Zima - prehlade i gripa

Zima - prehlade i gripa

LJEKOVITA DJELOVANJA I PRIPRAVCI OD SJEMENA CRNOG KIMA

Ulje sjemenki crnog kima od davnina se s razlogom koristilo kao narodni lijek diljem svijeta za prevenciju i tretiranje brojnih bolesnih stanja organizma, a danas znanost potvrđuje ono što se naslućivalo.

Aktivne tvari u  sjemenkama pomažu u održavanju homeostaze - ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje.

U našoj ponudi već dugo godina imamo med koji miješamo sa sjemenkama ljekovitog bilja i tako dobivamo dodatke prehrani na bazi meda sa sjemenjem. Analizirajući aktivne tvari iz biljaka shvatili smo da nam priroda daje izvrsna rješenja, samo ih moramo znati upotrijebiti. Zadivljujuću sinergiju biljnih supstancija zasad nije moguće dostići umjetno proizvedenim tvarima. Vjerovati da bismo mogli bez prirode bila bi velika zabluda.

Crni kim (Nigella sativa) osim što ima za zdravlje vrlo povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, također sadrži i biološki PE sistemski i lokalno. Snažan antioksidacijski potencijal u organizmu čuva od oksidacijskog propadanja membrane stanica, a time sprječava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih. Terapija timokinonom ima i analgetsko djelovanje jer pospješuje i morfološki oporavak neurodegenerativnih živaca, čime ublažava simptome npr. išijasa,a ujedno i obnavlja živčano tkivo. Antitumorsko djelovanje timokinona posljedica je njegovog učinka na regulatorne proteine staničnog ciklusa, zaustavlja stanični ciklus i time uzrokuje prestanak rasta tumorskih stanica.

Ipak, sjemenke crnog kima najviše se koriste prirodno zaslađene s medom. Med kojemu je dodan prah od sjemenja crnog kima je brza nutritivna bomba. Brza jer obiluje fruktozom i glukozom, šećerima koji najbrže potiču probavu i apsorpciju aktivnih sastojaka u krv, nutritivna jer sadrži širok spektar mikro i makronutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva. Iako se o točnim terapeutskim mehanizmima djelovanja još vode diskusije i rasprave, ovi farmakološki učinci su doista potvrđeni u brojnim znanstvenim studijama. I zato najbolji je trenutak za pojačavanje imuniteta kako bi na se vrijeme započelo s prevencijom simptoma gripe i prehlade. Korištenjem sjemenki crnog kima u prehrani, pročistiti ćete Vaše dišne putove, spriječite nakupljanje sluzi, omogućite bolje disanje, povećajte aktivnost obrambenog sustava, naročito u tkivu pluća i postignite u vrijeme najljuće zime najviše razine T-limfocita i NK-stanica u organizmu. Naime, te stanice su nosioci imunog sustava i prva crta obrane od raznih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, a kako prah sjemenja crnog kima značajno potiče njihov rast i aktivnost, s crnim kimom budite sigurni da će Vas ove zime gripa zaobići ili pak samo okrznuti.

Zadnjih godina interes o ljekovitom bilju sa razlogom raste, te danas sve više ljudi u prirodi pronalazi rješenje svojih zdravstvenih problema. Tražili smo razuman i svrsishodan način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez previše obrađivanja kako ne bi izgubili svoje izvorne ljekovite i hranjive vrijednosti i sastojke.

Tako su i nastali  funkcionalni medovi.

Sjemenke sikavice, piskavice i kurkume čine dodatak prehrani „Hepta sana“.

Poznat je i naš pripravak na bazi meda i  pet vrsta ljekovitih sjemenki koji smo nazvali „Pet Tibetanaca“. Tu je i pripravak nazvan „ 4 lopova“ koji je izuzetno djelotvorna kombinacija meda i ljekovitog bilja-crni kim, kadulja, matičnjak, majčina dušica i ružmarin.

Osim navedenih, zanimljiv je i pripravak nazvan „Strong 4 you“, kombinacija meda, integralnog zrna zobi, oraha, piskavice i crnog kima, koji je namijenjen sportašima.

Ako sad govorimo o zimi, gripi i prehladama naš odgovor je crni kim u našem medu „Nigella“ koji zapravo sadrži samo sjemenke crnog kima i med, odnosno, Nigellla junior koji sadrži i jezgre lješnjaka kako bismo ga  učinili ukusnijim. Negdje je već zapravo napisano da je crni kim svelijek i da je med sam po sebi izuzetno zdrav. To je sigurno tako, više ili manje, ali ako i crni kim i med ocijenimo četvorkom,  sjedinjeni su sigurno za PET.