Vitamin C

Vitamin C

Vitamini su izuzetno korisni za normalno funkcioniranje organizma a jedan od najvažnijih svakako je vitamin C. Koristan je za prevenciju kod prehlade i gripe, za jačanje imuniteta te je prirodni oksidans, vitamin C nezamjenjiv je za naše zdravlje. Vitamin C je neophodan za snažan imunitet, stvaranje kolagena, kalcifikaciju zuba i kostiju, zacjeljivanje rana, stvaranje hemoglobina, rast, te ostale metaboličke funkcije, a u prirodi se nalazi u svježem voću, povrću i njihovim sokovima.
 
Vitamin C koji se nalazi u prirodnom izvoru, voću i povrću nije isto što i askorbinska kiselina, inače sintetizirani oblik vitamina C za čiju se sintezu najčešće koristi glukoza dobivena iz GMO kukuruza. Askorbinska kiselina je djelić onoga što je stvorila priroda kada je stvarala vitamin C.
 
Prirodni C vitamin je kompleks u kojemu ćete pronaći askorbinsku kiselinu, ali i rutin, bioflavonoide, tirozinazu, koenzime i neke drugih kemijske spojeve koji zajednički čine jedan od najpotentnijih vitamina bez kojeg bi ljudski život bio nezamisliv. U prilog korištenja prirodnog C vitamina ide i podatak kako se prirodni C vitamin, nakon apsorpcije, u organizmu zadržava čak 48 sati dok se askorbinska kiselina zadrži samo dva sata.
 
Preporučena dnevna doza vitamina C za muškarce iznosi 90 mg, a za žene 75 mg. Trudnice i dojilje trebaju od 85-120 mg po danu, dok se pušačima preporučuje dodatnih 35 mg vitamina C po danu. Uzimanje vitamina C može ubrzati i smanjiti simptome i trajanje prehlade ili gripe, posebice kod ljudi koji ga ne uzimaju redovito. Dokazano je kako vitamin C poboljšava rad pluća te pozitivno djeluje na cjelokupni respiratorni sustav.
 
Najbogatijih prirodni izvori vitamina C su:
 
Camu Camu, voće koje raste na grmovima uz rijeku Amazonu i sadrži veliku količinu hranjivih tvari i vitamina pa se zbog toga i zasluženo smatra supervoćem.
 
Šipak, plod grmolike Pasje ruže, s malim, oblim i ovalnim crvenim plodovima, svježi šipak je najjeftiniji i najbolji izvor vitamina C jer 100 g ploda sadrži 1700 mg vitamina C. 
 
Acai, bobice gorkastog okusa sadrži 15-22% dnevno preporučene količine vitamina C. 
 
Acerola, trešnja s Barbadosa, kroz povijest je bila cijenjena kao koncentrirani izvor vitamina C jer sadrži 1677 mg vitamina u 100 g ploda.
 
Aronija, vrsta bobica koja sadrži veliku količinu esencijalnih hranjivih tvari, vitamina i antioksidansa.
 
Amla, ili Indijski ogrozd bogata je prirodnim vitaminom C zbog koncentracije od 600 – 1800 mg vitamina C u 100 g ploda.
 
Citrusno voće, vrlo je poznat izvor vitamina C. Priče o mornarima iz 18. stoljeća koji su bolovali ili umirali od danas vrlo rijetke bolesti zvane skorbut govore o tome kako su na duga putovanja mornari sa sobom nosili citrusno voće i sokove kao prevenciju i pomoć protiv te bolesti.
 
Povrće, dobar izvor vitamina C su ½ šalice crvene paprike s 95 mg, ½ šalice kuhane brokule s 51 mg, ½ šalice prokulica s 48 mg, ½ šalice sirove brokule s 39 mg, ¾ soka od rajčice s 33 mg, ¼ šalice sirove zelene paprike s 30 mg, ½ šalice kuhanog kupusa s 29 mg, ½ šalice sirove cvjetače s 23 mg, ½ šalice kelja s 22 mg vitamina C.
 
Camu Camu je najbogatiji prirodni izvor C vitamina! Ima čak 60 puta više vitamina C od naranče.

Camu Camu (Myrciaria dubia) je voće koje nam dolazi iz prašuma Amazone a zbog izuzetno velike količine prirodnog izvora vitamina C, zaslužuje da ga uvrstite među favorite za zdravlje vašeg organizma. Ovo super voće sadrži velike količine antioksidansa i hranjivih tvari te pomaže u sprečavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Razlika između supervoća i običnog voća je ta što se u supervoću nalazi izuzetno velika količina vitamina, antioksidansa i hranjivih tvari, puno veća nego što je sadrži obično voće.

Prvenstveno zbog gotovo nevjerojatno velike količine prirodnog vitamina C kojeg Camu Camu sadrži (30-60 puta više od naranče), kao i zbog ostalih hranjivih sastojaka i vitamina, Camu Camu zaista možemo nazvati vitaminskom zvijezdom koja je zauzela broj jedan ljestvice po zastupljenosti vitamina C u voću. 

Poznato je da vitamin C ima brojne koristi za zdravlje našeg organizma. Istraživanja pokazuju kako vitamin C može pomoći pri ublažavanju tegoba kao što su: podizanje oslabljenog imuniteta, smanjivanje neželjenih učinaka izloženosti suncu (crvenilo, opekotine od sunca), parodontoze, poboljšanja vida, djelovanja na probleme s alergijama (astma, ekcemi, peludna groznica), zacjeljivanju rana i opekotina, smanjuje osjećaj suhih ustiju, smanjenje šećera u krvi, posebno kod dijabetičara te kod mnogih drugih problema: protiv oksidativnog stresa mozga, poboljšava funkcije mozga, kao prirodni antidepresiv, u prevenciji nastanka mrene, obnavlja kožu te djeluje antivirusno.

Camu Camu također sadrži i tiamin, riboflavin i nijacin, te je bogata bioflavonoidima. 

Izgledom velike bobice ili šljive a okusom podsjeća na hibiskus i borovnice, Camu Camu se gotovo nikad ne konzumira svježe jer je izrazito kiselog okusa već se suši i melje u prah. Taj prah se vrlo često miješa u smoothie ili voćne napitke, kako bi uz dodatnu hranjivu vrijednost bili ukusni.

Važno je napomenuti kako do danas nikakve neželjene posljedice uzimanja Camu Camu voća nisu zabilježene.

Kao najbolji prirodni izvor vitamina C iz 4 „SUPER VOĆA“ u jednom proizvodu - Camu Camu, Acerola, Aronia i Acai FitZona preporučuje: Super C Antioksidant