Ulja za svaki dan

Ulja za svaki dan

Snažni omega kompleks u mješavini ljekovitih biljnih ulja

Mješavina hladno prešanih ulja nudi novu mjeru dobrog zdravlja sa znanstveno preporučenim omjerom omega-6 i omega-3 (3:1) i omega-9

Znanost nepobitno dokazuje da je osobito pogubna poremećena ravnoteža unosa esencijalnih masnih kiselina omega-6 i omega-3, koje se u organizam moraju unositi hranom. Taj je zaključak potaknuo potragu za tzv. dobrim mastima, mahom hladno prešanim biljnim uljima

Uz esencijalne masne kiseline (omega-3 i omega-6), važnu mononezasićenu masnu kiselinu omega-9 (doprinosi stabilnosti mješavini ulja), iznimno snažne antioksidanse omega-5 i skvalen, sva ulja sadržana u ovoj mješavini obiluju fitosterolima, vitaminima i mineralima

Mješavina hladno prešanih ulja nudi novu mjeru dobrog zdravlja sa znanstveno preporučenim omjerom omega-6 i omega-3 (3:1) i omega-9. Izuzetnu vrijednost ovome ulju daje vrlo rijetka, a za čovjekovo zdravlje iznimno korisna omega-5 masna kiselina iz ulja nara i skvalen iz ulja amaranta, čija biološka moć ne samo da čuva zdravlje, već jača sposobnost samoliječenja organizma

Ulje Cameline Sative, jedan je od najboljih  izvora stabilne omega-3 esencijalne masne kiseline. U ulju sikavice našli smo dobar izvor omega-6. Ulje nara sadrži čak oko 70 posto omega-5 ili punicične kiseline. Ulje amaranta je najbolji prirodni izvor skvalena iz biljnog svijeta – sadrži ga od 5 do 8 posto.   Orahovo ulje obiluje melatoninom i drugim mikronutrijentima (vitamini B1, B2, B3, E, fosfor, magnezij, bakar, cink, željezo, kalcij)

Ravnoteža je jedna  od ključnih riječi opstojnosti svega što jest; svako odstupanje od tog stanja dovodi do manjih ili većih nevolja. Tako su jednu od većih nevolja po čovjekovo zdravlje donijele  suvremene navike nutritivno neuravnotežene prehrane u kojoj su osim „opasnosti u bijelom“ (bijeli šećer, bijelo brašno, sol, bijela riža) u velikoj mjeri zastupljene tzv. loše masti s velikim udjelom transmasnih kiselina. Znanost nepobitno dokazuje da je osobito pogubna poremećena ravnoteža unosa esencijalnih masnih kiselina omega-6 i omega-3, koje se u organizam moraju unositi hranom. Taj je zaključak potaknuo potragu za tzv. dobrim mastima, mahom hladno prešanim biljnim uljima.

Mješavina hladno prešanih ulja nudi novu mjeru dobrog zdravlja sa znanstveno preporučenim omjerom omega-6 i omega-3 (3:1) i omega-9. Izuzetnu vrijednost ovome ulju daje vrlo rijetka, a za čovjekovo zdravlje iznimno korisna omega-5 masna kiselina iz ulja nara i skvalen iz ulja amaranta, čija biološka moć ne samo da čuva zdravlje, već jača sposobnost samoliječenja organizma.

Ulje Cameline Sative, jedan je od najboljih  izvora stabilne omega-3 esencijalne masne kiseline (sadrži ga oko 45 posto). Omega-3 neophodna je za pravilan razvoj fetusa, sudjeluje u razvoju mozga i živčanog sustava, nužna je za razvoj i održavanje kognitivnih sposobnosti (mišljenje, razumijevanje, pamćenje), djeluje protuupalno na staničnoj razini i na taj način smanjuje rizik od mnogih kroničnih oboljenja (artritis, bolesti krvožilnog sustava, bolesti mozga i živčanog sustava), bolesti kože, pa i najtežih kancerogenih oboljenja. Kao i omega-3, omega-6 esencijalna je masna kiselina koja ima značajnu ulogu u rastu i razvoju mozga, razvoju mišića, stvaranju hormona, a osobito važnu ulogu kao prijenosnik impulsa ima u funkcioniranju živčanog sustava.

U ulju sikavice našli smo dobar izvor omega-6. Osim toga, ovo ulje obiluje fitosterolima koji u organizmu reguliraju razinu kolesterola – najrizičnijih čimbenika u nastanku ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava općenito, a znamo koliko sikavica pomaže jetri. Omega-9 je mononezasićena masna kiselina, nije esencijalna (u organizmu „nastaje“ iz omega-3 i omega-6), ali je njezin svakodnevni unos bitan za zdravlje (regulira kolesterol), a osobito blagotvorno djeluje na zdravlje srca. U ovoj mješavini dostatnu količinu omega-9 osigurava ulje oraha.

