Ove 2 biljke pomoći će vam kod detoksikacije

Ove 2 biljke pomoći će vam kod detoksikacije

Gotovo je s hedonizmom, vrijeme je za detoksikaciju. Pobrinite se za vaša jetra, gušteraču i cjelokupno zdravlje. Kolače i pečenku zaboravite barem do idućih blagdana.

Ako ste imali sreće i othrvali se gripama i virozama​ pa “zdravi k’o dren” ​uživali u mirisima i okusima kolača, pečenke ili sarme​, vjerojatno ste imali potrebu i nazdraviti.

Nazdravili ste jednom, došao je kum/frend/sestrična pa ste nazdravili još jednom, a što je najbolje (ili najgore) ​takvih dana je bilo više u proteklom mjesecu​.

Red pečenke, red pića, a tijelo sve pamti pa se šećeri, toksini i kolesterol natalože u tijelu, najviše u jetri. Osim lijepih uspomena i zanimljivih priča ​nakon blagdana ste tako bogatiji za podočnjake i koji kilogram viška​, a ​kosa i koža su izgubili sjaj​.

Što sada? Limun, med, đumbir i propolis bi pomogli da ste ih koristili preventivno. Jetra je najveća žlijezda u tijelu, a kada ona nije u formi - niste ni vi. ​Srećom postoji još prirodnih čudotvoraca koji će vam pomoći izvući toksine iz tijela.

Siječanj je ionako za nove početke pa krenimo u novu godinu s detoksikacijom.

Ako mislite kako se ovo ne odnosi na vas jer ste uzeli samo jedan komad torte previše, ​evo što se dogodi od jednog-komada-previše​:

  • razina šećera u krvi naglo poraste
  • gušterača luči sve više inzulina
  • previše inzulina u krvi znači nagli pad razine šećera
  • pojavljuju se glad, umor i razdražljivost
  • tažite glad i skupljate kilograme

Nagle promjene razine šećera u krvi, kroz duži period vremena, mogu rezultirati pojavom dijabetesa tipa 2.

 

Čišćenje jetre bodljikavom sikavicom

Ova biljka poznata je više od 2000 godina, primjenjuje se u liječenju jetara, a ​poznata je i kao prirodni antioksidans​. Često se pogrešno poistovjećuje s čičkom, ali sikavica je ipak drukčija. Specifično je za nju da je jako bodljikava, a u Hrvatskoj raste u primorskim dijelovima.

Prvi zapisi u kojima se spominje sikavica djelo su grčkog ljekara i botaničara Pedanija Dioskorida. ​Njegova je enciklopedija “O ljekovitim tvarima” (​De materia medica) do 1600. godine služila kao vodeći farmakološki priručnik u zapadnom svijetu. Ovo je zanimljivo jer je Dioskorid živio između 40. i 90. godine nove ere.

Tajna sikavice je u njenom aktivnom sastojku, silimarinu. ​Silimarin se sustavno istražuje od 1968. kada je izoliran iz ploda sikavice.​ Kliničkim ispitivanjima dokazano je kako ekstrakt sikavice usporava proces propadanja jetrenog tkiva i djeluje na njegovu obnovu.

Najprirodniji izvor silimarina u cjelovitom prirodnom obliku je ​granulat sikavice​.

Od Hipokrata do danas - piskavica pomaže gušterači

Piskavica je jednogodišnja biljka koja potječe iz Indije. Izraste od 30 - 60 cm u visinu i ​pravi je spas za gušteraču koju ste “bombardirali” slatkim tortama​.


Piskavica je od davnina poznata, a za njenu popularizaciju u zapadnom svijetu zaslužan je Hipokrat kojem je piskavica bila hrana i lijek. Osim što olakšava ​gušterači​, piskavica snižava razinu kolesterola u krvi, ​najbolji je prirodni izvor željeza i smanjuje ukupni glikemijski indeks obroka​. Glikemijski indeks mjera je koja upozorava na porast razine šećera u krvi.


Kako je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, preporuka je uzimati piskavicu kao međuobrok prije dva glavna obroka u danu. ​Piskavica će pomoći smanjiti osjećaj gladi i žudnju za slatkim.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Čuvajte svoje zdravlje, ostanite u Fitzoni.