Duboko udahnite

Duboko udahnite

Čovjek dnevno udahne i do 17 000 puta. Uz dobar respiratorni sustav to bi trebalo biti dovoljno.

piše: Ivo Bačlija

Da bi ga adekvatno iskoristili i to na staničnoj razini, po Dr. Ottu Wartburgu, Nobelovcu kojeg se često sjetimo po teoriji kiselo – lužnato gdje je ovo drugo bolje, potrebni su određeni preduvjeti.

Dr. Ottu Wartburgu smatra se najvažnijim kemičarem dvadesetog stoljeća. Njegovo istraživanje za koje je 1931 i dobio Nobelovu nagradu odnosilo se između ostalog i na respiratorne enzime, vitamine,  (koje danas nazivamo koenzimima) i mineralima. Studija je još tada zaključila da organizam zahtjeva posebne masti koje pored ostalih  funkcija omogućuju da dovoljno kisika stigne do stanica kroz stanične membrane. Te esencijalne masne kiseline (EMK), moraju se svakodnevno unositi u organizam hranom ili određenim uljima jer ih naše tijelo ne može samo proizvesti.

 

Omega kiseline za više kisika

Postoje dva „matična“ prekusorska oblika esencijalnih masnih kiselina koje organizmu omogućuju da iz njih proizvede sve što mu je potrebno. To su prekusorska omega 3 ili alfa linolenska kiselina (ALA), i prekusorska omega 6 linolenska kiselina. To su zapravo „magneti“ za kisik, koji će zahvaljujući njima dospjeti do svake stanice našeg organizma. Njihov idealan omjer je zapravo 1 : 1 ali zadovoljavajući je i onaj koji iznosi 1 : 2,5 u korist prekusorskih omega 6 masnih kiselina. Takav omjer je relativno rijedak u hladno prešanim uljima, ali ulje crnog kima ima vrlo dobar omjer ovih esencijalnih masnih kiselina. U ovom hladnom prešanom ulju imamo i značajnu količinu njegovog eteričnog ulja, timokinona, koje između ostalog širi bronhije, djeluje fungicidno, baktericidno, a ima i jak protuvirusni učinak. Da ovo hladno prešano ulje djeluje blagotvorno na naš respiratorni sustav, znaju mnogi astmatičari, bronhitičari, alergičari, ali i sportaši. Jednostavno, ono zahvaljujući svom protuupalnom i imunomodulatornom sustavu predstavlja dobru preventivu za zdrav respiratorni sustav.

Minerali obavezni za dobar respiratorni sustav

Dr Wartburg u svom istraživanju spominje i minerale. Naravno da je najvažniji mineral respiratornog sustava željezo i njegov derivat hemoglobin, a važni su naravno  i cink i bakar. Najbolji prirodni izvor organskog željeza je piskavica (trigonellaq phoenum graecum).

Nema minerala bez vitamina

Da bismo prije svega željezo dobro iskoristili, potreban nam je i vitamin C, ali onaj pravi iz voća i povrća koji osim askorbinske kiseline sadrži još i magnezij, bakar, faktor P i faktor J koji širi kapacitet pluća. Za dobar respiratorni sustav potrebna nam je i dobra sluznica. Tu nam može pomoći glutamin kojeg danas možemo naći i u dodacima prehrani.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.