Repičino hladno prešano ulje

Repičino hladno prešano ulje

Hladno prešano ulje uljane repice za kuhanje, prženje i pečenje bez štetnih transmasti.

Naime, kod većine hladno prešanih ulja već se na temperaturama od osamdeset stupnjeva stvaraju štetne transmasti. Jedno od boljih i jeftinijih rješenja je repičino ulje, budući da nam njegova visoka točka dimljenja omogućuje da puno toga na ovom ulju možemo peći i pržiti, a da se pri tome ne unište njegova nutritivna svojstva i da se ne stvore loše transmasti.

Repičino je ulje bogato oleinskom kiselinom koja pripada grupi omega-9 jednostruko nezasićenih masnih kiselina, a njenim se prisustvom u hrani ne povećava udjel omega-6 masnih kiselina. Obzirom da je repičino ulje relativno bogato i omega-3 masnim kiselinama i zahvaljujući činjenici da sadrži do 14% vrijedne alfa- linolenske kiseline, preporučeni omjer omega-6 i omega- 3 masnih kiselina ostaje u idealnom omjeru 3:1, što je u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane.

Ovakav omjer nažalost ne osiguravaju ulja izrazito bogata linolnom kiselinom koja pripada grupi omega-6 masnih kiselina (primjerice  sezamovo, suncokretovo, sojino, bučino ili ulja kukuruznih i pšeničnih klica) k tome, za valjanost ulja u tavi i loncu bitna je i točka dimljenja, koja je kod repičinog ulja u odnosu na većinu hladno prešanih ulja, uključujući i maslinovo, daleko najveća. Uz izvrstan omjer nezasićenih masnih kiselina, hladno prešano repičino ulje možemo nazvati omega – 3-6-9 balansom, dobrim za srce, odličnim u kuhinji.

Repičino ulje koristimo za:

  • zdravo pečenje, prženje i kuhanje hrane
  • pripremu umaka i salata

Pored toga, ono nije znatno skuplje od štetnih rafiniranih ulja s čijim svakodnevnim korištenjem ugrožavamo zdravlje i povećavamo rizik od mnogih oboljenja.

Repičino ulje proizvodi se:

  • bez aditiva
  • bez filtracije i centrifugeiranja
  • bez rafiniranja
  • bez heksana

Takvim načinom proizvodnje proizvodi se repičino ulje koje osim omega kiselina sadrži i ostale nutritivne tvari poput klorofila, organski vezanog tokoferola i fenolnih spojeva.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.