Podlanak (CAMELINA SATIVA) - “Bolji lan”

Podlanak (CAMELINA SATIVA) - “Bolji lan”

U zlatnom rezu sadržana je tajna učinkovitosti i ljepote prirode. Ovom mjerom nad mjerama opčinjeni su i umjetnici i znanstvenici i sanjari i pragmatičari. Mi smo je pronašli u zlatnoj kapi ulja iz sićušne sjemenke nježnog latinskog imena camelina sativa. U nas je malo poznata i to najčešće kao podlanak, nazivaju je u nekim zemljama divlji lan, sibirski lan, bolji lan,  a najljepše joj tepaju na engleskom: „gold of pleasure“ – zlato ili zlatni užitak, rekli bismo.

 

Hladnim cijeđenjem (prešanjem) sjemenki podlanka dobiva se ulje s preko 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Najviše ima alfa-linolenske kiseline – omega 3 (31%) koja značajno popravlja lipidni profil u krvi (snižava kolesterol, trigliceride i aterogeni indeks čime prevenira proces ateroskleroze i nastanak kroničnih oboljenja krvožilnog sustava). Pritom je važno naglasiti da je omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina u ulju iznosi gotovo 1:1. Navedeni omjer je izrazito važan za sveopće zdravlje, jer njegova neravnoteža (kod npr. ulja soje 7:1, općenito u današnjoj prehrani čak 25:1) izaziva akutnu i kroničnu aktivaciju autoimunih, upalnih i alergijskih reakcija u organizmu, što se očituje njegovim brojnim bolesnim stanjima.

 

Multipla skleroza, reumatiodni artritis, gastritis, autoimune bolesti crijeva, kožne upale i brojne druge tegobe izrazita su posljedica kronične upale u organizmu nastale upravo zbog prevelikog unošenja i pripremanja hrane na uljima vrlo loše kvalitete, masovno proizvedena, prerađena teškom industrijom, neadekvatno pakirana (u plastiku) i s ostacima toksičnih otapala (heksani). Upravo zamjena takvih dugoročno korištenih izrazito proupalnih ulja (suncokret), zdravijim, prirodnijim i hranjivijim, isključivo hladno prešanim na 28°C, promjena zdravstvenog fizičkog i estetskog stanja organizma nabolje je neupitna.

Ako ste od onih sretnika koje su zaobišle nevolje sa zdravljem, predlažemo ulje cameline kao obvezan sastojak vaše zdrave prehrane.

    

Ulje podlanka je vrlo bogato i vitaminom E (sadrži 110mg/100g) koji je na glasu i kao vitamin mladosti, jer neutralizira proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom, čime pojačava strukturu i stabilnost svake stanice te povećava otpornost na proces oksidacije (starenja). Kao što smo rekli, više od 50% masnih kiselina u hladno prešanom ulju podlanka su višestruko nezasićene, a kemijski sastav masnih kiselina je praktički senzacionalan jer je skoro jedino koje prirodno sadrži EPA i DHA esencijalne masne kiseline prisutne u hrani i to u značajnoj količini. Naime, jedino se još riblje ulje (iako najviše zatrovano živom) spominje kao izvor ovih izrazito ljekovitih prirodnih metabolita, te je zbog toga njena jedina prirodna zamjena.

 

Eikosapentaenska (EPA) i dokosaheksaenska (DHA) masna kiselina su metaboliti esencijalnih masnih kiselina omega-3 i kao takve unesene u organizam pospješuju metabolizam masnih kiselina i izazivaju zdravstveni učinak na cjelokupan organizam. DHA masna kiselina zastupljena je  u moždanim stanicama, stanicama optičkog živca (mrežnice) i u stanicama reproduktivnih organa te je zbog toga esencijalna za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, osjetila vida kao i pravilnog funkcioniranja hormonalnog sustava.

EPA zato ima izrazite protuupalne učinke na organizam i time ublažava sve kronične zdravstvene tegobe modernog života (reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, gastritisa, kolitisa, psorijaze i neurodermitisa, upaljene i oštećene kože, kose i samog vlasišta), ali i akutne poput površinskih ozljede kože i opeklina jer značajno ubrzava proces zarastanja. Uz to sprječava koagulaciju krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

Visok postotak EPA (12%) i DHA (2,8%) čine ovo ulje izuzetnom funkcionalnom hranom koja treba postati osnovna kućna prirodna terapija za tretiranje svih bolesti organizma, metaboličkih, organskih i neuropatskih i time zaslužuje vodeće mjesto u kućnoj ljekarni kao prirodna terapija protiv najrazličitijih bolesti današnjice. Još jednom naglašavamo da je ovo ulje najbolji prirodni izvor omega-3, EPA i DHA i kad ga prevedemo sa engleskog jezika kao „bolji lan“ želimo naglasiti da ovo ulje za razliku od široko raširene primjene običnog lanenog ulja koji oksidira već na polici i tako više šteti no što pomaže.

 

Zahvaljujući visokom sadržaju EPA i DHA u potpunosti zamjenjuje riblje ulje koje uvijek dolazi sa većom ili manjom koncentracijom štetne žive.

Piše: Lana Kim