Amalaki

Amalaki

Amalaki

Amalaki (indijski ogrozd, Emblica officinalis) divlja je biljka koja potječe s podnožja Himalaje u Indiji. Voće ove biljke je okruglog oblika s okomitim prugama, zelenkasto žute boje, dozrijeva u jesen, bere se ručno i često se koriste u indijskoj prehrani. Amalaki je jedna od najpoznatijih biljaka 5000 godina stare drevne medicine - Ayurveda. Plodovi su kiseli i opori sa slatkim, gorkim i ljutim zaostalim okusom u ustima čineći ukupno pet od osnovnih šest ayurvedskih okusa što prema indijskom tumačenju doprinosi ravnoteži cjelokupnog organizma, revitalizaciji i bržem oporavku.

Svježi plodovi su bogati vitaminom C što je čini jednim od najsnažnijih antioksidansa na svijetu (za usporedbu, sok od amalakija sadrži 20 puta više vitamina C nego sok od naranče) te se iz tog razloga često naziva „wonder berry“ (čudotvorna bobica) ili „the healing fruit“ (ljekovito voće). U organizmu postoji ravnoteža između stvorenih slobodnih radikala i antioksidansa koji štite tijelo od njihovih štetnih utjecaja. Svako dodatno opterećenje slobodnim radikalima iz okoliša može narušiti ravnotežu, dovesti organizam u stanje oksidativnog stresa što posljedično može uzrokovati oštećenje tkiva i stvaranje bolesti. Prisutan vitamin C ima ulogu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Također, vitamin C povećava apsorpciju željeza i doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Prema ayurvedskim propisima amalaki se koristi samostalno ili zajedno s drugim tradicionalnim biljem u savršenom omjeru kojim se postiže iscjeliteljski učinak, a izbjegavaju neželjeni učinci. Kombinacije se često primjenjuju kod respiratornih, probavnih i metaboličkih tegoba.

U Indijskoj tradicionalnoj medicini koriste se svi djelovi amalaki biljke prvenstveno u preparatima za sprječavanje prijevremenog starenja i održavanje osobe fizički i psihički aktivnom. Prisutan vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju zubi, krvnih žila, kože, kostiju, hrskavice i desni. Isto tako vitamin C ima ulogu u normalnom funkcioniranju živčanog sustava i normalnoj psihološkoj funkciji što je vrlo bitno u današnjem užurbanom načinu života kada stres postaje naša svakodnevica i iznimno štetan, pa čak i opasan po naše zdravlje. Upravo zato je važno pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

Mens sana in corpore sano. U zdravom tijelu zdrav duh.

Juvenal