Čili u prahu Lebensbaum

Čili ili kajenski papar se dobiva od fino mljevenih ljutih papričica.

Cijena: 4,29 €
Čili u prahu

Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Neizostavan su dio mnogih jela i umaka kao što je grah ili tjestenina, a za poboljšavanje okusa je dovoljna tek mala količina. Osim što jelima daje posebnu spicy notu, kajenski papar se od davnina cijeni i u ayurvedskoj medicini.

 

SASTOJCI:

Čili u prahu, organski uzgoj. Može sadržavati gorušicu i celer u tragovima.

 

Ekološki vs. konvencionalni začini

Organske začine karakteriziraju visokokvalitetni sastojci izuzetnih aroma, boja i tekstura. Sadrže veću količinu hlapljivih ulja te duže zadržavaju svježinu zbog korištenih načina uzgoja i proizvodnje. Naime, sve sirovine prolaze stroge kontrole kvalitete i to ne samo organskog uzgoja, već i tehnologije proizvodnje sve do pakiranja i transporta.

Za razliku od organskih, većina konvencionalnih začina podvrgnuti su toksičnom djelovanju raznih pesticida i herbicida tijekom uzgoja kao i kemijskim dodacima koji se dodaju u fazi čuvanja, u svrhu očuvanja svježine. Također, rutinski se izlažu ionizirajućem zračenju koje se koristi kao metoda sterilizacije. Konvencionalni začini mogu sadržavati i  konzervanse, pojačivače okusa ili genetski modificirane sastojke.

Upravo zbog velike razlike u kvaliteti organskih i konvencionalnih začina, važno je odabrati one s eko certifikatom ako želiš iskoristiti terapijska svojstva prirodnih začina.

Pakiranje 50 g
Nagradni bodovi 4,29
Zemlja porijekla Indija