Ulje nara sadrži čak oko 70 posto omega-5 ili punicične kiseline. Nar je sigurno najzdravije voće, njegova sjemenka daje ulje koje je sigurno najbolje kozmetičko ulje (smanjuje čak i starije ožiljke). Oralno uzimanje ulja nara, odnosno omege-5, najučinkovitija je zaštita od slobodnih radikala, mutacije stanica, a time i najtežih oboljenja.

Omega-5 najsnažniji je antioksidans kojega poznaje moderna znanost. Konjugirana molekularna struktura (omega-5 naziva se još i konjugiranom linolenskom kiselinom) u velikoj je mjeri kompatibilna strukturi stanica u čovjekovu organizmu, pa pomaže kod prijenosa nutrijenata izravno u stanice, ubrzava proces njihovog obnavljanja i pomlađivanja. Kao izuzetno snažan antioksidans eliminira slobodne radikale koji su uzročnici oštećenja stanica. Djeluje protuupalno, stanice organizma štiti od otrova i drugih oksidativnih šokova (stres, loša prehrana, alkohol).

Omega-5 je molekula visoke energije koja suzbija stvaranje uzročnika mnogih oboljenja, blokira konverziju diasolglicerala u arahidonsku kiselinu (djeluje kao aspirin, ali bez neželjenih nuspojava). Ulje nara sadrži prirodni fitoestrogen kompatibilan ljudskom, što ga čini važnim za hormonalnu ravnotežu i zdravlje kože i kod žena i kod muškaraca. Ovo ulje, zahvaljujući omega-5 masnoj kiselini, fitoestrogenu i sadržaju vitamina i minerala (B1, B2, C, kalij, magnezij), uz ostale aktivne komponente u značajnoj mjeri doprinose održavanju i osnaživanju imuniteta, osiguravaju hormonalnu ravnotežu, reguliraju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju krvi, štite i pomažu kod bolesti krvožilnog sustava, pa i najtežih kancerogenih oboljenja.

Ulje amaranta je najbolji prirodni izvor skvalena iz biljnog svijeta – sadrži ga od 5 do 8 posto. Skvalen je još jedan vrlo moćan antioksidans, a nazvan je po prvom poznatom izvoru toga ulja – morskom psu iz dubokih voda iz čije su jetre od davnina japanski i kineski ribari crpili i obnavljali snagu. U vrlo malim količinama sadrže ga neke namirnice kao što su maslinovo ulje (do 0,7 posto) i ulje pšeničnih klica. Osim što je jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa, skvalen ima vrlo  značajnu ulogu u evoluciji živog svijeta. Dokazano je da su pradavne arhebakterije imale zaštitni omotač od skvalena, što im je omogućilo da prežive iznimno teške uvjete u atmosferi s vrlo malo kisika i temperaturama iznad 100°C. Skvalen je imao i značajnu ulogu u evoluciji čovjeka: njegova pojava i sposobnost čovjekova organizma da ga stvara, omogućila je odbacivanje krzna i osigurala zaštitu kože od štetnog UV zračenja, a moguće i od radijacije.

Po svojoj strukturi, skvalen je polinezasićeni tekući ugljikovodik,  sličan beta-karotenu, vitaminu A i vitaminu E. Tijelo ga samo stvara, no nakon 25. godine, blago se gubi, dok  nakon 40. godine naglo propada, što se pokazuje kroz znake starenja, najprije na koži, a potom se njegov gubitak očituje kroz sve veću sklonost različitim oboljenjima. Zaključak je stoga da je za dobro zdravlje i dugovječnost, nužan svakodnevni unos skvalena u organizam (nema opasnosti od nagomilavanja i prekomjernog doziranja).

Skvalen je intermedijar u biosintezi kolesterola i ključan je za hormonalnu ravnotežu. Kao izuzetno snažan antioksidans sprječava stanični oksidativni stres, ima značajnu ulogu u staničnom metabolizmu, dovodi kisik do svake stanice neovisno o hemoglobinu i time povećava staničnu aktivnost. Potiče stvaranje važne energetske molekule – koenzima Q10 i na taj način povećava energiju stanica. Skvalen posjeduje i antimikrobni učinak, a najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da ima i snažan antitumorski (antikancerogeni) učinak.

Orahovo ulje obiluje melatoninom i drugim mikronutrijentima (vitamini B1, B2, B3, E, fosfor, magnezij, bakar, cink, željezo, kalcij) što ga uz ostale sastojke čini hranom za mozak (potiče učenje,

Uz esencijalne masne kiseline (omega-3 i omega-6), važnu mononezasićenu masnu kiselinu omega-9 (doprinosi stabilnosti mješavini ulja), iznimno snažne antioksidanse omega-5 i skvalen, sva ulja sadržana u ovoj mješavini obiluju fitosterolima, vitaminima i mineralima.

Zahvaljujući udjelu hladno prešanog ulja oraha, ovo ulje sadrži i elagičnu kiselinu koja usporava rast tumorskih stanica, te ima antiupalna, antibakterijska, antiseptička i antivirusna svojstva.