Pravila dobre ishrane

Pravila dobre ishrane

Prehrana je kompleksan dinamički proces i temelj postojanja svakog živog organizma bilo u biljnom ili životinjskom svijetu.

Prehrana je preduvjet stvaranja, rasta i razvoja svake stanice, tkiva, organa i čitavog organizma. Drevna mudrost Veda kazuje da je sve hrana, svi smo dio jedinstvenog hranidbenog lanca prirode. Upravo stoga o hrani valja promišljati na drugi način, prije svega trebamo biti svjesni da naš zalogaj počinje njegovanjem prirode u kojoj je sadržano sve. Uvriježilo se takav "pravilan" način prehrane nazivati uravnoteženom prehranom.

 

Kombiniranje hrane

Osim pravilnog izbora hrane koju namjeravamo unijeti u svoj organizam bitno je i kako ćemo je kombinirati. Naime, miješanje različitih namirnica pri jelu otežava probavu jer se neke namirnice probavljaju brže a neke sporije. Primjerice, proteini se najduže probavljaju, a želudac će prvo probavljati hranu bogatu proteinima. To će trajati satima. Ako su u tom obroku prisutne i masti, probava će trajati i duže.

Lako probavljiva hrana, poput voća i povrća, za to će vrijeme stajati zarobljena u želucu, čekajući da dođe na red. Cijeli proces može trajati i do osam sati, što znači da će neminovno doći do truljenja i fermentacije pojedenog voća, sirovog ili kuhanog povrća te nekih škrobnih namirnica. Dok se želudac bude naprezao trudeći se probaviti tu neuredno unesenu mješavinu, stvarat će se različite probavne smetnje, proizvodit će se plinovi, kiselina pa čak i alkohol.

Ova teorija pravilne ishrane je znanstveno potvrđena još davne 1985 godine a u skladu je i s načelima prehrane američkog dijabetologa dr. Pearsona koji dijabetes liječi tako što ljudima silimarinom obnavlja jetru, piskavicom smanjuje glikemijski indeks i inzistira na prehrani pri kojoj se odvajaju ugljikohidrati od masti i bjelančevina.

 

Ugljikohidrati, kada i kako?

Znači, voće treba jesti ujutro i na prazan želudac, a pravilan ručak može biti i meso sa puno povrća ali bez kruha, krumpira, riže i tjestenine. Slično vrijedi i za večeru. Tijelo će tražiti škrobne namirnice i ako baš jako žudite za ugljikohidratima pojedite ih navečer, za vrijeme spavanja nećete osjetiti oscilacije sa šećerom u krvi. Također, na raspolaganju Vam stoje zdravi ugljikohidrati poput integralnog kruha ili zobene kaše kojima ćete unijeti ugljikohidrate ali i druge nutritivne elemente.

Integralni kruh navečer slobodno kombinirajte sa svježim sirom, rajčicom, češnjakom, začinskim biljem ili drugim povrćem. I ne zaboravite, napravite obrok koji je ukusan, on mora biti hranjiv i zdrav, ali i ukusan.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.