Najbolje ulje za ishranu

Najbolje ulje za ishranu

Hladno prešano repičino ulje bolje bolji je izbor od kokosovog i maslinovog ulja

Hladno prešano repičino ulje sadrži kompleks omega 3-6-9 višestruko nazasićenih masnih kiselina, te značajnu količinu alfa-linolenske nezasićene masne kiseline i bolja je zamjena za kuhanje, pečenje i prženje od skupog kokosovog ulja koje se bazira na mononezasićenim masnim kiselinama. Znači, ako pečete na skupom kokosovom ulju unositi ćete mononezasićene masne kiseline koje djeluju protuupalno i troše enzim delta 6 desaturazu koja nam je potrebna za stvaranje esencijalne višestruko nezasićene omega-3 koja djeluje protuupalno. Hladno prešano ulje suncokreta isto tako sadrži minimalne količine ove esencijalne masne kiseline, a rafinirano suncokretovo ulje osim štetnih heksana ne sadrži ništa vrijedno spomena.

Na maslinovom ulju možete peći, ali se prilikom pečenja stvaraju transmasti, zato ga je  bolje konzumirati isključivo kao preljeve za salate ili umake. Ipak i maslinovo ulje ove važne protuupalne omega- 3 gotovo da i nema (ima je u ribi koja je neizostavni dio mediteranske dijete, znači, riba i maslinovo ulje dolaze u paru). Transmasti izazivaju disbalans odnosa omega 3-6-9- i tada nastupaju upale koje su odgovorne za većinu modernih bolesti. (gastritis, artritis, neurodermitis, pa čak i dijabetes).

 

Hladno prešano ulje uljane repice za kuhanje, prženje i pečenje bez štetnih transmasti

Naime, kod većine hladno prešanih ulja već se na temperaturama od osamdeset stupnjeva stvaraju štetne transmasti. Jedno od boljih i jeftinijih rješenja je repičino ulje budući da nam njegova visoka točka dimljenja od preko 180 stupnjeva omogućava da puno toga na ovom ulju možemo peći i pržiti,a da se pri tome ne unište njegova nutritivna svojstva i da se ne stvore već spomenute loše transmasti.

Repičino je ulje bogato oleinskom kiselinom koja pripada grupi omega-9 jednostruko nezasićenih masnih kiselina, a njenim se prisustvom u hrani ne povećava udjel omega-6 masnih kiselina. Obzirom da je repičino ulje relativno bogato i omega-3 masnim kiselinama i zahvaljujući činjenici da ovo ulje sadrži do 14% vrijedne alfa linolenske kiseline, preporučeni omjer omega-6 i omega - 3 masnih kiselina ostaje u idealnom omjeru 3:1, što je u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane.

Ovakav omjer nažalost ne osiguravaju ulja izrazito bogata linolnom kiselinom koja pripada grupi omega-6 masnih kiselina (npr. sezamovo, suncokretovo, sojino, bučino ili ulja kukuruznih i pšeničnih klica) k tome, za valjanost ulja u tavi i loncu bitna je i točka dimljenja, koja je kod repičinog ulja u odnosu na većinu hladno prešanih ulja, uključujući i maslinovo, daleko najveća. Uz izvrstan omjer nezasićenih masnih kiselina, hladno prešano repičino ulje možemo nazvati omega – 3-6-9 balansom, dobrim za srce, odličnim u kuhinji.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.