Prirodni antidijabetici

Prirodni antidijabetici

Crni kim, gorka dinja, piskavica i sikavica su snažni, prirodni antidijabetici.

Crni kim (Nigella sativa) sadrži aktivnu komponentu timokinon koja je mala molekula i lako je dostupna svim stanicama te zbog toga ima tako ljekovite učinke na cjelokupan organizam sistemski i lokalno. Snažno antioksidativno djelovanje timokinona i njegovih derivata leži u njihovoj sposobnosti hvatanja štetnih slobodnih radikla u organizmu i povećanju aktivnosti staničnog zaštitnog sustava od oksidativnog stresa. Snažan antioksidacijski potencijal u organizmu čuva da oksidacijskog propadanja membrane stanica, a time sprječava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih organa što je od iznimne važnosti u osoba oboljelih od dijabetesa. Crni kim regulira razinu šećera u krvi (zdravstvena tvrdnja potvrđena od EFSA-e –European Food Safety Authority) i siguran je za uzimanje.

Već smo puno puta pisali o crnom kimu i uz sve njegove benefite bitno je naglasiti da crni kim pomaže gušterači da luči adekvatne količine inzulina i sa se isti iskoristi na pravilan način. Crni kim kod oboljelih od dijabetesa također pojačava i oslabljeni imunitet povećavajući aktivnost i broj T-limfocita i NK stanica.

Gorka dinja (Momordica charantia) sadrži glikoprotein lektin i to u velikim količinama. Glikoprotein lektin je po aktivnosti sličan inzulinu jer snižava razinu šećera u krvi a također djeluje i kao imunomodulator.

Piskavica (Trigonella foenum graecum), pouzdano snižava razinu glukoze u krvi, odnosno djeluje hipoglikemijski, sprječava oboljenje živaca kod dijabetičara čime značajno ublažava posljedice dijabetesa tipa 1 i 2.

 

Snižavanje glikemijskog indeksa ukupnog obroka

Uzimanjem ekstrakta piskavice prije jela značajno se snižava glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indeksom će  vas prije zasititi i duže ćete se osjećati siti što vam može smanjiti želju za međuobrocima. Ekstrakt piskavice snižava i povećanu razinu kolesterola i triglicerida u krvi te sprječava proces aterogeneze, odnosno ovapnjenja krvnih žila čime čuva zdravlje srca i krvožilnog sustava. Ekstrakt sjemenki piskavice ima i izrazito antioksidativno djelovanje kojim sprječava oštećenja i propadanje stanica i tkiva, a isto tako povećava antioksidacijski kapacitet organizma (povećava razinu vitamina E i C) čime usporava proces degeneracije i starenja, stoga ima i izrazit anti-age učinak.

Sikavica (Silybum marianum) sadrži cjeloviti silimarin kompleks koji povoljno djeluje na funkciju i zdravlje jetre. Dijabetičari  jetru, najvažniji metabolički organ u organizmu zanemaruju i to je potrebno mijenjati. Kod metaboličkih promjena, primjerice u metabolizmu ugljikohidrata, zbog nedostatka inzulina, formira se masna infilitracija koju je teško regulirati i redovito kod teških dijabetičara prelazi u cirozu. Hepatocite je potrebno zaštiti i obnavljati.

Aronija (Aronia melanocarpa) je svima dobro poznata ljekovita biljka i ima  snažno antioksidatvno djelovanje.

 

Sinergija ljekovitog bilja i hladno prešanog ulja

Maceracija je način ekstrahiranja aktivnih ljekovitih principa "duše" same biljke na način da se ljekovito bilje potapa u hladno prešano ulje i pritom biljke, tijekom četrdesetak dana, otpuštaju svoje ljekovite tvari u ulje gdje dolazi do određene sinergije koja zbraja ljekovita svojstva samog bilja, ali i ulja u kojem je bilo macerirano. 

Macerat 04 je kombinacija biljnih ekstrakata sa mnogo različitih sinergistički djelujućih učinaka koji su izuzetno djelotvorni, sa mnogim dodatnim pozitivnim svojstvima koje ne može imati niti jedan lijek. Macerat 04 je jedinstveni uljni macerat piskavice, sikavice, gorke dinje i aronije u hladno prešanom ulju crnog kima namijenjen za regulaciju razine šećera u krvi.


Vezani proizvodi