, citati, posteri ili predmeti koji podsjećaju na nešto vama važno i koji će vam izmamiti osmijeh na lice neka budu uvijek blizu.

 

     4. Zadržite realnu životnu perspektivu

Realno sagledajte situaciju i u trenucima kada mislite da je sve prošlo izvan vaše kontrole i da se više ništa ne može ispraviti.

Zadržite realnu sliku života i upitajte se o cijelom situaciji u kojoj ste se našli, problemu za koji mislite da je najveći, je li stvarno najveći i slično.

Ponekad se nije dobro previše brinuti oko stvari na koje nikako ne možete utjecati, treba ih prihvatiti i staviti osmijeh na lice.

 

     5. Učite od djece

To je jako važno!

Najmlađima nikada ne treba povod za radost, zabavu i smijeh. Oni uživaju u svim sitnicama. Njihov smijeh je iskren, dolazi iz srca i zapravo se pronalazi u najmanjim sitnicama na koje možda mi ni ne obraćamo pozornost.

Istraživanja su pokazala da se odrasli dnevno nasmiju 17 puta dok djeca čak 300 puta.

Sve više možemo slušati o znanstvenim dokazima gdje se istražuju zdravstvene prednosti humora. Provode se i brojne terapijske aktivnosti kako bi se vidio utjecaj smijeha na liječenje. Značajan je projekt i “Crveni nosevi” kada se stavljaju crveni okrugli nosevi, oblače klaunska odjela i odlazi u dječju bolnicu oraspoložiti bolesnu djecu kako bi im boravak u bolnici bio malo olakšan.

O osmijehu bi se moglo još jako puno pisati. No dovoljno je napisano i spomenuto da shvatite koliko je osmijeh važan. Ne košta ništa, ne boli ništa, a toliko prednosti i karakteristika ima da bi bilo šteta da prođe dan u kojem se nećemo svi skupa nasmijati.

Stavite i sada osmijeh na lice i izvucite najbolje iz trenutne situacije.

Nadamo se da je provedeno istraživanje motivirajući čimbenik da se počnete smijati! :)

Ostanite zdravi, budite kod kuće i provodite dane uz osmijeh i FitZonu.

Ovaj tekst je informativnog tipa i savjetujemo vam da se svakako krenete više smijati.