Pravu prirodnu kozmetiku možete i pojesti

Pravu prirodnu kozmetiku možete i pojesti

Pod prirodnom kozmetikom smatramo samo ono što možemo nanijeti na kožu i kosu, a istovremeno taj isti pripravak možemo i pojesti ili popiti.

Zašto je to bitno?

Većina skupih klasičnih krema za njegu kože sadrži velike količine vazelina, lanolina, boraksa, a male količine (do 5%) hladno prešanih ulja. Čak i neka takozvana „organska kozmetika“ sadrži opet velike količine lanolina, pčelinjeg voska (više ili manje onečišćenog lijekovima za zaštitu pčela) i nešto hladno prešanog ulja (marelice, lješnjaka, grožđa...) kao glavne aktivne tvari proizvoda. Nije bitno dali biste ovo pojeli, ali razmislite dali je pčelinji vosak na licu stvarno dobar. Jedno je sigurno, s tim ćete voskom začepiti pore. Djecu u izviđačima uče kako sa tim istim voskom možete impregnirati tkaninu i koristit je za šator.

Najjednostavnije stvari u životu su i najbolje i mi Vam kao prirodnu-alternativnu kozmetiku preporučamo tri vrste hladno prešanih ulja.

Tri najbolja ulja za kožu koja ne zatvaraju pore su hladno prešano ulje marelice, lješnjaka i grožđa i to ovim redom. Umjesto Vaše dnevne kreme nanesite na lice i vrat 100 % hladno prešano ulje marelice (najbrže se upija i ovo ulje sprječava pojačano boranje kože). Navečer na lice, vrat i bedra nanesite lješnjakovo ulje, ono je puno kolagena i vitamina E, a vaša koža će slobodno disati do jutra, a jednom tjedno umjesto maske jednostavno stavite na lice ulje grožđa koje ne zatvara pore i najbolje hrani kožu. Nećete pogriješiti ni ako nešto od ova tri ulja popijete prije spavanja kako bi na taj način u tijelo unijeli velike količine prirodnog (a ne sintetičkog vitamina E), arginin radi kojeg ćete se ujutro osjećati svježije i poletnije, a ulje sjemenki grožđa dugoročno će pozitivno djelovati na cijeli organizam.

 

Hladno prešano ulje jezgre marelice

Odlikuje ga visok udio vitamina E i A, bogato je nezasićenim masnim kiselinama od kojih najviše sadrži oleinsku kiselinu-omega 9 (oko 64%); ne sadrži trans-masne kiseline.  Smatra se izvrsnim kozmetičkim uljem. Ovo ulje ne samo da je isplativo, već je i djelotvorna zamjena za vrlo skupe kozmetičke kreme. Obnavlja kožu, čini je zdravom i mladenački svježom.

 

Hladno prešano ulje lješnjaka

Lješnjak je ne samo neodoljivo ukusan, već je izuzetno bogat makro i mikro nutrijentima (proteinima, uljima, vitaminima i mineralima). Zahvaljujući aminokiselinama (prije svega argininu), fitosterolima, vitaminima A, B1, B2, E i C, te magneziju, željezu, bakru i selenu, lješnjak je dobar saveznik u podizanju imuniteta. Velike količine vitamina E hladno prešanom ulju lješnjaka donijele su titulu nenadmašnog „zaštitnog faktora” i eliksira mladosti u kozmetici. Hladno prešano ulje lješnjaka pomaže u izgradnji tkiva i povećava količinu kolagena u koži. Lako se upija, umiruje a istovremeno lagano napinje kožu, a osobito je dobro za osjetljivu kožu.

 

Hladno prešano ulje grožđa

Obiluje vitaminima i mineralima, sadrži značajne količine atioksidansa ( Tokotrienola), a po udjelu nezasićenih masnih kiselina na samom je vrhu hladno prešanih ulja: najviše ima linolenske kiseline (oko 54%), zatim oleinske (36%), palmitinske (oko 5%) i stearinske (oko 2,5%), dok svega 2,5% čine zasićene i hlapive masne kiseline. Zahvaljujući finoj teksturi i sastavu odlično je kao kozmetičko ulje,no isto tako je djelotvorno i u njezi čitavog organizma. Snažan je antioksidans koji čuva kožu i organizam od ubrzanog starenja, pomaže u zatezanju kože i održavanje njenog tonusa, odlično za hidrataciju kože i sprječavanja strija...

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite zdravi i educirani, ostanite u FitZoni!