Proteinske tjestenine

Proteinske tjestenine

Tjestenine bez i jedne mane. Možete birati između tjestenine od oraha, lješnjaka, buče, sezama, Chia sjemenki, leće i konoplje.

Proteini su svestrane molekule bez kojih ne možemo, i kod njihovog unosa vrijede osnovna načela nutricionista- umjerenost, raznovrsnost i uravnoteženost.

Hrana bogata proteinima je obično bogata i mastima pa je rezultat takve prehrane često i povećanje tjelesne mase. Upravo zato brend Matičnjak  se odvažio i proizveo ukusne i nutritivne cjelovite tjestenine, koje osim proteina (graditelji) sadrže i vlakna (čistaći) i naravno ugljikohidrate (energija) i to sve u jednom obroku. Bilo da Vam je potrebna brza večera ili ručak, uz dodatak umaka ili malo hladno prešanog ulja uživati ćete u ukusnom i nadasve zdravom obroku. Funkcionalne tjestenine koje radi „Matičnjak“ su na bazi integralnog pšeničnog brašna a sa čak 20% udjela ukusnih i nutritivnih proteinskih sjemenki.

Proteinske tjestenine svakom obroku daju potrebu količinu proteina, ugljikohidrata, vlakana ali i nezasićenih masnih kiselina što nije slučaj ukoliko se proteini unose samo životinjskim namirnicama- mesom.

 

Makronutrijenti

Jedan od najuobičajenijih početnih načina kada ljudi žele smanjiti masno tkivo je kroz smanjivanje unosa ugljikohidrata. To nije zbog toga što su ugljikohidrati loši već je uobičajeno da konzumiramo prehranu koja je prebogata ugljikohidratima i siromašna proteinima – pogotovo uz porast fast food prodajnih mjesta i sve većeg izbora čokoladica, bombona i ostalih slatkiša.

Proteini

Proteini su potrebni za svaku funkciju stanica, tako da je stvarno važno konzumirati ih u dovoljnim količinama i iz raznih izvora.

Primjerice svinjski file u 100 g sadrži 21 g proteina , 6 g zasićenih masnih kiselina i ništa vlakana, pileći file sadrži 21 g proteina i 4 g zasićenih masnih kiselina dok hrenovke od svinjetine i govedine sadrže 11 g proteina i 29 g zasićenih masnih kiselina! Proteinska tjestenina od leće sadrži 27,5 g proteina, 7,03 g vlakana i 0,54 zasićenih masnih kiselina, a tjestenina od Chia sjemenki sadrži 18,20 g proteina, 8,1 g vlakana i 0,6 g zasićenih masnih kiselina. Vidljive razlike su ogromne.

Ugljikohidrati

Postoje različite vrste ugljikohidrata, a razumijevanje razlika je ključno pri stvaranju dobrog izbora u odabiru hrane. Podijeljeni su u dvije kategorije: rafinirani i nerafinirani ugljikohidrati. Rafinirani se nalaze u hrani koja je prošla kroz proces obrade kojim više ne nalikuje svom prirodnom stanju. Brašno, bijeli kruh, šećeri, kolači dovodi do pretjeranog pohranjivanja masnoća i niza zdravstvenih problema poput umora, razdražljivosti, slabe koncentracije... Ovu hranu je potrebno izbjegavati.

Nerafinirani ugljikohidrati su  povrće, voće, mahunarke, cjelovite žitarice i prirodna su hrana. Ova hrana ima više vlakana nego li rafinirani ugljikohidrati i zato što joj je potrebno više vremena za probavljanje, energiju oslobađa znatno sporije.

Masti

Tri su osnovne vrste masti: zasićene, jednostruko nezasićene masne kiseline i višestruko nezasićene masne kiseline. Zasićene masne kiseline su na lošem glasu jer povećavaju loši kolesterol u našoj krvi što dovodi do problema sa srcem i krvožilnim sustavom. S druge strane nezasićene masne kiselinama se pripisuje čitav niz pozitivnih učinaka na zdravlje. Najbolji izvori nezasićenih masnih kiselina su riba i orašasti plodovi i sjemenke.

 Iz svega navedenog jasno je da proteinske tjestenine koje sadrže nerafinirane ugljikohidrate, proteine, vlakna i nezasićene masne kiseline mogu postati Vaš izbor pri slaganju svakodnevnog menija. Kuhaju se samo dvije minute, ukusne su, čak mnogo ukusnije od obične pšenične tjestenine. Održavaju dulju sitost a probava postaje dinamičnija. Možete birati između tjestenine od oraha, lješnjaka, buče, sezama, Chia sjemenki, leće i konoplje. Preporuka važi za sve i djecu i osobe koje su pod stresom i ne stignu voditi računa o prehrani, i sportašima…