Što je zeolit? Postoji li ijedna druga vrsta zeolita?

Što je zeolit? Postoji li ijedna druga vrsta zeolita?

Zašto je zeolit važan te kako ga odabrati?

Sve više slušamo o različitim vrstama zeolita. Međutim, kakav zeolit zaista postoji i koji je pravi? Kako ga prepoznati i kako on utječe na naše zdravlje.

Stotinama godina ljudi su koristili prirodne resurse za poboljšanje kvalitete života! Ponekad ih koristimo tako da su dostupni u okruženju, a ponekad pronalazimo nove i inovativne načine na koje se mogu implementirati.

Tehnologija se stalno razvija i mijenja kako bi zadovoljila potrebe čovječanstva dok priroda uvijek za nas spremi nešto posebno i za svaki problem koji imamo ona ima rješenje. A njeno rješenje za brojne naše tegobe je i jedan poseban mineral ZEOLIT.

O funkciji i važnosti zeolita pisali smo u našem blogu, međutim sada nam je važno objasniti koji zeolit je pravi i kakav zeolit postoji.

Određeni zeoliti posjeduju jedinstvena i izvanredna fizikalna i kemijska svojstva. Ove ih karakteristike čine vrlo korisnima u raznim primjenama, uključujući agronomiju, ekologiju, određenu proizvodnju, industrijske procese, medicinu i kozmetiku.

Nedavno je u tretmanu vode i humanoj medicini naširoko proučavana specifičnija primjena jednog prirodnog materijala zeolita, klinoptilolita koji čini od 85 do 95% zeolita. Zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje, uključujući svojstva detoksikacije, upotreba proizvoda na bazi klinoptilolita iznimno se povećala.

 

Što je zeolit?

Kada vulkanska stijena ili pepeo reagiraju s alkalnim vodama, mogu stvoriti zeolit. Riječ zeolit koristila se za opisivanje različitih vrsta zeolita, tufa i glina.

Zeolit za čovjeka predstavlja adsorbens koji direktno čisti tijelo i iz njega uspješno i sigurno odstranjuje toksine. Brojne znanstvene i kliničke studije su pokazale da zeolit sudjeluje u procesu ionske izmjene. Što predstavlja ionska izmjena?

Ionska izmjena znači da zeolit ima iznimnu sposobnost da odstranjuje teške metale iz tijela, a za sobom ostavi vrijedne minerale na mjestu koje je oslobođeno. Ti nam minerali daju energiju i visoki imunitet. Procesom ionske izmjene naše tijelo oslobađa se štetnosti, a na prvo mjesto dolaze oslobođeni vrijedni minerali koji poboljšavaju kvalitetu života.

Njihova struktura i sastav mogu ih učiniti mikroporoznima i vrlo sklonima mogućnostima izmjene kationa. Stupanj takvih svojstava izmjene varira od vrste do vrste i znatno su slabiji u prirodnim zeolitima zbog potencijalnih nečistoća. Zeoliti se, međutim, mogu lako sintetički proizvesti zagrijanom otopinom glinice, silicijevog dioksida i natrijevog hidroksida. Mineralni sklopovi najčešćih pojavljivanja zeolita u prirodi sadrže klinoptilolit i mordenit, u kojima je visok sadržaj klinoptilolita i mordenita zeolita (kako smo već spomenuli od 85% na više).

Jedinstvena prednost klinoptilolita su njegova fizikalna, kemijska, adsorpcijska, ionizacijska, redukcijska i katalitička svojstva. Kristali zeolita djeluju poput kaveza, a unutar njih se nalaze pozitivni ioni - esencijalni kationi poput Ca, Mg, K, Cu, Zn, Fe i dr, koji su od iznimnog značaja za organizam. Ovi pozitivni esencijalni ioni u procesu ionske izmjene zamjenjuju mjesta s pozitivno nabijenim toksinima iz tijela, koji se onda čvrsto vezuju unutar kristalne rešetke i zatim kompletno izlučuju iz tijela. Velika prednost ovakvog prirodnog postupka detoksikacije tijela jest da se toksini izlučuju 100%. Svi toksini napuštaju tijelo.

Zbog velike gustoće pora, zeolit ​​ima vrlo učinkovitu površinu, što znači da može uhvatiti visoke koncentracije fizičkih onečišćenja. Klinički je dokazano da zeolit djeluje poput antibiotika, odnosno da ima mikrobiološko djelovanje, jer vezuje bakterije pseudomonas aeruginosa, staphylococcus aureus, escherichia coli.

Zeolit odstranjuje teške metale, radioaktivne metale, kancerogene supstance, amonijak, pesticide, herbicide, kvasac, gljivice i plijesni, kumulirane štetne supstance zbog dugotrajnog uzimanja lijekova, kontracepcijskih tableta ili kemoterapije i radioterapije. Učinkovito djeluje na alkoholne toksine i ublažava negativne posljedice prekomjernog uzimanja alkohola i drugih opijata.

Karakteristike zeolita ilustrirane modelom strukture:

Mineral budućnosti

Organizam prepoznaje zeolit kao svoju tvar i upravo zato ne postoji mogućnost ovisnosti. Zeolit se ne nakuplja i ne zadržava se u tijelu.

Pravi zeolit koji se preporučuje koristiti aktivan je 4-6 sati, nakon čega se eliminira kroz stolicu, mokraću i znoj.

Karakteristike zeolita:

  • 100% prirodan,
  • siguran i netoksičan,
  • bez nuspojava,
  • nema interakcije s drugim lijekovima,
  • potpuno se eliminira iz tijela.

Prirodni zeoliti javljaju se u vulkanskim stijenama kao ispune u šupljinama, vjerojatno kao posljedica taloženja tekućinama ili parama. U sedimentnim stijenama zeoliti se pojavljuju kao produkti promjene vulkanskog stakla i služe kao cementni materijal u stijenama, također se nalaze u kemijskim sedimentnim stijenama morskog podrijetla. Opsežna ležišta zeolita javljaju se u svim oceanima. Metamorfne stijene sadrže niz minerala zeolita korisnih za određivanje relativne metamorfne kvalitete.

Primjena zeolita u različitim područjima:

Zeolit svoju primjenu ima u različitim područjima industrije i zato je od izuzetne važnosti kako za čovjeka tako i za prirodu. Koristi se kod obrade vode, kod pročišćavanja otpadnih voda i kontrole onečišćenja, u poljoprivredi, u vrtlarstvu (rasadnici biljaka/staklenici), itd.

Zašto to sve spominjemo? Ponekad nas jedan mineral iz prirode može oduševiti na različite načine. Osim što je izuzetno dobar za ljudsko tijelo, njegova uloga u prirodnom ciklusu gotovo da je nezamjenjiva.

I zato, nemojte slušati sve što Vam kažu. Raspitajte se o pravim vrijednostima zeolita. Pravi zeolit se ne smije ugrađivati u stanicu, on je mineral koji nije topljiv u vodi. Zeolit nije manji niti može biti manji od stanice te ne smije ući u stanicu.

Jednostavno rečeno - zeolit dođe, pokupi i izbaci van iz tijela!

Ako želite nešto više saznati o zeolitu slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo vas usmjeriti u pravom smjeru kako bi i vi otkrili one prave vrijednosti zeolita.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.