Ulje repice Matičnjak - Ivo Bačlija

Hladno prešano, nerafinirano, nefiltrirano ulje sjemena uljane repice.

Cijena: 35,00 kn
Ulje repice

Za kuhanje, prženje i pečenje bez štetnih transmasti.

O prednosti korištenja hladno prešanih ulja već smo dobro informirani.

Ulje sjemena repice dobiveno je mehaničkim prešanjem bez upotrebe topline u bilo kojem obliku, tako da se sva naša hladno prešana ulja mogu smatrati i djevičanskim.

Sirovinu za ovo ulje  dobivena je iz vlastite proizvodnje g. Ive Bačlije ili od provjerenih ekoloških proizvođača . Proizvode se male serije ovisno o potrebama tržišta , pa su tako sva ulja svježa i nije im potrebno dodavati bilo kakve aditive.

Pri čišćenju ulja ne koristi se klasična filtracija niti centrifugiranje, a naravno ni rafiniranje ili štetna otapala poput heksana. Na taj način se dobivaju relativno male količine ulja , ali su u njima sadržane sve nutritivno važne tvari kao što su : klorofili, organsko vezani tokoferoli, vrijedni fenolni spojevi...

Ipak nameće se jedan problem: Što kada želimo hladno prešano ulje koristiti za prženje, pečenje, kuhanje ?
Naime, kod većine hladno prešanih ulja već se na temperaturama od pedesetak stupnjeva stvaraju štetne transmasti.
Jedno od boljih i jeftinijih rješenja je repičino ulje budući da nam njegova visoka točka dimljenja od preko 155 stupnjeva omogućava da puno toga na ovom ulju možemo peći i pržiti a da se pri tome ne unište njegova nutritivna svojstva i da se ne stvore već spomenute loše transmasti.

Repičino je ulje bogato oleinskom kiselinom koja pripada grupi omega -9 jednostruko nezasićenih masnih kiselina, a njenim se prisustvom u hrani ne povećava udjel omega-6 masnih kiselina, a obzirom da je repičino ulje relativno bogato i omega-3 masnim kiselinama i zahvaljujući činjenici da ovo ulje sadrži do 14% vrijedne alfa linolenske kiseline, preporučeni omjer omega-6 i omega - 3 masnih kiselina ostaje u idealnom omjeru 3:1, što je u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane.
Ovakav omjer nažalost ne osiguravaju ulja izrazito bogata linolnom kiselinom koja pripada grupi omega - 6 masnih kiselina (npr. sezamovo, suncokretovo, sojino, bučino ili ulja kukuruznih i pšeničnih klica) k tome, za valjanost ulja u tavi i loncu bitna je i točka dimljenja, koja je kod repičinog ulja u odnosu na većinu hladno prešanih ulja, uključujući i maslinovo, daleko najveća. Uz izvrstan omjer nezasićenih masnih kiselina, repičino hladno prešano ulje možemo nazvati omega – 3-6-9 balansom, dobrim za srce, odličnim u kuhinji. Pored toga, ono nije znatno skuplje od štetnih rafiniranih ulja s čijim svakodnevnim korištenjem ugrožavamo zdravlje i povećavamo rizik od mnogih oboljenja.

 

UPUTE ZA UPOTREBU:

Zahvaljujući visokoj točki dimljenja (oko 155°C) ovo je jedinstveno hladno prešano ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama na kojemu možete pržiti hranu.

Čuvati na suhom i hladnom mjestu na temperaturi do 25°C

Pakiranje 750 ml
Nagradni bodovi 0,35
Zemlja porijekla Hrvatska

Pomaže pri tegobama