Ah, taj zimski blues: 5 savjeta kako ga pobijediti jednom zauvijek

Ah, taj zimski blues: 5 savjeta kako ga pobijediti jednom zauvijek

Dok nekima zimski blues na ostavlja trajne posljedice, kod drugih potiče razvijanje ozbiljnijih oblika depresije

Ako zbog hladnijeg vremena, kraćih dana i završenih blagdana osjećate zimski blues, niste jedini. Kad tome pridodamo i nemirno tlo te borbu s pandemijom, nije neobično da vam je ovih dana malo teže pronaći radost. Siječanj općenito dolazi s intenzivnijim umorom, monotonijom, tugom i depresijom. To sve može prouzrokovati poteškoće sa spavanjem i koncentracijom te nas zarobiti u neugodnom ciklusu lošeg raspoloženja.

No, dok je nekima ova promjena raspoloženja privremena i ne ostavlja bitnije posljedice na kvalitetu života, za druge se zimski blues može pretvoriti u ozbiljniju vrstu depresije koja se naziva sezonski afektivni poremećaj. Dobre vijesti? Postoje stvari koje možete učiniti kako biste pobijedili zimski blues.

5 savjeta za pomoć u pobjeđivanju zimskog bluesa

 

1. Pojačajte raspoloženje hranom

Konzumiranje proteina s doručkom, ručkom i večerom može poboljšati raspoloženje i spriječiti žudnju za šećerom i ugljikohidratima kasnije tijekom dana. Također, uključivanje hrane bogate vitaminom D poput masne ribe, ribljeg ulja i hrane obogaćene vitaminom D poput mlijeka, soka od naranče, žitarica za doručak, jogurta i drugih izvora hrane može pomoći uravnotežiti raspoloženje.

 

2. Održavajte urednu rutinu spavanja

Spavanje je ogromna komponenta raspoloženja. Bez odgovarajućeg i kvalitetnog sna, naš se biološki ritam može poremetiti te nepovoljno utjecati na proizvodnju kortizola i ostalih hormona koji su važni za normalno funkcioniranje organizma.

 

3. Bavite se tjelesnom aktivnošću

Dokazano je da tjelesna aktivnost poboljšava raspoloženje, smanjuje simptome depresije i smanjuje stres. Počnite polako i vježbajte od 30 do 60 minuta dnevno, pet dana u tjednu. Isto tako, svakodnevni izlazak na zrak, čak i na nekoliko minuta dnevno, može imati ogroman utjecaj na vaše raspoloženje i pomoći u ciljanju specifičnih simptoma povezanih s nedostatkom dnevnog svjetla.

 

4. Upijajte sunce

Dakle, izlazak vam mora biti prioritet tijekom zimskih mjeseci. Budući da se simptomi zimskog bluesa pogoršavaju zbog nedostatka izlaganja suncu, ključno je upijanje sunca – čak i pri zimskim temperaturama. Biti na sunčevoj svjetlosti pomaže uravnotežiti aktivnost serotonina, povećava proizvodnju melatonina, uravnotežuje vaš cirkadijski ritam i povećava razinu vitamina D, što može dovesti do poboljšanog emocionalnog stanja.

 

5. Potražite kvalitetne dodatke prehrani

Uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i dovoljne količine vitamina D, razmislite o dodavanju određenih dodataka prehrani. Oni će ublažiti i olakšati simptome depresije te vašem organizmu nadoknaditi tvari koje mu nedostaju. Dakako, najprije se posavjetujte sa svojim liječnikom i provjerite koje vam dodatke mi preporučujemo.

 

Elagin Forte

Ekstrakt cijelog ploda nara u kojem je jedna kapsula Elagina Forte ekvivalent za 600 ml soka nara. Nar povećava proizvodnju energije, učinkovitije iskorištavanje kisika, bolji protok krvi, skraćuje vrijeme oporavka od iscrpljenosti, suzbija depresiju i pozitivno utječe na žensko reproduktivno zdravlje.

Nerval kompleks

Prirodni ekstrakt listova Pasiflore, korijena Rodiole i tučka šafrana u bezalkoholnoj otopini – mješavini biljnog glicerina i pročišćene vode. Doprinosi olakšavanju simptoma dugotrajnog i kroničnog stresa (umor, razdražljivost, manjak koncentracije, nesanica…) te olakšavanju simptoma panike, tjeskobe, nervoze i napetosti.

Tinktura od matičnjaka

Matičnjak je poznat od najstarijih vremena te ga opisuju i hvale mnogi prirodoslovci starih kultura. Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu, reducira depresiju i stres te pomaže gotovo svim unutarnjim organima, spavanju i želučanim tegobama.

Valerijana kapi

Liofilizirani ekstrakt korijena biljke Valerijane ili Odoljena (Valeriana officinalis L.) u bezalkoholnoj otopini – mješavini biljnog glicerina i pročišćene vode. Ne sadržava bojila, konzervanse ni bilo kakve dodatke. Preporučuje se kod problema s nesanicom i učestalog buđenja, doprinosi olakšavanju nervoze i stresa te kod tahikardije.


Vezani proizvodi