Macerati

Macerati

piše: Lana KIM

 

Za svaku bolest Bog je stvorio i točno određenu ljekovitu biljku. Na nama je da tu ljekovitu biljku iskoristimo na najbolji mogući način. Možemo ju preliti vrućom vodom ili je u njoj prokuhati i tako dobiti tzv. dekokt, infuz ili jednostavno čaj, a isto to bilje možemo potopiti u alkohol i dobiti tzv. tinkture. Treći način ekstrahiranja aktivnih ljekovitih principa "duše" same biljke je izrada uljnih macerata. Dobivaju se tako da se ljekovito bilje potapa u hladno prešano ulje i tada bilje tijekom tridesetak dana otpušta svoje ljekovite tvari u ulje. Kako mi za macerate koristimo hladno prešana ulja koja sa-drže esencijalne masne kiseline i shodno tome sama po sebi imaju određenu funkciju, u slučaju macerata javlja se određena sinergija koja zbraja ljekovita svojstva samog bilja, ali i ulja u kojem je to bilje macerirano.

 

Najpoznatiji macerat - kantarionovo ulje

Najpoznatiji macerat je ulje gospine trave, tzv. kantarionovo ulje koje se radi tako da se gospina trava potapa u maslinovom ulju. Ono se uglavnom radi u kućnoj radinosti ali, nažalost, često oksidira. Jedan od poznatih macerata je i tzv. Nevenovo ulje, gdje se cvijet nevena potapa u, najčešće, suncokretovo ulje, ali se izborom suncokretovog ulja kao maceratora umanjuje vrijednost tog macerata. Puno bi bolje bilo da se ljekoviti cvijet nevena potopi u lješnjakovo ulje koje je bogato vitaminom E i kolagenom.

Na tom tragu "Matičnjak" radi 12 novih macerata koji sinergijski djeluju koristeći istodobno ono najbolje od ljekovitog bilja i hladno prešanih ulja crnog kima, oraha, sikavice ... Tako smatramo da bi hladno prešano ulje crnog kima s komoračom (foenuiculum vulgare), koprivom (urtica dioica) i đumbirom (zingiber officinalis) bolje djelovalo za jačanje imuniteta organizma od samog hladno prešanog ulja crnog kima ili čaja spomenutih ljekovitih biljaka. (Macerat 1)

Za jačanje miocarda više bi koristio macerat đumbira (zingiber officinalis), peršina (petroseli-num crispum) i cimeta (cinamon zeylanicum) u ulju jezgre marelice, nego samo to hladno prešano ulje ili posebno navedeno bilje. (Macerat 2)

 

Uzimanje macerata - najčešće oralno

Na tom principu radimo i uljni macerat gloga (crategus oxyacantoides), majčine dušice (thymus vulgaris), koprive i ružmarina (rosmarinus officinalis) u hladno prešanom ulju jezgre oraha. Smatramo da bi ovaj macerat bio od pomoći boljoj cirkulaciji. (Macerat 3)

Macerat br. 4 nastao je maceriranjem sikavice (sylibum marianum), piskavice (trigonella foenum graecum) i gorke dinje (momorodica cha-rantia) u hladno prešanom ulju sikavice.

Macerat br. 5 je zapravo uljni macerat hladno prešanog ulja jezgre oraha, te piskavice i čestoslavice (veronica officinalis), a trebao bi pomoći snižavanju visokog kolesterola.

Macerat br. 6 je sinergija vrbovice (epilobium parviflorum) i koprive s hladno prešanim uljem buče, a pomaže boljoj funkciji prostate.

Macerat br. 7 je macerat odoljena (valeriana officinalis) u hladno prešanom ulju sikavice, a trebao bi umiriti hiperfunkciju štitne žlijezde i umanjiti nervozu uopće.

Macerat br. 8 sastoji se od hladno prešanog ulja oraha koji je dobar izvor joda, a macerira se ivanje cvijeće (galium verum) i svrha mu je regulacija hiperfunkcije štitne žlijezde.

Macerat br. 9 je uljni macerat europske zlatnice (soli-dago virgurea), lista i korijena peršina u hladno prešanom ulju sikavice, a pomaže boljem radu bubrega.

Macerat br. 10 je uljni macerat stolisnika (achilea milefolium) u jednakim dijelovima hladno prešanih ulja jezgre marelice i oraha i pomaže boljem radu želuca.

Macerat br. 11 je uljni macerat mente (mentha piperita) u ulju sikavice. Svi ovi macerati uzimaju se oralno, a

Macerat br. 12 koji se sastoji od jednakih dijelova ulja sikavice i marelice u kojima se maceriraju bosiljak (ocinium basilicum) i koprive, trebalo bi nanijeti i na vlasište radi jačanja korijena kose.