Kako si pomoći kod nesanice i zašto uopće do nje dolazi

Kako si pomoći kod nesanice i zašto uopće do nje dolazi

Kako si pomoći kod nesanice zavisi o njenom uzroku. Neki od uzroka mogu se riješiti već promjenom navika, a za druge je potrebna ozbiljna pomoć liječnika.

Nesanica je općenito čest problem i najčešći poremećaj spavanja.

Dok neki o nesanici pjevaju, drugima nikako nije do pjesme kada se probude u 3 ujutro i znaju da više neće moći zaspati.

Pokušali su brojati ovce, mijenjali položaj u krevetu, otkrivali se i pokrivali, ali san nikako neće na oči.

 

Zašto uopće dolazi do nesanice?

Različiti su razlozi zbog kojih može doći do ovog poremećaja spavanja. Možemo ih podijeliti u x skupina:

Psihički razlozi: stres, anksioznost, depresija, ovisnosti

Zdravstvena oboljenja: hipertireoza, astma i kronična bol

Kvaliteta spavanja: pretvrd ili premekan madrac, jastuk, položaj kreveta

Dnevne navike: višak kofeina, alkohola ili nikotina, radno vrijeme, mobitel u krevetu

 

Iako nesanica može biti problem, ona također može predstavljati i simptom. Neki od ovih uzroka imaju poprilično jednostavna rješenja, a neki zahtijevaju dublje analize i pomoć stručnjaka.

Ono što je zajedničko svim ovim uzrocima je njihov utjecaj na san.

 

San ima svoju strukturu

Svi ranije navedeni razlozi razbijaju strukturu sna, a ona je bitna za osjećaj svježine kada ujutro ustanemo.

Stručnjaci su prepoznali 5 faza spavanja. Kako bi spavanje i san bili kvalitetni potrebno je proći kroz svih 5 faza. Ne morate nužno duže spavati kako bi kvalitetno prošli kroz sve cikluse spavanja.

Jedna ciklus može trajati od 90 do 110 minuta, a razlikuje se od osobe do osobe. Jasno je, ako vaš ciklus traje 90 minuta, kvalitetan prolazak svih pet faza za vas znači 450 minuta spavanja, dakle sedam i pol sati.

Prva faza sna je lagani san. U laganoj fazi sna tražimo savršen položaj, namještamo jastuk i pokrivač. Ova faza traje desetak minuta, a za to vrijeme osoba može promijeniti do 40 različitih položaja. 

Druga faza je dublji san. Ovdje smo još uvijek zapravo u laganom snu, ali on postaje sve “čvršći”. Tijelo se priprema za duboki san, a temperatura tijela i broj otkucaja srca se smiruju.

Treća faza je prva faza dubokog sna. U ovoj fazi spavamo dublje, moždane aktivnosti se javljaju tek u bljeskovima, a cijela treća faza traje 15 minuta.

Četvrta faza je druga faza dubokog sna. Za razliku od prve duboke faze, naše tijelo ovdje postaje aktivnije, rad srca i krvni tlak se povećava, a oči se brže pokreću. Četvrta i treća faza su jako bitne za osjećaj svježine i nakon buđenja.

Peta faza je REM faza. REM je skraćenica za rapid eye movement, odnosno brzo micanje očiju. U ovoj fazi se nalazimo između 90 i 120 minuta od početka spavanja, a moždana aktivnost je u petoj fazi najveća. U ovoj fazi se nećete okretati po krevetu jer je tijelo paralizirano. U REM fazi tijelo se odmara, a mozak radi ‘u svih šesnaest’.

 

Kako izliječiti nesanicu

Ranije smo napisali kako razlozi za pojavljivanje ovog najčešćeg poremećaja spavanja mogu biti različiti pa ni liječenje nije jednako.

Pomoć kod nesanice možete potražiti u melatoninu, pasiflori, melisi, valerijani.... Imajte na umu da je svaki organizam individualan i treba isprobati koja od biljaka najbolje odgovara baš vama.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Mirno spavajte i ostanite u FitZoni.