Kakao u prahu Planet BIO

Kakao sadrži 300 različitih spojeva koji utječu na podizanje raspoloženja (hormoni sreće) i 400 posto više antioksidansa od standardnih kakaa ili bilo koje druge biljke.

Cijena: 45,00 kn

Artikl trenutno nije raspoloživ

Kakao u prahu

Kakao sadrži 300 različitih spojeva koji utječu na podizanje raspoloženja (hormoni sreće), kao što su serotonin, triptofan, anandamid, dopamin, feniletilamin i arganin, magnezij i 400 posto više antioksidansa od standardnih kakaa ili bilo koje druge biljke.

Kakao prah se može koristiti kao afrodizijak, za povećanje raspoloženja (anti stres) i opuštanje. Zbog sadržaja magnezija snižava krvni tlak.

Lat. Theobroma cacao, kakao drvo je malo zimzeleno drvo, podrijetlom iz tropskih predjela Srednje i Južne Amerike. Drvo je zanimljivo samo po sebi, ima sjajno zeleno lišće, crvenkasto dok je mlado, te ima prekrasno bijelo cvijeće. Kakao je ipak najpoznatiji po svojim sjemenkama, kakao zrnima. Kakao su zrna su bila iznimno cijenjena od Azteka i Maya, koji su ih koristili kao valutu, ali i za pravljenje nutritivnih, iako poprilično i gorkih napitaka. Tijekom godine, kakao mahune duge oko 30 centimetara rastu i sazrijevaju na ovom drvu, sadržavajući svaka 20-60 kakao zrna okruženih svježom bijelom pulpom. Svježa pulpa se koristi za dobivanje soka, dok se od zrna dobiva kakao prah, najvažniji sastojak svakog čokoladnog deserta. 

PlanetBIO kakao u prahu, za razlika od zrna, sadrži manje masnoća (11,5% ukupne mase) i više proteina (24,1% ukupne mase), koji doprinose rast mišićne mase i održavanju mišićne mase i zdravih kostiju. Kakao također sadržava minerale, poput cinka, željeza i magnezija. Cink doprinosi normalnom funkcioniranju imuniteta, zaštiti stanica od oksidativnog stresa, normalnoj sintezi proteina i održavanju zdravih kostiju, kose, kože i noktiju. Također doprinosi procesu podjele stanica, normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnoj plodnosti i normalnom metabolizmu ugljikohidrata, vitamina A i masnih kiselina. Željezo doprinosi normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, normalnom prijenosu kisika u organizmu, normalnoj funkciji imuniteta i redukciji umora, metabolizmu stvaranja energije, procesu podjele stanica i normalnoj kognitivnoj funkciji. Magnezij doprinosi redukciji umora i iscrpljenosti, te doprinosi održavanju zdravih kostiju i zubiju. Također doprinosi održavanju ravnoteže elektrolita, normalnoj mišićnoj funkciji, normalnom funkcioniranju živčanog sustava, metabolizmu stvaranja energije i normalnoj psihološkoj funkciji. 

PlanetBIO kakao u prahu se dobiva od organskih kakao zrna criollo vrste. Cijela kakao zrna se prepuštaju fermentaciji, suše se i zatim se drobe do dobivanja guste paste. Na temperaturi od 60°C kakao maslac se ekstrahira iz te paste, dok suhi ostatak predstavlja PlanetBIO kakao u prahu. Za razliku od većine kakaa koji se nalazi na tržištu, PlanetBIO kakao zrna se ne prže prije njihovog svođenja na oblik paste drobljenjem. Zahvaljujući tome, PlanetBIO kakao u prahu zadržava većinu nutritivnih vrijednosti koje bi u protivnom, dakle prženjem, bile uništene. 

PlanetBIO kakao u prahu se dobiva od kakao zrna criollo vrste, koja je najrjeđa i najskuplja vrsta kakaa na tržištu, te čini samo mali postotak u ukupnom svjetskom urodu kakaa. Njegova aroma je bogata, kompleksna i dugotrajna. Criollo se teško uzgaja zbog svoje osjetljivosti na različite okolišne faktore, te daje manji urod po pojedinom drvu. Iz tog razloga je criollo kakao iznimno cijenjen i uživa ugled. 

PlanetBIO kakao u prahu ima bogatu i intenzivnu čokoladnu aromu. Minimalno je procesuiran, tako da zadržava izvornu aromu kakao zrna, stoga nemojte očekivati da je sladak poput konvencionalne čokolade. PlanetBIO kakao u prahu se može koristiti za pravljenje različitih čokoladnih napitaka, ukusnih čokolada, čokoladnih deserata, pudinga, sladoleda, keksa, biskvita, kolača, umaka, smrznutih slastica, koje se mogu zasladiti prirodnim zaslađivačima poput PlanetBIO kokosovog šećera. Po želji, PlanetBIO kakao u prahu može se koristiti i za izradu kućnih pripravaka za njegu tijela. 

Kakao prirodno sadržava stimulanse, poput teobromina i kofeina. Stimulansi potiču živčani sustav i mogu povećati energiju ukoliko se konzumiraju u umjerenim količinama. Ukoliko se konzumiraju u velikim količina mogu dovesti do zamora nadbubrežnih žlijezda i tako uzrokovati nadbubrežni umor. Preporučamo konzumaciju kakaa u umjerenim količinama i u prvom dijelu dana, ali ne navečer da ne bi uzrokovao problem sa spavanjem.

 

Jeste li znali da …

  • su Azteci i Maye kultivirali kakao prije više od 3000 godina i nazivali ga cachoatl? Zvuči poznato?
  • su Azteci i Maye pravili hranjivi napitak od kakaa i nazivali ga xocolatl? Može se usporediti s vrućom čokoladom, ali je bio znatno gorči.  Xocolatl znači ‘gorka voda’ na Nahuatl jeziku.
  • je među Aztecima, xocolatl pila samo viša klasa? Kad je kakao doveden u Europu, također je bio konzumiran samo od plemstva i ljudi s dobrim poslovnim vezama jer je kakao bio jako skupa namirnica za uvoz.

 

UPUTE ZA UPOTREBU:

za izradu čokolade, deserta, kolača, pića, preljeva, smoothie-ja.

 

SASTOJCI:

kakao u prahu 100%, pakirano u okolini s prisutnim orašastim plodovima i sezamom

Prosječne hranjive vrijednosti na 100g proizvoda: energetska vrijednost 1747kj/418kcal, bjelančevine 24.1g, ugljikohidrati 54.4g (od čega šećeri 1.8g), masti 11.5g (od toga zasićene 8.1g), vlakna 5.1g, Natrij <0.1g, Magnezij 0.5g (133% RDA*), Željezo 14mg(100% RDA*), Cink 7mg(68% RDA*). RDA-preporučena dnevna količina.

Pakiranje 150 g
Nagradni bodovi 0,45
Zemlja porijekla Sierra Leone

Vezani proizvodi