Tinkture ili kako alkoholom izvući najbolje iz biljke

Tinkture ili kako alkoholom izvući najbolje iz biljke

Tinktura izvlači i koncentrira sastojke biljke što je čini učinkovitim i dugotrajnijim lijekom. Pročitajte više u Fitzona blogu.

Jeste li se već susreli s tinkturama? Možda ih već obožavate koristiti ili znate nekoga tko koristi tinkturu za svaku tegobu?

Ovako nekako bi moga započeti svaki blog o tinkturama na internetu. Je l’ tako? A zašto bi uopće netko kliknuo baš na ovaj naslov i čitao baš ovaj članak ako ga ne zanima sve o tinkturama, to se mi pitamo…

Jasno nam je da se nekako treba povezati s čitateljem i “postaviti u njegove cipele”, ali opet, zašto činjenice koje vas zanimaju ne mogu biti dovoljne? OK, ostavit ćemo unutarnje monologe zasad postrani i ispričati vam ono što znamo o tinkturama, odakle potječu, zašto se koriste i kako vam mogu pomoći.

Nastavite čitati ako vas zanimaju činjenice i zanimljivosti o tekućim alkoholnim ekstraktima iz ljekovitih biljaka. Ako samo želite kupiti svoju tinkturu jer već znate kako i koliko vam pomaže, pogledajte našu ponudu kapi i tinktura. Među više od 50 proizvoda sigurno ćete pronaći ono što tražite. 

Sada kada ste ostali samo vi koji se stvarno želite informirati o ovim praktičnim  koncentriranim ekstraktima biljaka, možemo konačno krenuti s činjenicama i zanimljivostima.

 

Što je tinktura i kako nastaje?

Tinktura je tekući ekstrakt iz neke ljekovite biljke. Nastaje tako što se određene količine i dijelovi biljaka otapaju u određenim količinama otapala. Nekada su otapala bila rakija pa čak i vino, a danas se tinkture miješaju uglavnom s etanolom.

Vrste otapala za pripremu tinktura:

  • alkohol
  • glicerin
  • ocat

Tinktura je praktična za liječenje jer se uzima u malim dozama, a one s alkoholom (najčešće etanolom) imaju dugi, gotovo neograničen rok trajanja i lako ih je koristiti, a mogu se primjenjivati za unutarnje i vanjske potrebe.

Tinktura kao dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Ako ste alergični ili osjetljivi na neki od sastojaka obavezno se konzultirajte s liječnikom prije konzumacije.

 

Zašto se koristi alkohol i kako tinktura djeluje?

Alkohol se koristi jer je najbolje otapalo i izvlači sve ljekovite sastojke iz bilja. Pravljenje tinktura uz pomoć alkohola metoda je stara nekoliko tisuća godina i koriste je svi ozbiljni herbalisti na svijetu. Dakle i dobra praksa kaže, koristite alkohol za izradu tinktura.

Alkohol se koristi zato što se najvažniji ljekoviti sastojci, poput esencijalnih ulja, smole, alkaloida steroida i brojne druge biokemijske tvari ili fitokemikalije, mnogo bolje razlažu u alkoholu nego u vodi (čaj) ili na bilo koji drugi način. Zapravo, određene fitokemikalije iz biljaka mogu se rastvoriti jedino u alkoholu. Alkohol, odnosno etanol, također održava tinkturu i produljuje joj rok trajanja, zbog čega je on gotovo neograničen.

Za one od vas koji ne smiju ili ne žele konzumirati alkohol mogu nakapati tinkturu u šalicu vrućeg čaja. Tako će alkohol u potpunosti ishlapiti, a ostat će svi ljekoviti sastojci. Voila!

Samo nekoliko kapi tinkture jače je od jedne šalice čaja od istih biljaka, dobro, to vam je i logično. Tinkturama se ljekoviti sastojci iz bilja mnogo lakše probavljaju i asimiliraju u tijelu nego kod sirovih biljaka. Ljekoviti sastojci tinktura zbog kombinacije s malim količinama alkohola ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Zato tinkture u nekim slučajevima mogu biti prva pomoć za hitne slučajeve.

 

Koje tinkture su najpoznatije i najučinkovitije?

Teško je, gotovo nemoguće, dati jednoznačan odgovor na ovo pitanje. Istina je da različite tinkture pomažu kod različitih tegoba pa je tako svaka učinkovita za nešto.

Izdvojili smo zato one koje vi najviše tražite, ali i neke koje osobno volimo i koristimo.

 

Kopriva

Kopriva prokrvljuje vlasište kose, ojačava korijen i potiče mladu kosu na rast. Kopriva je jedna od najboljih i najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi znali, koliko je ova biljka ljekovita i dobra, sadili bi samo koprive. Baš svi dijelovi koprive (stabljika, lišće, korijen, cvijet) imaju blagotvorna svojstva.

 

Klinčić, cimet, crni orah i pelin

Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju, vjerojatno vašem organizmu treba čišćenje. Drugi simptomi viška toksina u organizmu mogu biti:

  • glavobolja
  • alergija
  • problemi s kožom
  • neugodan zadah
  • neugodan miris znoja
  • ...

Naš organizam je opterećen probavljanjem teške i nezdrave hrane. Sjetite se samo svih onih posjeta pekari i brzih snackova jer nemate vremena za pripremu hrane. Organizam također treba eliminirati pesticide, onečišćenja i toksične tvari koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane. Dodajte još i sveprisutni stres, brzi ritam života i manjak tjelovježbe. Sve ovo može preopteretiti i oslabiti organizam te spriječiti njegov pravilan rad.

 

Gospina trava

Gospina trava pomaže kod opekotina, svježih rana koje krvare, ozljeda mišića, izljeva krvi, zgnječenja tkiva i za liječenje prišteva, čireva i oteklina. Poznata je kao i sredstvo za njegu kože, kod nečistoće kože, napuklina kože, kod suhe ljuskave kože i dr. Višestruki blagotvorni učinci gospine trave poznati su od davnina.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Čuvajte svoje zdravlje, ostanite u Fitzoni.