Tinktura od matičnjaka Tinktura d.o.o.

Matičnjak (Melissa Officinalis L.) iz obitelji usnatica, naziva se još limunka, melisa, pčelinja ljubica, pčelinja metvica i rojevica.

Cijena: 120,00 kn
Tinktura od matičnjaka

Engleski je naziv Balm, Lemon balm ili Sweet balm, a talijanski Citronella ili Melissa vera.

Matičnjak je poznat od najstarijih vremena te ga opisuju i hvale mnogi prirodoslovci starih kultura. Najbolji poznavalac matičnjaka, Mattioli, za njega kaže da matičnjak ima izvanredno dobro svojstvo jer jača i oživljava srce, naročito onome tko ima noćne strahove i kome srce ubrzano lupa i smeta miru. Matičnjak čisti krv, otklanja neraspoloženje i tugu, te pomaže gotovo svim unutarnjim organima. Plinije preporučuje smjesu soka matičnjaka za oči, a Hildegarda za matičnjak kaže da će se rado smijati tko je jede, jer njezina toplina zahvaća slezenu i srce koje tako postaje radosno.
Cijela biljka miriše po limunu, a okus joj je aromatičan. Raste u blizini naselja, uz ograde, živice, u grmlju i šumama, a uzgaja se i u vrtovima.
Matičnjak je zeljasta, jako razgranata trajnica koja seže do 50 cm u visinu. Nazubljeni, ovalni, svijetlozeleni listovi imaju jak miris po limunu, a stoje nasuprotno u parovima uzduž četvrtaste, razgranate stabljike.

Matičnjak je i poznata medonosna biljka, jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom. Za tu divnu, mirisnu biljku kažu da dočarava lijepe misli. Cvate ljeti, a cvjetovi su bijeli ili blijedožuti, privlače pčele pa je biljka u nas po tome i dobila ime (matica – matičnjak).
 

UPUTE ZA UPOTREBU:

3 puta dnevno po 15 – 20 kapi dnevno u 1dcl vode.
 
Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

Pogodno za vegetarijance.

Koristiti samo u razrijeđenom obliku prema uputi.

Upozorenja: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

 

SASTOJCI:

Melissa officinalis, Etanol Ph Eur., 70% vol Etanol Ph Eur.
Pakiranje 50 ml
Nagradni bodovi 1,20
Zemlja porijekla Hrvatska